Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/22

Listamustra - Listamustra 2010/22

Egy hét megszakítással harmadik hete uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját Usher a will.i.ammel készült OMG című slágerrel. A 32. életévében járó dallasi előadónak a kétezres években ez a nyolcadik hazai listavezető dala, pályafutása során a kilencedik. Először 1998-ban szerepelt az élen a Nice & Slow című felvétellel.

A leghosszabb ideig, tizenkét hétig a Lil Jon és Ludacris közreműködésével készült Yeah! cíművel vezetett 2004-ben. Eddig összesen negyvenegy hetet töltött az amerikai rangsor csúcsán. Egy hete arról írtunk, hogy katasztrofális hetet zárt az amerikai zenei piac, a listákat összeállító Nielsen SoundScan 1991 májusa óta tartó történetének legkevesebb albuma fogyott el 2010. május 10. és 16. között, valamint a második legkisebb példányszámú listavezetője volt – Justin Bieber korongjából, a My World 2.0 címűből 60 300 példányt értékesítettek. Azóta javult a helyzet, a héten az első helyre megérkező Glee című tévéfilmsorozat harmadik nagylemezéből 136 ezer példány talált gazdára az USA-ban.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Usher featuring will.i.am: OMG
Nagy-Britannia – B.o.B featuring Bruno Mars: Nothin’ on You
Németország – K’naan: Wavin’ Flag
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Amerikai sláger európai debütálása
B.o.B a Bruno Mars közreműködésével készült Nothin’ on You című dallal két hétig állt az amerikai kislemezlista élén. A sláger megkezdte európai hódító útját is, a héten a brit összesítés első helyére iratkozott fel. Az észak-karolinai hiphopelőadó odahaza már egy következő felvétellel van jelen az élvonalban, az ezüstérmes pozícióban tanyázik a Hayley Williamsszel készült Airplanes című szerzeménnyel. Az amerikai rangsor nyolcadik helyén kezdett Miley Cyrus a Can’t Be Tamed című dallal, amellyel a 18. életévében járó nashville-i színész-énekesnő az észak-amerikai kontinensen június 22-én megjelenő harmadik stúdióalbumát harangozza be. A brit tízes mezőnyben még egy új belépő található: a tizedik helyen nyitott egy futballsláger, a Leeds United Team & Supporters 1972-ben íródott Leeds Leeds Leeds (Marching on Together) című himnuszának felújított változata. A nyolcadik helyről a negyedikre lépett elő a brit The X Factor ötödik, 2008-as sorozatát megnyert Alexandra Burke felvétele, a Pitbull közreműködésével készült All Night Long. A múlt héten a brit lemezeladási lista csúcsára érkezett meg a Keane nyolc szerzeményt felvonultató Night Train című EP-je, amelynek elsőként maxi CD-re kimásolt Stop for a Minute című dalában K’naan is hallható. A szomáliai születésű, Kanadában élő hiphopelőadó a héten átvette a vezetést a német összesítésben a Wavin’ Flag című felvételével. A magyar rangsort hetedik hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala uralja.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Soundtrack: Glee: The Music, Volume 3 – Showstoppers
Nagy-Britannia – The Rolling Stones: Exile on Main St.
Németország – Die Fantastischen Vier: Für dich immer noch Fanta Sie
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Német együttes nagy-britanniai sikere
Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében az első helyen debütáló Glee című tévéfilmsorozat harmadik nagylemezén kívül további öt újdonság szerepel. A második helyre a The Rolling Stones 1972-es Exile on Main St. című albumának tíz bónuszfelvétellel kiegészített felújított változata, a harmadikra a bluesrockot játszó The Black Keys ohiói duó Brothers című korongja, az ötödikre Nas brooklyni rapper és Bob Marley fia, Damian Marley közös, Distant Relatives című nagylemeze iratkozott fel. A hetedik helyre a Band of Horses seattle-i rockzenekar albuma, az Infinite Arms, a tizedikre a dance-punkot játszó New York-i LCD Soundsystem lemeze, a This Is Happening érkezett meg. Az utóbbi Nagy-Britanniában a hetedik pozícióban kezdett, a The Rolling Stones albuma pedig a várakozásnak megfelelően az első helyen rajtolt. További két új belépő található a brit TOP 10-ben. A londoni Faithless pályafutása második legjobb debütálását könyvelheti el, a The Dance című hatodik stúdiólemezével a második helyen nyitott. A 2004-es No Roots című albumával rajt–cél győzelmet aratott. A negyedik pozícióban a rock & rollt és rockabillyt játszó The Baseballs berlini együttes Strike című első nagylemeze startolt. A trió a német nyelvterületen 2009-ben futott be az Umbrella és a Hot N Cold című slágerek átdolgozásával. Albuma odahaza tavaly májusban került a boltokba, aztán fokozatosan szinte az egész kontinensen megjelent. Németországban a múlt héten az élen kezdő, a szombati Eurovíziós Dalfesztivált megnyert Lena lemeze, a My Cassette Player a második helyre hátrált. Az elsőn a Die Fantastischen Vier albuma, a Für dich immer noch Fanta Sie, a harmadikon a The Rolling Stones korongja kezdett. Magyarországon hét hétig volt a legkelendőbb hanghordozó a Csillag születik második sorozatában diadalmaskodó Tabáni István nagylemeze, a Ments meg! című. A héten Mága Zoltán albuma, A királyok hegedűse tért vissza a csúcsra.

Puha József

2010. 06. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/22 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/22