Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/35

Listamustra - Listamustra 2010/35

Az általunk vizsgált négy zenepiac közül hármon a brit Iron Maiden tíz szerzeményt felvonultató 15. stúdiólemeze, a The Final Frontier iratkozott fel az eladási rangsor élére, emellett listavezető többek között Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, a skandináv államokban, Kanadában, Mexikóban, Brazíliában, Chilében, Japánban és Új-Zélandon is.

A metálzenekar Nagy-Britanniában 1992 után foglalta el ismét a csúcsot – akkor a Fear of the Dark című albummal vezetett. Három koronggal tanyázott még a legmagasabb pozícióban: az 1988-as Seventh Son of a Seventh Son, az 1984-es Powerslave és az 1982-es The Number of the Beast címűekkel. Az Iron Maiden újdonsága az Amerikai Egyesült Államokban a negyedik helyen debütált – ez az együttes eddigi csúcspozíciója. Korábban az előző, 2006-os A Matter of Life and Death című stúdiólemezével szerepelt a legmagasabban, a kilencedik helyen. Az amerikai piacon két hét megszakítással hetedik hete Eminem hetedik, Recovery című stúdióalbumából értékesítik a legtöbbet – ezúttal 116 ezer példányt adtak el belőle. A hiphoplemezek közül legutóbb az OutKast dupla albuma, a Speakerboxxx / The Love Below uralta hét hétig a mezőnyt: 2003. október 11-én szerezte meg az első helyet, és háromszor tért vissza oda, utoljára 2004 februárjában állt az élen. Az USA-ban a jövő héten Katy Perry lesz a listavezető a harmadik, Teenage Dream című stúdiólemezével. Eminemet az American Idol harmadik, 2004-es sorozatát megnyert Fantasia Barrino is megelőzi a harmadik, Back to Me című stúdióalbumával. Az énekesnő első lemeze, a 2004-es Free Yourself a nyolcadik, a második, a 2006-os Fantasia a 19. helyig jutott. Augusztus 9-én öngyilkosságot kísérelt meg, aminek kapcsán máig a zenei híradások főszereplője – szomorú tény, hogy az új korongja iránti nagy kereslet ezzel magyarázható…

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Eminem featuring Rihanna: Love the Way You Lie
Nagy-Britannia – Roll Deep: Green Light
Németország – Yolanda Be Cool & DCUP: We No Speak Americano
Magyarország – Ocho Macho: Pancho

Trónfosztás tizenkilenc hét után
Az amerikai Billboard magazin hatodik helyén az egyéves börtönbüntetését töltő New Orleans-i Lil Wayne kezdett a kanadai rapperrel, Drake-kel készült Right Above It című felvétellel, amely Lil szeptember végén megjelenő I’m Not a Human Being című EP-jét harangozza be. Az összesítést hatodik hete Eminem és Rihanna uralja a Love the Way You Lie című slágerrel. A detroiti hiphopelőadónak ez a negyedik, a barbadosi énekesnőnek a hetedik hazai listavezető dala. A felvételt a héten Nagy-Britanniában is az első helyre várták, ez azonban nem jött össze, maradt az ezüstérmes pozícióban. A csúcson a Roll Deep nyitott, idén másodszor, a Green Light című szerzeménnyel. A 2002-ben alakult soktagú londoni formáció – Dizzee Rascal és Tinchy Stryder is megfordult benne – korábban nem igazán tündökölt, a kislemezek brit listáján a 11. helyig jutott a 2005-ös The Avenue című dallal. Májusban aztán megtört a jég, a tánczenei stílusán jelentős változásokat eszközlő csapat a brit rangsor élére érkezett meg a Good Times című felvétellel, ami három hétig vezetett. Mindkét listavezető szerzemény az október második felére tervezett Winner Stays On című albumot vezeti fel. Németországban negyedik hete az ausztrál Sylvester Martinez és Johnson Peterson duója, a Yolanda Be Cool és DCUP (Duncan MacLennan) ausztrál producer a listavezető a We No Speak Americano című nyári slágerrel. Magyarországon Ákos kiadványa, a Szindbád dala tizenkilenc hét után trónfosztott lett – minden bizonnyal csak átmenetileg –, és a nagylemezek listáján már a harmadik helyen található Ocho Macho foglalta el a csúcsot a Pancho című felvételével.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Eminem: Recovery
Nagy-Britannia – Iron Maiden: The Final Frontier
Németország – Iron Maiden: The Final Frontier
Magyarország – Iron Maiden: The Final Frontier

Hat újdonság az amerikai élvonalban
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében a negyedik helyre feliratkozó Iron Maiden-korong mellett további öt új belépő szerepel. A második helyen Kem detroiti r&b-énekes harmadik stúdiólemeze, az Intimacy: Album III, a harmadikon a New Hampshire-i Ray LaMontagne negyedik stúdiólemeze, a God Willin’ & the Creek Don’t Rise, az ötödiken a 49. életévében járó Trace Adkins louisianai countryzenész kilencedik stúdióalbuma, a Cowboy’s Back in Town kezdett. A kilencedik helyen David Gray brit zenész kilencedik stúdiólemeze, a Foundling, a tizediken az 59. életévében járó, Indiana államból származó John Mellencamp korongja, a No Better Than This nyitott. A brit élmezőnyben az élre megérkező Iron Maiden mellett két új belépő található. A harmadik helyen a négy angol és egy ír énekesnő alkotta The Saturdays albuma, a Headlines! debütált. A vártnál gyengébben indít, a tizedik helyet szerezte meg a The Hoosiers a The Illusion of Safety című második stúdiólemezével – az angol–svéd zenekar első albuma, a 2007 októberében kiadott The Trick to Life az élen kezdett. Még ennél is nagyobb meglepetést szolgáltatott David Gray, aki a Foundling című lemezével csak a 18. helyre iratkozott fel. A zenész előző öt albuma a TOP 10-ben, közülük három az első helyen nyitott. (Új Szó)

Puha József

2010. 08. 31.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/35 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/35