Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/37

Listamustra - Listamustra 2010/37

A legjobb brit nagylemeznek járó Mercury Prize-t 2007-ben az első, Myths of the Near Future című albumával bezsebelő londoni Klaxons második stúdiólemezének fogadtatása alulmúlt minden várakozást. A Surfing the Void Nagy-Britanniában a tizedik helyen kezdett, onnan a 38. helyre esett vissza.

Az együttes első albumáról dicshimnuszokat zengett a szakma, ehhez képest ugyan nem ért el nagy kereskedelmi sikert, a brit piacon eddig 274 ezer példányt értékesítettek belőle, azzal azonban senki sem számolt, hogy az új korong iránt ilyen gyér lesz az érdeklődés. A múlt héten ismét kiosztott Mercury Prize-t ezúttal a szintén londoni The xx vitte haza az első, xx című nagylemezével, amely 55. hete szerepel a hazai eladási rangsorban, a 16. helyen tanyázik. Biztosra vehető, hogy a díjjal járó publicitásnak köszönhetően a jövő héten túlszárnyalja eddigi csúcspozícióját, a tizedik helyet. Már a díjkiosztó előszele is átalakította az összesítést, a tizenkét jelölt közül kettő feljött az első ötbe: a Biffy Clyro albuma, az Only Revolutions a 27. helyről a harmadikra, a Mumford & Sons korongja, a Sigh No More a hetedikről a negyedikre lépett. Az Amerikai Egyesült Államokban a chicagói Disturbed ötödik stúdiólemeze, az Asylum debütált a lista élén – a megjelenés hetében 179 ezret adtak el belőle az amerikai piacon. A David Draiman énekes-dalszerző vezette metálzenekarnak odahaza sorrendben ez a negyedik listavezető albuma. Eddig csak két együttes tudta egymás után négy nagylemezzel elfoglalni a legmagasabb pozíciót, a Metallica és a Dave Matthews Band, sőt ezek már ötnél járnak.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry: Teenage Dream
Nagy-Britannia – Olly Murs: Please Don’t Let Me Go
Németország – Yolanda Be Cool & DCUP: We No Speak Americano
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Tarol a tavalyi ezüstérmes
Katy Perry az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján pályafutása harmadik listavezető felvételét könyvelheti el. A kaliforniai énekesnő először a második, One of the Boys című stúdióalbumának első slágerével, az I Kissed a Girl cíművel járta meg a csúcsot, 2008 nyarán hét hétig vezetett. A harmadik stúdiólemezét beharangozó, Snoop Dogg-gal készült California Gurls idén nyáron hat hétig tanyázott az élen, és most a korong második dala, a címadó Teenage Dream is elfoglalta az első helyet. Énekesnők közül legutóbb Lady GaGa vezetett két egymást követő felvétellel, tavaly a Colby O’Donisszal készült Just Dance cíművel három, majd a Poker Face cíművel egy hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. Férfielőadók közül ez legutóbb Eminemnek sikerült: a Not Afraid cíművel idén májusban egy, a Rihannával készült Love the Way You Lie cíművel hét hétig uralta a mezőnyt – az utóbbi a héten lett trónfosztott. Nelly legutóbb 2006-ban járt az amerikai rangsor tízes mezőnyében a két hétig vezető, Paul Wall és az Ali & Gipp duó közreműködésével készült Grillz című szerzeménnyel. A Missouri államban született, 36. életévében járó rapper újra az élmezőny tagja, a 13. helyről a kilencedikre lépett a Just a Dream című dallal, amely a november közepére tervezett hatodik, 5.0 című stúdióalbumának előhírnöke. Nagy-Britanniában Katy Perry felvétele, a Teenage Dream a második helyre érkezett meg. Az első helyen a The X Factor tavalyi, hatodik sorozatának ezüstérmese, Olly Murs kezdett az első, Please Don’t Let Me Go című dalával. A huszonhat éves essexi énekest a tehetségkutató tévéműsor zsűrijének elnöke, Simon Cowell vette szárnyai alá, a Syco Music lemezkiadójával áll szerződésben. Németországban hatodik hete a Yolanda Be Cool ausztrál duó és DCUP ausztrál producer a listavezető a We No Speak Americano című felvétellel. Magyarországon egy hét megszakítással 21. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala uralja a mezőnyt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Disturbed: Asylum
Nagy-Britannia – Katy Perry: Teenage Dream
Németország – Wir sind Helden: Bring mich nach Hause
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Húsz év után a TOP 10-ben
Az amerikai élmezőnyben az első helyen indító Disturbed korongja mellett további négy új belépő található. Az ezüstérmes pozícióban a korunk slágereit összegyűjtő Now című válogatás 35. része, a hatodik helyen a harminchét éves, ohiói Lyfe Jennings negyedik stúdióalbuma, az I Still Believe, a hetediken a New York-i Goo Goo Dolls rockzenekar kilencedik stúdiólemeze, a Something for the Rest of Us nyitott. A tizedik helyen a két testvér, Ann és Nancy Wilson vezette Heart debütált a 13., Red Velvet Car című stúdióalbumával. Az 1973-ban alakult rockegyüttes a nyolcvanas évek második felében állt pályája csúcsán. Utoljára 1990-ben szerepelt az amerikai tízes mezőnyben a tizedik, Brigade című stúdiólemezével. Legutóbbi albuma, a Jupiter’s Darling 2004 júniusában került a boltokba, az amerikai listán a 94. helyig jutott. A brit összesítés tízes mezőnyében három új belépő található. Az első helyre Katy Perry harmadik stúdiólemeze iratkozott fel, amely az amerikai rangsorban az elsőről a negyedik helyre esett vissza. A másik két újdonság is az USA-ból származik: a hatodikon a The Pretty Reckless első albuma, a Light Me Up, a hetediken a Disturbed korongja startol. Németországban a Wir sind Helden berlini rockzenekar negyedik, Bring mich nach Hause című stúdiólemeze kezdett az élen. A Disturbed albuma itt a negyedik, Katy Perryé az ötödik helyre érkezett meg. A Vaya Con Dios szeptember 1-jén nagysikerű koncertet adott Budapesten, ennek köszönhetően a magyar zenei piacon megnőtt a belga együttes hanghordozói iránti kereslet. A még 2006-ban kiadott The Ultimate Collection című gyűjteménye a legmagasabban kezdő újdonságként a 11. helyen indít. (Új Szó)

Puha József

2010. 09. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/37 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/37