Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Tuningolt X Factor

X Factor - Tuningolt X Factor

Múlt hét szombaton debütált az X Factor című zenei tehetségkutató hetedik évada Angliában. A világszerte közkedvelt show nyitánya viszont közel sem úgy indult, ahogyan azt vártuk volna.

Gamu Nhengu

Szokás szerint óriási várakozások előzték meg a brit X Factor augusztusi rajtját. Több tízezer jelentkező próbált ismét szerencsét énekhangjával a válogatókon, ahol várhatóan a nézők újra átélhetnek zseniális és komikus pillanatokat is egyaránt.

A tehetségkutató őshazájában szinte minden évben világsztárok születnek, így érthető, miért is kíváncsiak több millióan a showra. A szombaton adásba került első válogatót 11,1 millióan látták Nagy-Britanniában, ami rekordnak számít az előző évi 9,9 millióhoz képest. De most úgy néz ki, hogy ez a szám igen csak meg fog csappanni a következő részre!

X Factor - Tuningolt X Factor

Ugyanis az adás után felháborodott rajongók ezrei árasztották el az internetes fórumukat. Egészen pontosan azzal vádolták az X Factor készítőit, hogy belenyúltak a versenyzők hangjába, és feljavították az amatőr énekesek hangszínét.

Első nekifutásra semmi különöset nem veszünk észre az adás alatt. Minden a megszokottnak és egy átlagos X Factor válogatónak indult. Azonban a szemfüles tv nézőknek már feltűnt, hogy az első valamirevaló versenyző hangjával nem stimmel valami. Hiába énekelt kitűnően a 18 esztendős Gamu Nhengu, valami mégis furcsa volt az előadás során. Valamint később több más produkciónál is.

A rajongói vádak után a műsor készítői hivatalosan is elismerték, ténylegesen végeztek a hangokkal utómunkálatokat. Mégpedig a hangstúdiókban jól ismert autotuning eljárást alkalmazták, amivel javítottak a versenyzők hangszínén és elfedték a hamis hangokat.

Arra a kérdésre, hogy erre miért is volt szükség, a szóvivő csupán annyit válaszolt, hogy túl sok mikrofont használtak egyszerre. Valamint megnyugtatott mindenkit, hogy a zsűri valóban az élő produkciót hallja, és nem a feljavított változatot, a hamarosan következő elődöntőkben és döntőkben pedig már nem alkalmazzák az autotuning technikát.

Az autotuning technika egyébként úgy működik, mint egy szövegszerkesztőnél a helyesírás ellenőrző, vagy éppen egy képszerkesztő programnál a vörös szem hatás csökkentő funkció. A módszer segítségével megvizsgálhatjuk azt, hogy a kiénekelt hangok mennyire hamisak, majd ezután lehetőség nyílik ezek korrigálásra.

Mindenesetre sokak számára érthetetlen, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan miért nem lehet a versenyzők eredeti hangszínét megtartani. Ugyanis várhatóan idén is lesznek jó hangú, kiemelkedő énekesek, akiknek nincs szükségük hangjuk feljavítására. Hiszen valójában pont erről szól ez a műsor!

engyus

2010. 08. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Tuningolt X Factor cikk képei
X Factor - Tuningolt X FactorX Factor - Tuningolt X Factor