Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/39

Listamustra - Listamustra 2010/39

A Linkin Park negyedik, A Thousand Suns című stúdióalbumából az Amerikai Egyesült Államokban a megjelenés hetében 241 ezer példányt értékesítettek, ami a csökkenő nagylemezeladás tükrében szép eredmény, mégis az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy a korong megszerzi-e az eladási lista első helyét. Megszerezte. Az ezüstérmes pozícióba feliratkozó Trey Songz virginiai r&b-énekes Passion, Pain & Pleasure című albumából 240 ezer kelt el.

The Catalyst

A kaliforniai Linkin Park előző két stúdiólemeze, a 2007-es Minutes to Midnight és a 2003-as Meteora is listavezető volt az USA-ban, akárcsak a Jay-Z-vel készült, 2004-es Collision Course című EP-je. A 2000-es Hybrid Theory című első albumának nem sikerült elfoglalnia a rangsor élét, pedig ez a zenekar pályafutásának legsikeresebb CD-je, és az új évezred második legvásároltabb hanghordozója a The Beatles 2000-ben megjelent 1 című válogatáskorongja mögött – az eladási példányszáma már 24 millió felett jár. A Linkin Park lemeze Németországban szintén az első helyre érkezett meg, a magyar összesítésben a 15. helyről a harmadikra jött fel. Az együttesnek a brit piacon nem volt esélye a csúcs megszerzésére. Albumából a szigetországban 46 711 példányt értékesítettek, az első helyen debütáló The Script második, Science & Faith című lemeze 70 816 példányban fogyott. Az ír zenekar a Gigwise.com szerint az új évezred első évtizedének nyolcadik legrosszabb formációja, de a közönség egy jelentős része ezek szerint nem osztja ezt a véleményt. A trió első, 2008 augusztusában kiadott albuma is az első helyre iratkozott fel, két hétig volt listavezető, ez alatt 54 520 példányt adtak el belőle.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Bruno Mars: Just the Way You Are
Nagy-Britannia – Alexandra Burke featuring Laza Morgan: Start Without You
Németország – Eminem featuring Rihanna: Love the Way You Lie
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Hetvenkét pozíciós ugrások
Bruno Mars idén vált világszerte ismertté B.o.B slágere, a Nothin’ on You közreműködőjeként, amely májusban két hétig uralta az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját, és a brit rangsorban is vezetett, egy hétig. A Los Angeles-i énekes feltűnt Travie McCoy oldalán is a Billionaire című felvételben, amelynek amerikai csúcspozíciója a negyedik hely volt, a brit listán a harmadik helyig jutott. Dalszerzőként is ismert, a Billionaire mellett társszerző egyebek közt a Right Round című Flo Rida- és a Wavin’ Flag című K’naan-slágerben. Bruno első stúdióalbuma Doo-Wops & Hooligans címmel az észak-amerikai piacon jövő héten kerül a boltokba, ennek beharangozó felvétele, a Just the Way You Are az USA-ban elfoglalta a lista élét – Katy Perry slágere, a Teenage Dream tehát két hét után trónfosztott lett. Hetvenkét pozíciót ugrott előre a 21. helyre a londoni Florence + the Machine dala, a Dog Days Are Over. Szintén hetvenkét pozíciót javított, és a harmadik helyen kötött ki Rihanna az Only Girl (In the World) című felvétellel, amellyel a novemberben megjelenő ötödik, Loud című stúdiólemezét harangozza be. A barbadosi énekesnő Németországban a héten szerezte meg a legmagasabb pozíciót Eminem slágere, a Love the Way You Lie közreműködőjeként, amely az USA-ban hét hétig tanyázott a csúcson, Nagy-Britanniában a második helyig vitte. A Yolanda Be Cool ausztrál duó és DCUP ausztrál producer a We No Speak Americano című dallal hét hétig vezették a német összesítést – a britet egy hétig, júliusban. A brit rangsorban megőrizte vezető helyét a hazai The X Factor ötödik sorozatának győztese, Alexandra Burke – második hete vezet a Laza Morgan amerikai énekessel készült Start Without You című felvétellel, amellyel Alexandra az Overcome című stúdióalbumának novemberben boltokba kerülő Deluxe Edition változatát vezeti fel. A brit tízes mezőny egyetlen új belépője Shontelle 1985-ös születésű barbadosi énekesnő Impossible című zeneszáma a tizedik helyen. Magyarországon egy hét megszakítással 23. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala uralja a mezőnyt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Linkin Park: A Thousand Suns
Nagy-Britannia – The Script: Science & Faith
Németország – Linkin Park: A Thousand Suns
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Élő legendák visszatérése
Az amerikai lista harmadik helyén szereplő Recovery című Eminem-stúdióalbum 13. hete tanyázik az eladási összesítés élmezőnyében – eddig hét első, három második és három harmadik helyezése van. A TOP 10-ben a Linkin Park és Trey Songz lemezei mellett további négy új belépő található. A negyedik helyen Jamey Johnson alabamai countryzenész albuma, The Guitar Song, az ötödiken Robert Plant korongja, a Band of Joy, a hatodikon a Weezer lemeze, a Hurley kezdett – a Los Angeles-i együttes igen termékeny az utóbbi időben, tavaly és tavalyelőtt is jelentkezett stúdióalbummal. A nyolcadikon a The Killers frontemberének, Brandon Flowersnek a Flamingo című szólólemeze indít. Nagy-Britanniában a The Script győzelmének értékét növeli, hogy a Linkin Park mellett két élő legendát is maga mögé utasított. A harmadik helyen Robert Plant, a negyediken Phil Collins albuma, a legendás Motown kiadó dalainak átdolgozásait felvonultató Going Back nyitott. A tízes mezőnyben még egy új belépő kapott helyet: a New York-i Interpol lemeze, az Interpol a tizedik helyre érkezett meg. Magyarországon összességében 13. hete Mága Zoltán értékesíti a legtöbb hanghordozót A királyok hegedűse című albumából. A legmagasabban kezdő újdonság Phil Collins lemeze a 12. helyen. Katy Perry albuma, a Teenage Dream a 21., Tóth Gabi második lemeze, az Elég volt! a 24. helyen debütált. A Megasztár második sorozatában feltűnt énekesnő első albuma, a Fekete virág 2005 utolsó hetében a 27. helyre iratkozott fel, s a következő héten már el is hagyta a rangsort. Két hétre ugyan visszatért még a negyvenes mezőnybe, de a kezdő pozícióját nem tudta túlszárnyalni. (Új Szó)

Puha József

2010. 09. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/39 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/39