Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/36

Listamustra - Listamustra 2010/36

Az általunk vizsgált négy zenei piac közül hármon olyan nagylemezek tértek vissza az eladási lista élére, melyek csak egy-egy hétre tudnak elszakadni a csúcstól. Eminem hetedik stúdióalbuma, a Recovery június 27-én debütált a brit rangsor első helyén, a héten ismét vezet, összességében hetedik hete, harmadik alkalommal tért vissza a legmagasabb pozícióba.

Március 5-én foglalta el a német összesítés élét a hazai Unheilig hetedik stúdiólemeze, a Grosse Freiheit, amely negyedik alkalommal jött vissza a csúcsra, összességében 16. hete uralja a mezőnyt. Magyarországon hetedik alkalommal tért vissza az élre Mága Zoltán albuma, A királyok hegedűse, összességében tizedik hete vezet. Az amerikai piacon két hét megszakítással hét hétig Eminem korongja, a Recovery volt a legvásároltabb hanghordozó – a héten az előrejelzésünknek megfelelően a harmadik helyre esett vissza. A rangsor csúcsán Katy Perry lemeze, a Teenage Dream nyitott, 192 ezret értékesítettek belőle az amerikai piacon a megjelenés hetében. A kaliforniai énekesnőnek ez a harmadik stúdióalbuma, az elsőt 2001-ben (Katy Hudson néven készítette el gospel-rock stílusban, és nem jegyezték semmilyen eladási listán), a másodikat, a világszerte több mint ötmillió példányban eladott One of the Boys címűt 2008-ban jelentette meg. A másik múlt heti jóslatunk is beigazolódott: Fantasia Barrino pályafutása legjobb helyezését érte el. Az American Idol harmadik, 2004-es sorozatát megnyert észak-karolinai énekesnő harmadik, Back to Me című stúdiólemeze a második helyre iratkozott fel, 117 ezer példányban kelt el az első héten az USA-ban javarészt egy abszurd dolognak, az augusztus 9-én elkövetett öngyilkossági kísérlete körüli sajtó- és médiafelhajtásnak köszönhetően. Előző két korongja kelendőbb volt az első héten, mégis rosszabb helyezést értek el. A 2004-es Free Yourself című albumából 240 ezer, a 2006-os Fantasia címűből 133 ezer fogyott a megjelenés hetében – az első a nyolcadik, a második a 19. helyre érkezett meg. Az utóbbi években drasztikusan visszaesett az amerikai nagylemezforgalom, Fantasia mostani helyezése ezzel magyarázható.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Eminem featuring Rihanna: Love the Way You Lie
Nagy-Britannia – Taio Cruz: Dynamite
Németország – Yolanda Be Cool & DCUP: We No Speak Americano
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Mérsékelt sikerű album slágerei
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját hetedik hete a detroiti Eminem és a barbadosi Rihanna közös slágere, a Love the Way You Lie uralja. A soktagú londoni Roll Deep első brit listavezető felvétele, a Good Times idén májusban három hétig állt az összesítés élén, a csapat új listavezetője, a Green Light egy hét után trónfosztott lett. A várakozásnak megfelelően az 1982-es születésű Taio Cruz dala, a Dynamite debütált a csúcson. A felvétel az Amerikai Egyesült Államokban három hétig tanyázott az ezüstérmes pozícióban, a héten a harmadik helyre hátrált. Taio tavaly októberben kiadott második, Rokstarr című stúdióalbumáról származik – a korong a brit listán csak a 14. helyig jutott. A róla előzetesként kiadott Break Your Heart három hétig szerepelt a brit lista élén tavaly szeptemberben és októberben, tavasszal Észak-Amerikában is slágerré vált egy új változatban, ami Ludacris közreműködésével készült, az amerikai listát egy hétig vezette. A brit TOP 10-ben további két új belépő található: Katy B londoni énekesnő dala, a Katy On a Mission az ötödik, Brandon Flowers első szólófelvétele, a Crossfire a nyolcadik helyen kezdett – a Las Vegas-i The Killers frontembere ezzel a szerzeménnyel harangozta be a Nagy-Britanniában tegnap, Észak-Amerikában jövő kedden megjelenő Flamingo című szólólemezét. Németországban ötödik hete az ausztrál Sylvester Martinez és Johnson Peterson duója, a Yolanda Be Cool és DCUP (Duncan MacLennan) ausztrál producer a listavezető a We No Speak Americano című nyári slágerrel. Magyarországon – ahogy egy hete megjósoltuk – visszatért a legmagasabb pozícióba Ákos kiadványa, a Szindbád dala, összességében huszadik hete uralja a mezőnyt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Katy Perry: Teenage Dream
Nagy-Britannia – Eminem: Recovery
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

A Klaxons meglepő tizedik helye
Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében – akárcsak a múlt héten – hat új belépő szerepel. Az első helyen indító Katy Perry és a másodikon startoló Fantasia mellett újdonság Usher negyedik helyen kezdő kilencdalos Versus című EP-je, amelyet a texasi előadó az amerikai kislemezlista ötödik helyén található, Pitbull-lal készült DJ Got Us Fallin’ in Love című felvétellel harangozott be. A tízes mezőnyből most sem hiányzik a countryzenei belépő, sőt kettő is van belőle: a négytagú Little Big Town negyedik stúdióalbuma, a The Reason Why az ötödik, az öttagú Randy Rogers Band ötödik stúdiólemeze, a Burning the Day a nyolcadik helyre érkezett meg. A TOP 10 végén egy újabb EP nyitott, a The Devil Wears Prada metálzenekar öt dalt felvonultató Zombie EP című kiadványa. A brit élmezőnyben egy újdonság szerepel: meglepetésre csak a tizedik helyre iratkozott fel a Klaxons hosszú ideig készült második stúdióalbuma, a Surfing the Void. A londoni együttest 2007 szeptemberében a rangos Mercury Music Prize-zal tüntették ki: a szakmai zsűri szerint a Myths of the Near Future című első nagylemeze az előző egy év legjobb brit hanghordozója. Az új albumot az Echoes című dal vezette fel, amely a héten a kislemezek brit rangsorában az 55. helyen tanyázik. A fiúk a tízes mezőnybe eddig csak egy felvétellel kerültek be, 2007-ben a Golden Skans cíművel, amelynek a hetedik hely volt a csúcspozíciója. A magyar negyvenes mezőnyben két új belépőre lelünk: az ötödik helyen a Kárpátia albuma, az Utolsó percig, a hetediken az Accept 12. stúdiólemeze, a Blood of the Nations debütált – a tavaly immár harmadik alkalommal újjáalakult német metálzenekar előző stúdióalbuma, a Predator 1996-ban jelent meg. (Új Szó)

Puha József

2010. 09. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/36 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/36