Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/24

Listamustra - Listamustra 2010/24

Az amerikai listákat 1991 óta összeállító Nielsen SoundScan az albumeladásban újabb mélypontot volt kénytelen elkönyvelni: május 24. és május 30. között mindössze 4 millió 984 ezer nagylemezt értékesítettek az Egyesült Államokban. Utoljára a hetvenes évek első felében mértek ilyen alacsony eladási számot.

Katy perry Ft snoop California Gurls

A kétségbeejtő adat tükrében a kiadók vezetői azt vetítették előre, hogy a zeneipar még nem érte el a mélypontját. (A legtöbb albumot az USA-ban 2000 decemberének egyik hetében adták el: 45,4 milliót.) Nem csoda hát, hogy nagy várakozás előzte meg az észak-amerikai kontinensen már a legnagyobb sztárok közé tartozó hawaii Jack Johnson ötödik stúdiólemezét. Abban bíztak, hogy ez felpörgeti és magával húzza a piacot. Így is lett, a To the Sea című album az eladási rangsor csúcsán debütált – az USA-ban a megjelenés hetében 243 ezer talált gazdára belőle, ebből 114 ezret digitális formátumban vettek meg. A nagylemez a brit összesítés élét is elfoglalta.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry featuring Snoop Dogg: California Gurls
Nagy-Britannia – David Guetta & Chris Willis featuring Fergie & LMFAO: Gettin’ Over You
Németország – Lena Meyer-Landrut: Satellite
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Francia listavezető Nagy-Britanniában
Katy Perry az észak-amerikai kontinensen augusztus 24-én jelenteti meg a harmadik, Teenage Dream című stúdióalbumát. Ennek beharangozó felvétele, a Snoop Dogg-gal készült California Gurls a Billboard magazin kislemezlistáján való tartózkodás negyedik hetében átvette a vezetést. A kaliforniai énekesnőnek ez a második hazai listavezetője – pályafutása első slágerével, az I Kissed a Girl cíművel 2008 nyarán hét hétig állt a csúcson. Nagy-Britanniában is új az első helyezett, a világ jelenlegi legnépszerűbb lemezlovasa, a francia David Guetta került az élre a Chris Willis amerikai énekes, a The Black Eyed Peas énekesnője, Fergie és az LMFAO kaliforniai elektrozenei duó közreműködésével készült Gettin’ Over You című dallal – a múlt héten a 41. helyen szerepelt vele. A One Love című albumáról ez a harmadik brit listavezető sláger: a Kelly Rowlanddel készült When Love Takes Over tavaly júniusban egy, az Akonnal készült Sexy Bitch (Sexy Chick) tavaly augusztusban szintén egy hétig uralta a mezőnyt. Németországban a várakozásnak megfelelően visszaszerezte a trónt Lena Meyer-Landrut az 55. Eurovíziós Dalfesztivált megnyert Satellite című felvételével, amely március 26. és április 29. között öt hétig vezette a rangsort. Magyarországon kilencedik hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jack Johnson: To the Sea
Nagy-Britannia – Jack Johnson: To the Sea
Németország – Lena: My Cassette Player
Magyarország – Musical: Rebecca – A Manderley-ház asszonya

A hawaii zenész dupla sikere
A To the Sea Jack Johnsonnak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában egyaránt a harmadik listavezető albuma, ám korábban csak a 2008-as Sleep Through the Static című koronggal járta meg mindkét összesítés csúcsát. Az amerikai piacon még a 2006-os Sing-A-Longs and Lullabies for the Film Curious George című filmzenei lemezzel, a briten a 2005-ös In Between Dreams cíművel vezetett. A 35 éves természetvédő Hawaiion, Oahu szigeten, napkollektorok által működtetett stúdióban rögzítette az albumot Merlo Podlewski, Zach Gill és Adam Topol zenészek társaságában. Az amerikai tízes mezőnyben további két újdonság található. A nyolcadik helyen nyitott Taio Cruz a Rokstarr című koronggal. A londoni előadó tavaly ősszel három hétig állt a brit rangsor élén a Break Your Heart című felvétellel. A szerzemény Ludacris közreműködésével készült amerikai változata a Billboard magazin kislemezlistáját is vezette, és Taio ezt egy rekorddal fejelte meg. A szerzemény márciusban az 53. helyre érkezett meg, majd a következő héten 273 ezer eladott példánnyal az összesítés csúcsán kötött ki, s egy hétig állt a legmagasabb pozícióban – kezdő előadó az első dalával ilyen nagyot ugorva még sosem termett az első helyen. (Cruznak természetesen ez csak az USA-ban volt az első felvétele, odahaza a bemutatkozó I Just Wanna Know címmel még 2006 őszén jelent meg.) A kilencedik helyen a második, 2003-as American Idol ezüstérmese, Clay Aiken kezdett a Tried & True című ötödik stúdióalbumával. Németországban ezúttal is az eurovíziós győztes, Lena értékesítette a legtöbb nagylemezt. (Érdekesség, hogy a Satellite című dal borítóján az énekesnő teljes neve szerepel, az albumborítón viszont már csak a keresztneve van feltüntetve.) Magyarországon a Rebecca – A Manderley-ház asszonya című musical hanghordozója volt legvásároltabb kiadvány.

Puha József

2010. 06. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/24 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/24