Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Barclaycard Mercury Prize: a favorit győzött

Mercury Music Prize - Barclaycard Mercury Prize: a favorit győzött

A vasárnap este nyilvánosságra hozott brit albumeladási lista élmezőnyéről leolvasható, hogy a honi zeneipar az egyik legfontosabb díjátadójára készült. A TOP 10-ben két jelölt szerepel: a Biffy Clyro nagylemeze, az Only Revolutions a 27. helyről a harmadikra, a Mumford & Sons korongja, a Sigh No More a hetedikről a negyedikre jött fel.

Ebből persze nem lehetett következtetni a végeredményre, hiszen a szóban forgó díj, a Barclaycard Mercury Prize odaítélése piaci sikertől független. Az elmúlt egy év legjobb brit (angol, ír, skót) albumát tizenkét tagú szakmai zsűri választotta ki.

A Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) által 1992-ben alapított elismerést kedden este 19. alkalommal osztották ki. Ezúttal nem történt meglepetés, a legnagyobb favorit, a londoni The xx gyűjtötte be a díjat a tavaly augusztusban kiadott első, xx című CD-jével. A zenekar 2005-ben alakult, tavaly november óta trióként működik. Baria Qureshi billentyűs állítólag nem személyes ellentétek miatt távozott, hanem azért, mert nem bírta az intenzív turnézást.

Az együttesre zeneileg a The Kills, a Portishead, a The Velvet Underground, a Joy Division, de leginkább a The Cure repertoárja van hatással. Nyomasztó, depresszív popzenét játszik – az újdonság nélküli, mégis egyedi felvételek többségét Romy Madley Croft és Oliver Sim közösen énekli.

A The xx tagjai úgy érzik, gondban lesznek második nagylemezük megírásakor, mert mindenki nagy dobást vár tőlük. „Az első korong dalai kapcsán semmiféle elvárás nem fogalmazódott meg irányunkban, mivel akkor még ismeretlenek voltunk. Azt hittük, hogy rajtunk kívül senki sem fogja meghallgatni a végeredményt. Így azonban, hogy rengetegen kíváncsiak lettek ránk, más a helyzet. Reméljük, hogy figyelmen kívül lehet hagyni ezt a körülményt” – nyilatkozta Oliver. Biztosan nem lesz könnyű, ahogyan a Mercury Prize 2007-es győztese, a Klaxons is csak nagy nehézségek árán tudott továbblépni. Ráadásul a nehezen elkészült második stúdióalbumának fogadtatása egyelőre minden várakozást alulmúl.

Puha József

2010. 09. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barclaycard Mercury Prize: a favorit győzött cikk képei
Mercury Music Prize - Barclaycard Mercury Prize: a favorit győzött