Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ilyen nincs, és mégis van!

Take That - Ilyen nincs, és mégis van!

A Magyar Rádió sportriporterének legendássá vált mondata jutott elsőként eszembe, amikor végérvényessé vált, hogy Robbie Williams visszatér a Take Thatbe. „Ilyen nincs, és mégis van!” Ez legalább akkora szenzáció zenei berkekben, mint az úszósportban Egerszegi Krisztina aranyérme az 1988-as szöuli olimpián tizennégy évesen.

A Take That-srácok karrierjét óriási meglepetések fémjelzik. Kevesen hittek abban, hogy az együttesből 1995-ben kivált Robbie Williams egyedül megállja a helyét. Az meg – szerintem – még gondolat szintjén sem merült fel senkiben, hogy néhány év múlva már a brit könnyűzene legfényesebb csillaga lesz. Ahogyan azt sem gondolta senki, hogy társai négyesben hatalmas sikerrel térnek vissza a zenei életbe 2005-ben. És most itt a következő meglepetés: Robbie csatlakozott hozzájuk. Igaz, többször hangoztatta, hogy ez a nagy álma, de azt hittük, viccel.

Take That - Ilyen nincs, és mégis van!

Legendás fiúcsapat született
A manchesteri Take That pályafutása 1990-ben indult, az öt srác – Gary Barlow, Robbie Williams, Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange – 1992 és 1995 között az európai tinilányok legnagyobb kedvencei voltak. Az időközben botrányhőssé vált Robbie 1995 júliusában elhagyta a csapatot, hogy szólókarrierbe kezdjen. Társai egy új dallal – a Bee Gees 1977-es How Deep Is Your Love című slágerének átdolgozásával – kiegészített válogatáslemez készítésének, összeállításának erejéig négyesben még együtt maradtak, majd 1996 februárjában bejelentették együttesük feloszlását.

Élet a Take That után
Gary és Mark szólóban csak ideig-óráig tündökölt. Az első albumaikkal szépen teljesítettek, utána mindketten eltűntek a süllyesztőben. Mark szerepelt egy tévés valóságshow 2002-es sorozatában, így ismét reflektorfénybe került. 2003-ban és 2005-ben új lemezekkel rukkolt elő, de ezek nem értek el számottevő sikert.
Robbie-t a kevésbé sikerült 1997-es Old Before I Die című felvétele kapcsán teljesen leírta a szakma. 1997 végén azonban az Angels című dallal befutott, s szép fokozatosan a brit zenei élet legnagyobb sztárjává vált. Azóta nem született ekkora csillaga a brit könnyűzenének, s valószínűleg már nem is fog, Robbie az utolsó a sorban.

A kvartett újraegyesülése
A négy „kiöregedett srác”: Gary, Mark, Howard és Jason hatalmas sikerrel tért vissza 2005-ben. A megváltozott, „felnőtt” zenéjükkel új generációkat hódítottak meg, és visszahódították egykori, időközben többségében szülővé vált rajongóikat is. A 2006 novemberében megjelent Beautiful World című stúdióalbumuk Nagy-Britanniában 2006 második és 2007 negyedik legvásároltabb hanghordozója. A BRIT Awardson, a legrangosabb brit zenei díjak kiosztóján 2007-ben a Patience, 2008-ban a Shine című szerzeménnyel kapták meg a legjobb brit kislemez díját. Odahaza 2008. október 31-től ők tartják a leggyorsabban elfogyott belépőjegyek rekordját: a 2009-es nyári brit turnéjuk 600 ezer jegye öt óra alatt kelt el. Ötödik stúdióalbumuk The Circus címmel 2008. december 1-jén került a boltokba – a szigetországban egy hónap alatt 1 445 709 példányt értékesítettek belőle. Nagy-Britanniában 2008-ban Duffy korongja, a március 3-án kiadott Rockferry mögött a második legkelendőbb hanghordozó volt.

Az „ötödik tag” reakciói
Robbie-t a Take That sikere szemlátomást nem hagyta békén. „Bement egy játékboltba, és meglátott négy Take That-babát egy dobozban. Akkor esett le neki, hogy kihagyták az újraegyesülésből” – mesélte egyik ismerőse. Abban az időben a magánélete és a karrierje sem alakult jól. A 2006-os Rudebox című szólólemezét – szépen fogyott ugyan – a szakma, sőt a rajongók is fanyalogva fogadták. Először honlapjának csak előfizetők számára elérhető részén (Inner Sanctum, vagyis Belső szentély a neve) írt arról, hogy szívesen csatlakozna egykori társaihoz. „Szeretnék megint zenekarban dolgozni. Ez sokkal jobb móka, mint szólóban zenélni. Irigykedve figyelem Garyéket, mennyire jól érzik magukat. Szívesen visszatérnék közéjük” – írta. A szakmabeliek azonban nem hitték el, hogy ezt Robbie komolyan gondolja.

Újra együtt a nagy csapat
Azóta változott a helyzet, s ma már tény, amit hónapok óta rebesgetnek: Robbie Williams és egykori zenésztársai, az eredeti felállású Take That új albumon dolgozik. A korong a karácsonyi piac letarolására időzítve novemberben jelenik meg, jövőre pedig az együttes turnéra indul. „Mindannyiunk nagy álma volt, hogy ismét mind az öten együtt legyünk, ám úgy tűnt, ez sosem válhat valóra. Most itt vagyunk öten egy helyiségben, és az egész olyan, mint egy álom. Óriási öröm, hogy ismét együtt dolgozunk Robbie-val” – mondta Mark. „Olyan érzésem van, mintha hazaérkeztem volna” – vallotta be Robbie.
Gondolom, arról felesleges írnom, hogy az öttagú Take That nagyon-nagyon sikeres lesz, több rekordot is felállít a karácsony előtti zenepiacon. Talán végre az Amerikai Egyesült Államokban is befut, ott ahol mindössze az 1995-ös Back for Good című felvétellel tudta megvetni a lábát, de az is csak a hetedik helyig jutott a Billboard magazin kislemezlistáján. (Új Szó)

Puha József

2010. 08. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ilyen nincs, és mégis van! cikk képei
Take That - Ilyen nincs, és mégis van!Take That - Ilyen nincs, és mégis van!