Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Felújítva is hódító nagylemez

Rolling Stones - Felújítva is hódító nagylemez

A szakma és a rajongók jelentős része a The Rolling Stones pályafutása legjobb, egyben legkülönlegesebb albumának az 1972 májusában kiadott Exile on Main St. címűt tartja. Most a korong felújított kiadása hódít. Dokumentumfilm készült a lemezről, amelyet a 63. Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be versenyen kívül.

„Az Exile on Main Street nem tartozik a kedvenc albumaim közé, bár szerintem különleges, egyéni hangulata van. Nem tudom, hogy külön-külön mennyire jók a dalok, de együtt jó munkának tűnik. A keverés viszont a legrosszabb, amit valaha hallottam. Jó volna újrakeverni, nemcsak az ének miatt, hanem mert alapvetően pocsék a hangzása” – ezt Mick Jagger mondta az együtteséről 2003-ban kiadott Az igaz történet című könyvben. A zenészek 1971 júliusa és 1972 márciusa között Franciaországban Keith Richards házának alagsorában kialakított stúdióban rögzítették a felvételeket. „Egyedül kellett befejeznem a lemezt, mert a többiek folyamatosan ittak és drogoztak” – vallotta a könyvben Jagger. „A koncertjeink során több dalt is próbáltunk előadni az albumról, de gyakorlatilag előadhatatlanok” – tette hozzá.

A nagylemez felújított változata tíz bónuszszerzeménnyel látott napvilágot. A Plundered My Soul című harangozta be a korongot – április 17-én a harmadik Record Store Day, a Lemezboltok napja keretében jelent meg bakelitlemezen, mindössze ezer példányban.

Az újrakiadás a brit albumeladási lista élén debütált – természetesen 1972-ben az eredeti változat is vezetett –, az Egyesült Államokban pedig a második helyre érkezett meg. Újrakiadással legutóbb a The Traveling Wilburysnek sikerült megszereznie a brit csúcsot. Az 1988 és 1991 között működött, Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison (ő 1988. december 6-án meghalt) és Tom Petty alkotta szupergrupp The Traveling Wilburys Collection című gyűjteménye 2007 júniusában egy hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. A The Rolling Stones az előző évtizedben nem, a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas és a kilencvenes években viszont vezette a nagylemezek brit rangsorát. Legutóbb 1994 júliusában állt az első helyen a Voodoo Lounge című albummal. Legutóbbi stúdiólemeze, a 2005-ös A Bigger Bang a második helyig jutott.

Puha József

2010. 06. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Felújítva is hódító nagylemez cikk képei
Rolling Stones - Felújítva is hódító nagylemez