Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/32

Listamustra - Listamustra 2010/32

Eminem hetedik stúdiólemeze, a Recovery június 27-én a brit albumeladási lista csúcsán nyitott, és egy hét megszakítással ötödik hete uralja a mezőnyt. (Július 11-én Kylie Minogue 11. stúdiólemezének, az Aphrodite címűnek adta át a trónt.) Az amerikai hiphopelőadó korongja odahaza, az Amerikai Egyesült Államokban öt hét után trónfosztott lett.

A szakma a múlt héten Rick Ross negyedik, Teflon Don című stúdióalbumát várta az élre, de az csak az ezüstérmes pozícióba érkezett meg, miután 176 ezret, 11 ezerrel kevesebbet értékesítettek belőle, mint Eminem nagylemezéből. A szakemberek azt gondolták, a rapper a héten megőrzi vezető helyét, ám ezúttal is tévedtek. 159 ezret adott el az albumából, négyezerrel kevesebbet, mint a rangsor csúcsát elfoglaló Avenged Sevenfold az ötödik, Nightmare című stúdiólemezéből. A kaliforniai metálzenekar dobosa, James "The Rev" Sullivan 2009. december 28-án hunyt el tragikus hirtelenséggel a 29. életévében. Az Avenged Sevenfold korábban az előző, 2007 októberében kiadott Avenged Sevenfold című stúdióalbumával szerepelt a legmagasabban az amerikai eladási összesítésben, a negyedik helyig jutott vele. Az első két stúdiólemezét nem jegyezték a kétszázas mezőnyben.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Eminem featuring Rihanna: Love the Way You Lie
Nagy-Britannia – The Wanted: All Time Low
Németország – Yolanda Be Cool & DCUP: We No Speak Americano
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Robbantott az új brit fiúcsapat
Eminem harmadik hete uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját a Rihannával rögzített Love the Way You Lie című szerzeménnyel. A detroiti hiphopelőadónak ez a negyedik, a barbadosi énekesnőnek a hetedik hazai listavezető slágere. Katy Perry tökéletesen felvezeti az Észak-Amerikában augusztus 24-én megjelenő harmadik, Teenage Dream című stúdióalbumát. A korong első slágere, a Snoop Dogg-gal készült California Gurls hat hétig volt listavezető az USA-ban, a címadó felvétel a múlt héten a huszadik helyre iratkozott fel, most a hetedikre lépett elő. A TOP 10 másik újdonsága Usher a 12. helyről a kilencedikre lépő DJ Got Us Fallin’ in Love című dala, amely a texasi énekes augusztus 24-én boltokba kerülő Versus című EP-jének beharangozója. A zeneszámban a floridai Pitbull működik közre. Az élmezőnyben egy másik szerzemény is található, amelyben szerepel Pitbull: Enrique Iglesias az ötödik helyen tanyázó I Like It című felvételében. A múlt héten egyetlen újdonsága sem volt a brit lista tízes mezőnyének, most öt van belőlük. A The Wanted öttagú brit fiúcsapat az All Time Low című bemutatkozó dalával az első helyre érkezett meg. A bronzérmes pozícióban a New York-i Travie McCoy felvétele, a hawaii születésű Bruno Mars közreműködésével készült Billionaire debütált, amely az USA-ban a negyedik helyig jutott. Flo Rida floridai hiphopelőadó The Only One című harmadik stúdiólemezének előhírnöke, a David Guetta francia lemezlovassal készült Club Can’t Handle Me az ötödik helyen nyitott. A lemezlovas-producerekből álló Swedish House Mafia trió – amelynek korábban Eric Prydz is a tagja volt – Pharrell Williamsszel készült One (Your Name) című dala a hetedik, a szintén producerek alkotta Magnetic Man felvétele, az Angela Hunte közreműködésével rögzített I Need Air a tizedik helyen kezdett. Az ausztrál Sylvester Martinez és Johnson Peterson duójának, a Yolanda Be Coolnak és DCUP (Duncan MacLennan) ausztrál producernek We No Speak Americano című nyári slágere a múlt héten vezette a brit rangsort, a héten Németországban került az élre – egy hete a nyolcadik helyen startolt. A futball-világbajnokság hivatalos dala, a kolumbiai Shakira és a dél-afrikai Freshlyground együttes felvétele, a Waka Waka (This Time for Africa) hat hét után hagyta el a csúcsot.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Avenged Sevenfold: Nightmare
Nagy-Britannia – Eminem: Recovery
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – David Guetta: One Love

Beérett a kaliforniai metálzenekar
Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében az első helyen debütáló Avenged Sevenfold lemeze az egyetlen új belépő. A kaliforniai metálegyüttes korongja a szigetországban az ötödik helyre iratkozott fel. A brit TOP 10-ben még egy új belépő található: az ezüstérmes pozícióban Tom Jones 39. stúdióalbuma, a Praise & Blame nyitott, amely bluesszerzemények, gospelek és tradicionális spirituálék átdolgozásait vonultatja fel. A lemez kiadásának híre július elején az egész világot bejárta, miután az Island Records vezetőségét alaposan meglepte a tartalom. David Sharpe alelnök egy nyilvánosságra került elektronikus levélben egyik munkatársától azt kérdezte: „Ez valami rossz vicc?”. Ez a hetvenéves walesi énekes első albuma a kiadónál. Németországban március 5-én kezdett az eladási összesítés élén az 1999-ben alakult hazai Unheilig hetedik stúdiólemeze, a Grosse Freiheit, amely június 25-én harmadik alkalommal tért vissza a csúcsra, és azóta uralja a mezőnyt, összességében 13. hete vezet. Magyarországon egy hét megaszkítással negyedik hete David Guetta értékesíti a legtöbb hanghordozót a tavaly augusztusban megjelent One Love című negyedik stúdióalbumából. (Új Szó)

Puha József

2010. 08. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/32 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/32