Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/34

Listamustra - Listamustra 2010/34

Eminem hetedik stúdiólemeze, a Recovery világviszonylatban a nyár legvásároltabb hanghordozója. A korong Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban is visszatért az eladási összesítés élére, de nem most dőlt el, hogy a nyár legkelendőbb albuma lesz. Eheti sikerét a szigetországban pangás közepette érte el, az USA-ban pedig nem volt komoly trónkövetelő.

A brit negyvenes mezőnyben nincs új belépő, csak egy visszatérő, a 32. helyre tért vissza a Guns N’ Roses 2004-es karrierösszegző slágergyűjteménye. A detroiti rapper odahaza az elmúlt két alkalommal a lista második helyén tanyázott a lemezével – mindkétszer négyezer darabbal maradt le a dobogó legfelső fokáról. Két hete 159 ezer, a múlt héten 152 ezer példánnyal szerepelt az ezüstérmes pozícióban. A héten 133 ezer példány is elegendő volt a trón megszerzéséhez, sőt jóval kevesebbel is elfoglalta volna, az Arcade Fire második helyre szorult The Suburbs című albumából ugyanis mindössze 52 ezer kelt el. Eminem nagylemezéből augusztus 15-ig 2,11 millió fogyott az amerikai piacon, ahol 2010 második legvásároltabb hanghordozója a Lady Antebellum nashville-i countryzenei trió januárban kiadott Need You Now című második stúdióalbuma mögött, amelyből eddig 2,5 milliót értékesítettek.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Eminem featuring Rihanna: Love the Way You Lie
Nagy-Britannia – Flo Rida featuring David Guetta: Club Can’t Handle Me
Németország – Yolanda Be Cool & DCUP: We No Speak Americano
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Amerikai és francia összefogás gyümölcse
Csak a brit listán új az első helyezett, ahol Ne-Yo a várakozásnak megfelelően trónfosztott lett. Észak-Amerikában szeptember 21-én megjelenő Libra Scale című negyedik stúdiólemezének előhírnöke, a Beautiful Monster az ötödik helyre esett vissza. Az arkansasi születésű énekes az előző két brit listavezetőjével, a 2006-os So Sick és a 2008-as Closer címűekkel is egy-egy hétig uralta a mezőnyt. A rangsorban tartózkodásának harmadik hetében Flo Rida felvétele, a David Guetta francia lemezlovassal készült Club Can’t Handle Me vette át a vezetést. A floridai rapper ezzel a szerzeménnyel harangozza be az október végére tervezett harmadik, The Only One című stúdióalbumát. Flo Rida egyszer már megjárta a brit lista csúcsát – a Ke$hával készült Right Round című átdolgozással tavaly márciusban egy hétig állt az élen. David Guetta már a negyedik dallal szerepel a brit lista első helyén – az előző három (When Love Takes Over, Sexy Bitch, Gettin’ Over You) a tavaly augusztusban kiadott One Love című negyedik stúdiólemezéről származik. Eminem és Rihanna az amerikai listát ötödik hete uraló Love the Way You Lie című slágere a szigetországban a negyedik helyről a másodikra lépett elő, és a jövő héten minden bizonnyal átveszi a vezetést. A brit TOP 10-ben két új belépő található: a bronzérmes pozícióba érkezett meg a The Saturdays felvétele, a Missing You, amit a négy angol és egy ír lány alkotta csapat Headlines! című CD-jén találunk. Tinchy Stryder londoni rapper Jodie Connorral készült In My System című dala a tizedik helyen kezdett. Németországban harmadik hete az ausztrál Sylvester Martinez és Johnson Peterson duója, a Yolanda Be Cool és DCUP (Duncan MacLennan) ausztrál producer a listavezető a We No Speak Americano című nyári slágerrel, amely a brit összesítésben egy hétig állt a legmagasabb pozícióban, három héttel ezelőtt. Magyarországon 19. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Eminem: Recovery
Nagy-Britannia – Eminem: Recovery
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – David Guetta: One Love

Az új trónkövetelők nélküli hét
Az amerikai eladási lista élmezőnyében négy új belépő szerepel. A harmadik helyen a Camp Rock Disney Channel-film második, The Final Jam című részének albuma, a negyediken a Black Label Society kaliforniai metálzenekar nyolcadik stúdiólemeze, az Order of the Black, a hatodikon Blake Shelton oklahomai countryzenész EP-je, az All About Tonight, a nyolcadikon Mike Posner michigani popzenész első korongja, a 31 Minutes to Takeoff debütált. Nagy-Britanniában június 27-én a rangsor csúcsán nyitott Eminem albuma, a Recovery. A rapper két hét múlva, július 11-én egy hétre Kylie Minogue 11. stúdiólemezének, az Aphrodite címűnek adta át az első helyet. Ezt követően három hétig ismét övé volt a szigetország legvásároltabb hanghordozója. A múlt héten az Arcade Fire kanadai rockegyüttes vezetett a harmadik, The Suburbs című albumával. A héten ismét visszatért az élre a Recovery, s akárcsak az USA-ban, a szigetországban is összességében hatodik hete áll a csúcson. A The xx tavaly augusztusban megjelent első, xx című lemeze 52. hete található a brit rangsorban, a héten hármat javítva a tizedikre jött fel. A keresletnövekedést annak köszönheti, hogy jelölték Barclaycard Mercury Prize-ra – a díjjal szeptember elején az előző egy év legjobb brit (angol, ír, skót) albumának előadóját jutalmazzák –, és a szakértők szerint a zenekar korongja a legesélyesebb az elismerésre Dizzee Rascal CD-je, a Tongue n’ Cheek mellett. Németországban összességében 15. hete a hazai Unheilig hetedik stúdiólemeze, a Grosse Freiheit vezet. Magyarországon egy hét megszakítással hatodik hete David Guetta értékesíti a legtöbb hanghordozót a One Love című stúdióalbumából. A magyar TOP 40 egyetlen új belépője a 34. helyen a búcsúturnéján lévő norvég a-ha slágerválogatása, a 25 című, amely Németországban a második helyre iratkozott fel. (Új Szó)

Puha József

2010. 08. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/34 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/34