Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/23

Listamustra - Listamustra 2010/23

Egyes előadók a nagylemezeikkel hódítanak, jóval nagyobb sikerre tesznek szert velük, mint a róluk kimásolt dalokkal. Mások fordítva, a különálló felvételeikkel népszerűbbek. Az utóbbiak közé tartozik Dizzee Rascal is. Az 1985. október 1-jén született londoni hiphopelőadó 2009 szeptemberében kiadott Tongue n’ Cheek című negyedik stúdióalbumából ugyan Nagy-Britanniában már elkelt több mint 300 ezer példány, de a dalaival még sikeresebb. Dizzee a héten rekordot állított fel.

A szóban forgó nagylemezéről már a negyedik szerzemény szerepel a brit kislemezlista csúcsán, és eddig senki sem tudott egy korongról négy listavezető slágert elérni a szigetországban. Igaz, ebben kis szépséghiba is felfedezhető, de erről majd később. A sikerhez nagyban hozzájárult egy szokatlan módszer is, három felvétel látott napvilágot még az album megjelenése előtt. A Calvin Harrisszel és Chrome-mal készült Dance wiv Me 2008 júliusában és augusztusában négy, az Armand Van Heldennel rögzített Bonkers 2009 májusában és júniusában kettő, a Chrome-mal készült Holiday 2009 augusztusában és szeptemberében egy hétig vezetett. A negyedikként, maxi CD-n tavaly novemberben kiadott Dirtee Cash a tizedik helyig jutott, az ötödik dal, a Dirtee Disco pedig a héten a rangsor élén debütált. A Tongue n’ Cheek múlt hétfőn új változatban került a boltokba, dupla CD-n Dirtee Deluxe Edition alcímmel. Dizzee rekordjának szépséghibája, hogy a Dirtee Disco csak ezen hallható, az eredeti korongon nem.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Usher featuring will.i.am: OMG
Nagy-Britannia – Dizzee Rascal: Dirtee Disco
Németország – K’naan: Wavin’ Flag
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Tavalyi brit sláger az USA élvonalában
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját egy hét megszakítással negyedik hete Usher uralja a The Black Eyed Peas frontemberével, will.i.ammel készült OMG című slágerrel. A 14. helyről a nyolcadikra lépett az Elly Jackson és Ben Langmaid alkotta londoni La Roux a Bulletproof című felvétellel, amely a brit összesítés csúcsát tavaly június végén és július elején járta meg, egy hétig állt a legmagasabb pozícióban. A brit tízes mezőnyben Dizzee Rascal dala mellett további három új belépő található. A harmadik helyen az USA-ban tavaly, Nagy-Britanniában az év elején a Replay című zeneszámmal befutott, a Brit Virgin-szigetekről származó énekes, Iyaz felvétele, a Solo, az ötödiken Eminem az amerikai rangsort egy hétig vezetett szerzeménye, a Not Afraid, a hatodikon az N-Dubz londoni hiphoptrió dala, a We Dance On kezdett – az utóbbiban egy house-zenei duó, a Bodyrox is közreműködik. Németországban április végétől négy hétig szerepelt a lista élén a Deutschland sucht den SuperStar hetedik sorozatának győztese, Mehrzad Marashi a Don’t Believe című slágerrel. A harmincadik életévében járó iráni-német énekes a héten a verseny negyedik szériájában diadalmaskodó Mark Medlockkal az összesítés második helyére iratkozott fel. A Sweat (A La La La La Long) című felvételük az Inner Circle jamaicai reggae-zenekar 1992-es slágerének az átdolgozása. A német rangsort második hete K’naan szomáliai születésű, Kanadában élő hiphopelőadó uralja a Wavin’ Flag című szerzeménnyel. A magyar összesítés csúcsán nyolcadik hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala található.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Soundtrack: Glee: The Music, Volume 3 – Showstoppers
Nagy-Britannia – Pendulum: Immersion
Németország – Lena: My Cassette Player
Magyarország – Musical: Rebecca – A Manderley-ház asszonya

Ismét feketehét az amerikai piacon
Megint katasztrofális hetet zárt az amerikai albumpiac. A Glee című tévéfilmsorozat harmadik nagylemezéből a megjelenés hetében 136 ezer példányt értékesítettek az USA-ban, s ezzel a múlt héten az eladási lista első helyére érkezett. A második héten már jóval kevesebb, 63 ezer példányban talált gazdára, mégis megőrizte vezető helyét! Az ezüstérmes pozícióban szerepel a TOP 10 egyetlen új belépője: az 1986-tól 2003-ig működött, 2008-ban újjáalakult, Scott Weiland vezette kaliforniai Stone Temple Pilots hatodik, a rockegyüttes nevét viselő stúdióalbuma. A brit élmezőnyben három újdonság található. A Pendulum ausztrál elektrozenei formáció pályafutása során először vezeti az eladási rangsort az Immersion című harmadik stúdiólemezével. A zenekar a dalokat már az új dobossal, az amerikai Kevin Joseph Sawkával rögzítette, aki a tavaly kivált Paul Kodish helyére érkezett. A harmadik pozícióba iratkozott fel a Glee albuma. A grúz származású Katie Melua a negyedik, The House című stúdiólemezével a negyedik helyen debütált, Németországban pedig a harmadikon nyitott Sido berlini hiphopelőadó a második helyen indító MTV Unplugged Live Aus’m Mv című korongja mögött. A német összesítés élén két hete Lena kezdett a My Cassette Player című albummal. A 55. Eurovíziós Dalfesztivál győztese egy hét után visszaszerezte a trónt. Az Elisabeth és a Mozart! című musicalek szerzőpárosa, a magyar származású Sylvester Levay zeneszerző és Michael Kunze szövegíró újabb darabja, a Daphne du Maurier 1938-as könyvéből készült Rebecca már látható a Budapesti Operettszínházban Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán főszereplésével. A darab CD-je a múlt héten a magyar eladási lista ötödik helyén startolt, a héten már listavezető.

Puha József

2010. 06. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/23 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/23