Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Xaver is játszik a zene világnapján

Varnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapján

Párizsi, madridi és londoni koncertjei után október 1-én, a Zene Világnapján a is hallhatja Varnus Xaver legendás orgonajátékát a hazai közönség egy Kulturális Központban, az Ewald Rézfúvós Együttes közreműködésével

BACH: TOCCATA & FUGUE

Xaver eddig közel négyezer hangversenyt adott, és 62 hanglemezt rögzített. Volt kitől tanulnia, idehaza Kistétényi Melindától és Lehotka Gábortól leste el a mesterfogásokat , majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának a növendéke lett. A SONY által kiadott „Raveltól Vangelisig” című lemeze pedig a zenetörténelem egyetlen ötszörös orgona-platinalemeze lett. 2006-ban ő avatta fel Magyarország legnagyobb hangversenyorgonáját a Művészetek Palotájában.

Varnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapján

Következzen egy 'miniinterjú' a koncert kapcsán:

Egyesek számára meghökkentő ötlet lehet klasszikus orgonán Bach mellett pl. Vangelist is játszani, te mit gondolsz erről?

Varnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapján

Porlepte zenetörténészektől származó, önkényes kategória csupán a „komoly-” és „könnyűzene” kifejezés. Bach éppúgy kísérőzenét írt a Máté Passió komponálásakor, mint Vangelis az 1492 kísérőzenéjével. Azt pedig bízzuk az utókorra, hogy néhány száz év múlva ezt a zenét hová sorolja majd be. Liszt nagy virtuóz korszakában az utca emberei által dúdolt Strauss keringőket dolgozta fel pokolian nehéz zongoraművekben. Vagyis csak jó és rossz zene van. Ebből következik: bízzuk ennek a kérdésnek az eldöntését az utókorra.

Varnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapján

A crossovernek hatalmas a rajongótábora, így az ön koncertjeire bejutni szinte alig lehet. Mit szól ehhez a szakma?

Csak az ultrakonzervatív komolyzenészek közül botránkoznak meg néhányan, de ez álszentség. Bach, aki a lipcsei Tamás-templomban az emberi civilizáció legmélyebb zenedrámáit mutatta be, péntekenként a templom főkapujától 50 méterre lévő Zimmermann-féle kávéházban az akkori kor diszkózenéjével mulattatta a város aranyifjait. Az orgona évszázadokig be volt falazva egy szűk stílusba. Nyitni kell, elsősorban a társművészetek felé. A jövő áprilisban orgonák csatája címmel az örök-fiatal Rhoda Scott-tal rendezünk zenei párbajt a Dohány utcai zsinagógában, és két év múlva nagy álmom is teljesül majd: a csodálatos Anthony Hopkins által szavalt Shakespeare-szonettek közben fogok bachi kísérőzenét játszani a zsinagóga ősi falai között.

A koncert a nyírbátonyi kultúrális központban lesz, 2010. október 1-jén.

-CsL-

2010. 09. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Baba 2015. 07. 17. 10:05
Szép))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Xaver is játszik a zene világnapján cikk képei
Varnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapjánVarnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapjánVarnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapjánVarnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapjánVarnus Xaver - Xaver is játszik a zene világnapján