Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/38

Listamustra - Listamustra 2010/38

A szeptember 7-én megtartott Mercury Prize-gála – a várakozásnak megfelelően – rányomta bélyegét a brit albumeladási listára. A legjobb brit nagylemez díjára jelölt tizenkét CD közül kilenc megtalálható a rangsor hetvenötös mezőnyében. A The xx a díjazott, xx című albumával a 16. helyről a harmadikra jött fel, korábbi csúcspozíciója a tizedik hely volt. A tavaly augusztusban megjelent korong 56. hete tanyázik az összesítésben.

A rangos elismerés 2007-es kitüntetettje, a Klaxons az augusztus 23-án kiadott második, Surfing the Void című stúdiólemezével két hét után elhagyta a lista hetvenötös mezőnyét. Erre senki sem számított! Az album a tizedik helyre iratkozott fel, onnan a 38. pozícióba esett vissza, a héten a 89. helyen találjuk. Biztosra vehető, hogy a bukást az együttes nem tudja kiheverni, előbb-utóbb bejelenti a feloszlását. A brit zeneipar mostanában két másik nagy bukást is elkönyvelt, bár ezek nem olyan hangosak, mint a Klaxoné. David Gray kilencedik stúdiólemeze, a Foundling szintén csak két hétig volt a TOP 75 tagja: a 18. helyen debütált, onnan az 57. pozícióba hátrált. A zenész előző öt albuma a TOP 10-ben, közülük három az első helyen nyitott. A The Hoosiers második stúdiólemeze, a The Illusion of Safety három hétig szerepelt az eladási rangsor hetvenötös mezőnyében, a tizedik helyre érkezett meg, onnan a 25., majd az 55. helyre csúszott vissza. A trió első albuma, a 2007-es The Trick to Life listavezető is volt, és kétszeres platina lett a szigetországban, tehát több mint 600 ezer példányt adtak el belőle.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry: Teenage Dream
Nagy-Britannia – Alexandra Burke featuring Laza Morgan: Start Without You
Németország – Yolanda Be Cool & DCUP: We No Speak Americano
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Katy és Alexandra újabb sikere
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját második hete a kaliforniai Katy Perry harmadik hazai listavezető slágere, a Teenage Dream uralja. A 13. helyről a kilencedikre lépett Flo Rida október végén megjelenő, The Only One című harmadik stúdióalbumának David Guetta francia lemezlovassal, producerrel készült beharangozó dala, a brit összesítést augusztusban egy hétig vezetett Club Can’t Handle Me. A szerzemény megtalálható a Step Up 3D című film zenei korongján is. Nagy-Britanniában a The X Factor tavalyi, hatodik sorozatának ezüstérmese, Olly Murs az első, Please Don’t Let Me Go című felvételével az első helyről a negyedikre esett vissza. Az élen a tehetségkutató tévéműsor ötödik sorozatának győztese, Alexandra Burke kezdett a Laza Morgan amerikai énekessel készült Start Without You című dallal. A huszonkét éves londoni énekesnőnek ez a harmadik hazai listavezetője (vagy a negyedik, ha beleszámoljuk a döntős társaival rögzített Hero című átdolgozást is): 2008 végén és 2009 elején a Hallelujah cíművel (Leonard Cohen slágerének átdolgozásával) három, tavaly októberben a Flo Ridával készült Bad Boys cíművel egy hétig vezetett. A Start Without You a tavaly októberben boltokba került első, Overcome című stúdiólemezén nem szerepel, a korong novemberben megjelenő Deluxe Edition változatán hallhatjuk. Az ötödik helyen az ír The Script múlt hétfőn kiadott második, Science & Faith című stúdióalbumának For the First Time című felvétele startol. A hatodikon a McFly dala, a Party Girl nyitott, amely a kvartett novemberre tervezett Above the Noise című lemezének előhírnöke. Németországban hetedik hete a Yolanda Be Cool ausztrál duó és DCUP ausztrál producer a listavezető a We No Speak Americano című felvétellel. Magyarországon egy hét megszakítással 22. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala uralja a mezőnyt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Sara Bareilles: Kaleidoscope Heart
Nagy-Britannia – Brandon Flowers: Flamingo
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Újdonságokkal teli élmezőnyök
Az Amerikai Egyesült Államokban Sara Bareilles adta el a legtöbb nagylemezt a harmadik, Kaleidoscope Heart című stúdióalbumából – a megjelenés hetében 90 ezret értékesítettek belőle. A kaliforniai énekesnő, zongorista előző lemeze, a 2007-es Little Voice a 45. helyen debütált, az első héten 16 ezer példányban fogyott, később a hetedik helyig tornázta fel magát, és eddig közel egymillió példányban talált gazdára az amerikai piacon. Az USA-ban a hatodik helyen a Stone Sour iowai metálzenekar albuma, az Audio Secrecy, a hetediken az Interpol New York-i együttes Interpol című korongja, a kilencediken az Anberlin floridai rockzenekar lemeze, a Dark Is the Way, Light Is a Place kezdett. A brit lista első helyére a Las Vegas-i The Killers frontemberének, Brandon Flowersnek a Flamingo című szólóalbuma iratkozott fel. A brit TOP 10-ben további két új belépőt találunk: a negyedik helyre a szintipopot játszó, manchesteri Hurts duó első lemeze, a Happiness, a hatodikra a Stone Sour albuma érkezett meg. Március 5-én foglalta el a német rangsor csúcsát a hazai Unheilig hetedik stúdiólemeze, a Grosse Freiheit, amely ötödik alkalommal jött vissza az élre, és összességében 17. hete uralja a mezőnyt. Németországban a Stone Sour albuma a harmadik, a finn Nightwish egykori énekesnője, Tarja harmadik szólólemeze, a What Lies Beneath a negyedik, Brandon Flowers korongja a nyolcadik helyen indít. Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonság a kilencedik pozícióban a Death Angel San Franciscó-i metálegyüttes hatodik, Relentless Retribution című stúdióalbuma. (Új Szó)

Puha József

2010. 09. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/38 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/38