Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/27

Listamustra - Listamustra 2010/27

Sokan bíztak abban, hogy Drake a múlt héten az év legjobb eredményével szerzi meg az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának csúcsát. Thank Me Later című első stúdiólemezéből 447 ezer talált gazdára a megjelenés hetében, és természetesen elfoglalta az összesítés élét, de a bravúr nem sikerült.

A 24. életévében járó kanadai hiphopelőadó 2010 harmadik legjobb debütálását hajtotta végre. A Lady Antebellum január végén 481 ezret értékesített a Need You Now című albumából, a Sade pedig februárban 502 ezret adott el a Soldier of Love című nagylemezéből az első héten. Ahhoz viszont nem fért kétség, hogy a héten Eminem az év legjobb eredményével lesz listavezető. Recovery című hetedik stúdióalbumát Észak-Amerikában a tervezettnél egy nappal korábban, június 21-én kezdték el forgalmazni, mivel – ahogyan az gyakran előfordul – a teljes korong felkerült illegálisan az internetre. Az amerikai piacon 741 ezer kelt el belőle a megjelenés hetében. Ez a legjobb debütálás 2008 októbere óta, amikor az AC/DC nagylemezét, a Black Ice címűt 784 ezer példányban vásárolták meg. Eminem albumát digitális formátumban 255 ezren szerezték be az USA-ban, ami az amerikai zenetörténet második legjobb eredménye. Az első helyet a londoni Coldplay tartja, a legutóbbi, 2008 júniusában kiadott Viva la Vida or Death and All His Friends című stúdiólemezét 288 ezren töltötték le az első héten. A detroiti Eminem a dalok amerikai rangsorában is csúcstartó az idén: Not Afraid című felvételét digitális formátumban május 3-án kezdték árusítani, és az első hét végéig 380 ezren vették meg.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry featuring Snoop Dogg: California Gurls
Nagy-Britannia – Katy Perry featuring Snoop Dogg: California Gurls
Németország – Shakira featuring Freshlyground: Waka Waka (This Time for Africa)
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Katy Perryék dupla sikere
Katy Perry augusztus második felében megjelenő harmadik, Teenage Dream című stúdióalbumának előhírnöke, a Snoop Dogg-gal készült California Gurls negyedik hete vezeti az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját, és a héten újdonságként a brit összesítés élét is elfoglalta. A 26. életévében járó kaliforniai énekesnőnek mindkét piacon ez a második listavezető slágere: az I Kissed a Girl cíművel az USA-ban hét, Nagy-Britanniában öt hétig uralta a mezőnyt. Mindkét rangsorban az élvonalba érkezett meg Eminem új dala, a Rihannával készült Love the Way You Lie – az amerikaiban a második, a britben a hetedik helyen nyitott. Az utóbbiban a Recovery című albumának első felvétele, a Not Afraid magasabban szerepel, az ötödik pozícióban találjuk. Érdekesség, hogy csak a 11. helyre iratkozott fel a Scissor Sisters új szerzeménye, a Fire with Fire című. Németországban második hete a labdarúgó-világbajnokság hivatalos dala, a kolumbiai Shakira és a dél-afrikai Freshlyground együttes Waka Waka (This Time for Africa) című slágere, Magyarországon 12. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Eminem: Recovery
Nagy-Britannia – Eminem: Recovery
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Eminem dupla diadala
Az amerikai lista tízes mezőnyében négy újdonság szerepel. Az első helyen kezdő Eminem-korong, a Recovery és a másodikra visszacsúszó Drake-album, a Thank Me Later mögött a harmadikon Miley Cyrus kezdett a Can’t Be Tamed című nagylemezével. A 18. életévében járó színész-énekesnő előző két stúdióalbuma, a 2007-es Meet Miley Cyrus és a 2008-as Breakout a csúcson nyitott, valamint háromszor tanyázott az élen a Hannah Montana című tévéfilmsorozat és mozifilm nagylemezeivel – ezekben, akárcsak a hanghordozókon ő a főszereplő. A negyedik helyen Ozzy Osbourne albuma, a Scream, a hatodikon a The Roots lemeze, a How I Got Over debütált. Eminem korongja a várakozásnak megfelelően a brit összesítés első helyét is elfoglalta – 140 ezret értékesítettek belőle a szigetországban a megjelenés hetében. A brit TOP 10-be még két újdonság került be: Example londoni rapper második albuma, a Won’t Go Quietly a negyedik, Miley Cyrus nagylemeze a nyolcadik helyre érkezett meg. Németországban Eminem albuma a második, Miley Cyrus lemeze a negyedik, Ozzy Osbourne korongja a hetedik helyen rajtol. További két új belépőt találunk a német tízes mezőnyben: Bruce Springsteen és a The E Street Band koncert-DVD-je, a London Calling: Live in Hyde Park a hatodik, a The Gaslight Anthem New Jersey-i zenekar albuma, az American Slang a nyolcadik helyen kezdett. A magyar eladási listán ismét – immár ötödik alkalommal – Mága Zoltán nagylemeze, A királyok hegedűse tért vissza a csúcsra, és összességében nyolcadik hete uralja a mezőnyt. A legmagasabban kezdő újdonság a Kowalsky meg a Vega albuma, az Öt csillag ***** című, a hatodik pozícióban indít. További két új belépő szerepel a negyvenes mezőnyben: Ozzy Osbourne lemeze a 14., a nyolcadik American Idol ezüstérmesének, Adam Lambertnek a For Your Entertainment című első korongja a 37. helyre iratkozott fel.

Puha József

2010. 07. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/27 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/27