Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/26

Listamustra - Listamustra 2010/26

Az előrejelzések ezúttal beváltak. Christina Aguilera negyedik, Bionic című stúdiólemezéből a megjelenés hetében 110 ezret értékesítettek az Egyesült Államokban, és az eladási lista harmadik helyére érkezett meg. Nagy-Britanniában pedig megszerezte az első helyet. A szakemberek azt jósolták, hogy az album iránt a második héten jelentősen visszaesik a kereslet.

Így is lett. Az USA-ban ezúttal 40 ezret adtak el belőle, s a rangsorban hat pozíciót hátrált. A brit piacon az elsőről a 29. helyre esett vissza! Egy másik múlt heti előrejelzés arról szólt, hogy Drake kanadai hiphopelőadó első, Thank Me Later című nagylemezéből az amerikai piacon legalább 400 ezer fogy el az első héten, de példányszáma akár a félmilliót is elérheti. Nos, a korongból 447 ezer talált gazdára, ezzel természetesen megszerezte az eladási összesítés csúcsát. Ez azt jelenti, hogy 2010 eddigi legjobban debütáló albuma az USA-ban továbbra is a Sade közel tíz év után kiadott Soldier of Love című stúdiólemeze, amelyből februárban 502 ezer kelt el a megjelenés hetében. A második helyen a Lady Antebellum countryzenei trió második, Need You Now című stúdióalbuma szerepel – ebből 481 ezret vettek meg az első héten.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry featuring Snoop Dogg: California Gurls
Nagy-Britannia – Shout for England featuring Dizzee Rascal & James Corden: Shout
Németország – Shakira featuring Freshlyground: Waka Waka (This Time for Africa)
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Focis felvételek az európai élvonalakban
A két kaliforniai, Katy Perry és Snoop Dogg közös slágere, a California Gurls harmadik hete vezeti az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját. A dal az énekesnő harmadik, Teenage Dream című stúdióalbumának előhírnöke, amely Észak-Amerikában augusztus 24-én jelenik meg. A tízes mezőny egyetlen újdonsága Mike Posner felvétele, a Cooler Than Me, amely a 14. helyről a nyolcadikra lépett. A brit TOP 10-ben három új belépő található. A harmadik helyen Example dala, a Kickstarts nyitott – a londoni hiphopzenésznek idén ez már a második sikere, a Won’t Go Quietly cíművel a hatodik helyig jutott. A szigetországban jövő hétfőn kerül a boltokba az ausztrál származású Kylie Minogue 11. stúdióalbuma Aphrodite címmel – ennek beharangozó felvétele, az All the Lovers a negyedik helyen kezdett. A nyolcadik pozícióba Robyn újdonsága, a Dancing on My Own iratkozott fel, amely a Body Talk Pt. 1 című nagylemezéről származik. A svéd énekesnő Nagy-Britanniában a Kleerup közreműködésével készült With Every Heartbeat című slágerrel aratta eddigi legnagyobb sikerét, 2007 augusztusában egy hétig állt vele az élen. A brit rangsor csúcsán nincs változás, második hete az angol fociválogatottat buzdító dal, a Shout vezet Dizzee Rascal hiphopelőadó és James Corden színész-komikus tolmácsolásában. A felvétel a Tears for Fears 1984-es Shout és Bill Withers 1971-es Grandma’s Hands című dalának az átdolgozása, mixe – Simon Cowell produceri irányításával készült. A második helyen is focis felvétel szerepel, a Wavin’ Flag, a szomáliai születésű, Kanadában élő K’naan slágere. A szerzemény a német listát összességében három hétig uralta. A héten a második pozícióba hátrált, hogy átadja helyét a labdarúgó-világbajnokság hivatalos dalának, a kolumbiai Shakira és a dél-afrikai Freshlyground együttes Waka Waka (This Time for Africa) című slágerének. Magyarországon immár 11. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala tanyázik az élen.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Drake: Thank Me Later
Nagy-Britannia – Oasis: Time Flies… 1994-2009
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Musical: Rebecca – A Manderley-ház asszonya

Az Oasis utolsó hazai csúcsszerzése
Az amerikai tízes mezőnyben négy új belépő található. Az első helyet elfoglaló kanadai Drake korongja mögött a másodikon a Tom Petty and the Heartbreakers 12. stúdióalbuma, a Mojo debütált. A bronzérmes pozícióba egy újabb kanadai előadó, Sarah McLachlan érkezett meg a hetedik, Laws of Illusion című stúdiólemezével. A negyedik helyen a kor slágereit csokorba kötő Now That’s What I Call Music! 34. része nyitott. Nagy-Britanniában a Noel Gallagher tavaly augusztusi kiválásával megszűnt Oasis pályafutásának harmadik gyűjteményes albuma, a huszonhét szerzeményt felvonultató Time Flies… 1994-2009 kezdett az összesítés csúcsán. Az amerikai listát a múlt héten vezető EP, a Glee című tévéfilmsorozat Journey to Regionals című hanghordozója a második helyen indít. A kiadványon Journey-felvételek (Faithfully, Any Way You Want It / Lovin’ Touchin’ Squeezin’, Don’t Stop Believin’), valamint egy-egy Queen- (Bohemian Rhapsody), Lulu- (To Sir, with Love) és Judy Garland-sláger (Over the Rainbow) hallható a sorozat szereplőinek előadásában. Németországban ismét – immár harmadik alkalommal – az Unheilig korongja, a Grosse Freiheit tért vissza az élre. A Deutschland sucht den SuperStar hetedik sorozatának győztese, Mehrzad Marashi a New Life című nagylemezével csak az ötödik helyre iratkozott fel – Ausztriában a harmadik, Svájcban a kilencedik pozíciót szerezte meg. Magyarországon negyedik hete a Rebecca – A Manderley-ház asszonya című musical albuma a legvásároltabb.

Puha József

2010. 07. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/26 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/26