Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az USA-ban tovább esnek az albumeladások

Billboard - Az USA-ban tovább esnek az albumeladások

A szakemberek tudták, hogy a folyamat egyelőre nem áll meg, csökkenő albumeladást vetítettek elő az Amerikai Egyesült Államokban 2010-re. Ennek megfelelően egymás után érkeznek az elszomorító hírek, de ilyen kétségbeejtő adatokkal ők sem számoltak.

Billboard Top 50 (6/19/2010)

A Nielsen SoundScan újabb mélypontot volt kénytelen elkönyvelni: május 24. és május 30. között mindössze 4 millió 984 ezer nagylemezt értékesítettek az USA-ban. Utoljára a hetvenes évek első felében mértek ilyen alacsony eladási számot. Az adat kapcsán a kiadók vezetői azt nyilatkozták, hogy a zeneipar még nem érte el a mélypontját. A legtöbb albumot az amerikai piacon 2000 decemberének egyik hetében adták el: 45,4 milliót.

Billboard - Az USA-ban tovább esnek az albumeladások

A leírtakból eredően egyre könnyebb felkerülni a Billboard magazin kétszázas eladási listájára, és jó helyezés kevesebb példányszámmal is elérhető. Az első nagylemezét még 1987-ben megjelentető Melvins is bejutott végre az összesítésbe a június 1-jén kiadott The Bride Screamed Murder című albumával. A megjelenés hetében elkelt 2809 példány a kétszázadik helyre volt elég, de ha még kétezret vásárolnak a korongból, a századik pozíciót is megszerezte volna. A washingtoni együttest sokan a grunge keresztapjának tartják, javarészt azért, mert az 1994-ben elhunyt nirvanás Kurt Cobain gyakran hangoztatta rajongását iránta, de más rock- és metálzenekarok is előszeretettel hivatkoznak rá, amikor az inspirálókról kérdezik őket, többek között a Tool is. A Melvins ennek ellenére nem jutott be az élvonalba, sőt a sikeresebbek közé sem. Az 1993-as Houdini című nagylemezéből – annak köszönhetően, hogy Kurt Cobain is közreműködik rajta – több mint százezret értékesítettek, ám ez sem került fel az amerikai albumeladási listára. A zenekar legerősebben kezdő nagylemeze az 1996-os Stag című, ebből négyezer példány fogyott el az első héten, de ezt sem jegyezték a rangsorban. Nem is kerülhetett volna be, mivel – még öt éve is – volt alsó határa a listára kerülésnek, ötezer darab, ha ennél kevesebbet adtak el az adott korongból, nem szerepelhetett rajta.

A Melvins mostani „sikere”, a 200. pozíció tehát az amerikai albumforgalom gyalázatos teljesítményének a tükre. A „bravúr” nem hozta lázba az érintett zenészeket. „TOP 200 micsoda?” – kérdezte a Reuters újságírójától Buzz Osborne frontember, amikor az érzéseiről próbálta meg faggatni. „Hamarosan oda jutunk, hogy ha csak beszélsz egy lemez kiadásáról, máris felkerülsz az eladási listára ” – mondta később a New York Daily Newsnak.

Puha József

2010. 06. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az USA-ban tovább esnek az albumeladások cikk képei
Billboard - Az USA-ban tovább esnek az albumeladásokBillboard - Az USA-ban tovább esnek az albumeladások