Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ma este kiderül, kié a legjobb brit nagylemez

Mercury Music Prize - Ma este kiderül, kié a legjobb brit nagylemez

Londonban ma adják át a Barclaycard Mercury Prize-t. Tizenkét zenész és együttes verseng érte, a jelöltlistát július 20-án hozták nyilvánosságra. A díjat 1992-ben alapította a Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként.

A BPI minden szeptemberben az előző egy év legjobb brit (angol, ír, skót) nagylemezének előadóját jutalmazza vele. A hatalmas szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár.

A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között szerepel az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy PJ Harvey, az elmúlt két évtized legfontosabb brit zenekarai, az Oasis, a Blur és a Coldplay viszont lemaradtak róla.

Tavaly egy rapperlány, Speech Debelle diadalmaskodott a Speech Therapy című bemutatkozó albumával. Közvetlenül a jelöltek kihirdetése után a William Hill Fogadóirodákban 33:1 arányban lehetett fogadni a későbbi győztesre. Esélyei időközben jelentősen megnőttek, nagylemeze végül a második legesélyesebbé lépett elő Bat for Lashes mellé és a Florence + the Machine mögé. A 2005-ös gálán óriási meglepetés született: a második legesélytelenebbnek tartott Antony and the Johnsons vitte el a pálmát az I Am a Bird Now című korongjával.

Idén a The xx együttes első albuma, az xx és Dizzee Rascal rapper negyedik stúdiólemeze, a Tongue n’ Cheek a szakma favoritja. Ha Dizzee győzne, ő lenne az első duplázó, 2003-ban a bemutatkozó, Boy in da Corner című albumát díjazták. (Új Szó)

A Barclaycard Mercury Prize 2010 jelöltjei
Előadó: lemezcím
Biffy Clyro: Only Revolutions
Foals: Total Life Forever
I Am Kloot: Sky at Night
Kit Downes Trio: Golden
Laura Marling: I Speak Because I Can
Mumford & Sons: Sigh No More
Corinne Bailey Rae: The Sea
Dizzee Rascal: Tongue n’ Cheek
The xx: xx
Villagers: Becoming a Jackal
Paul Weller: Wake Up the Nation
Wild Beasts: Two Dancers

Puha József

2010. 09. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ma este kiderül, kié a legjobb brit nagylemez cikk képei
Mercury Music Prize - Ma este kiderül, kié a legjobb brit nagylemez