Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Soul & Gospel Fesztivál

Soul & Gospel Fesztivál - Soul & Gospel Fesztivál

Idén is megrendezik a nagyszabású Soul & Gospel Fesztivált Budapesten, mely idén a korábbi helyszínről – a Westend tetőteraszáról- a Papp László Budapest Sportarénába költözik. 2010. November 3-án először lép majd fel egy színpadon a két londoni együttes, a Hillsong London és a London Community Gospel Choir (LCGC).

The Answer

Mindkét, nemzetközileg is ismert csapat járt már Magyarországon. A Hillsong London, a kortárs gospel zene egyik legfrissebb és legdinamikusabb csapata 2008-ban együtt adott koncertet Matt Redman-nel a Soul & Gospel Fesztiválon, ahol négyezer lelkes fiatal vett részt a késő estig tartó eseményen.
A Hillsong London, a Hillsong London Church dicsőítői csapata. Nagy-Britannia leggyorsabban növekedő keresztény közössége az ausztráliai Hillsong Church testvérközössége; a 90-es évek közepén kezdte meg működését, s óriási népszerűsége nagy mértékben a zenéjüknek köszönhető. A Hillsong London hangzására jellemző; az aktuális európai zenei trendek keveredése a Hillsong Ausztrália-örökséggel, modern áhitat erős brit-poppos beütéssel. A londoni íz és az a meghatározó tény, hogy a kórus elsősorban 18-30 év közötti fiatalokból áll: izgalmas, mégis ismerős keresztény kórusélményt nyújt. Amit a Hillsong London csinál, az jóval több, mint zene. A világon talán ők tudják a legjobban, mi az, dalban imádkozni, dicsőíteni és szolgálni. Példa nélküli, ahogy a Hillsong dicsőítő dalai milyen gyorsasággal terjednek szét a világban, egyre több embert meghódítva.

Soul & Gospel Fesztivál - Soul & Gospel Fesztivál

Az elmúlt évek során keresztül-kasul beutazták a Földet. A Hillsong Londonnak sikerült eljutnia a világi kultúra olyan helyeire is, ahol a hagyományosnak mondható egyházközösségek nem működnek. Színházakban, klubokban, sportcsarnokokban vagy éppen kávéházakban tartott - rock’n’roll show-elemekkel fűszerezett - dicsőítő alkalmaik során sikerült egyre nagyobb rajongótábort szerezniük. Csak az elmúlt évben, 25 országban 335 ezer ember előtt zenéltek. 2009 szeptemberében a London O2 Arénában 14 ezer ember vett részt a jubileumi fellépésükön és még ezrek maradtak odakint férőhely híján.

A Hillsong Londonnak eddig három lemeze jelent meg, az első 2004-ben látott napvilágot és a Shout God's Fame címet kapta. A lemez több dalát Natasha Bedingfield szerezte és énekelte fel a kórussal. 2005 októberében, 6000 fős koncert során, Matt Redmannel közösen rögzítettek egy koncertlemezt: ez lett a „Jesus Is”, amely 2006. májusában került a boltokba. A 2009-es korongjuk, pedig még a brit lemezeladási listákat is meghódította. Ötödik albumuk idén fog megjelenni, melyről már biztosan hallunk majd néhány dalt. A repertoár nagy részét ismert Hillsong dalok, saját szerzeményeik, valamint a nagysikerű új cd, a Hail to the King számai alkotják majd.

A London Community Gospel Choir Budapesten eddig két alkalommal lépett fel; 2004-ben a Müpát, 2008-ban a Millenárist töltötték meg. Most, mint az előző alkalmakkor is, 12 fős felállásban lépnek a színpadra. A LCGC - Nagy Britannia elsőszámú gospel kórusa - 1982-ben alakult. A mai napig ők a Szigetország legaktívabb és legismertebb gospel kórusa. Sokoldalú, stílusban és előadásmódban is rendkívüli változatosságot mutató, sok nemzetiségű csapatról beszélhetünk, mely akár 5 vagy akár 300 fős felállásban is katartikus koncertélményt tud nyújtani. „Anglia legjobb hangjai” tíz lemezzel és több száz koncerttel büszkélkedhetnek. Sztárok tucatjával léptek már fel és a hagyományos koncerthelyszíneken túl felejthetetlen élményt képesek nyújtani bármilyen helyszínen: legyen az egy templomban, börtönben, vagy épp temetésen, színházban, klubokban, konferenciákon és privát partikon. A leghíresebb fellépéseik közé sorolhatjuk a Live8-on való részvételüket Glastonburyben vagy a Wembley Stadionban az FA CUP döntőn. Különleges hangzás; a funky-s, swinges, R’n’B-s gospel, a színpadon a tradicionális előadásmódot sajátos pezsdítő koreográfiával ötvözik. Számtalan jelzőt használhatnánk még a LCGC hangzásának és látványának leírására; profi, energikus, inspiráló, lélekkel teli.

A LCGC alapítója, írányítója Bazil Meade, neves gospel énekes: különleges tehetsége van a szóló és a kórus szólamok közötti harmónia megteremtésében: a hangképzés elismert mestere. Irányítása alatt gospel és R’n’B énekesek sora kezdett virágzó karrierbe. Szakértelméből többek között „hasznot húzott” Martine McCucheon, Phats & Small, Billie, Lynden David Hall és az egykori Spice Girls-ös Mel B. Az évek során olyan énekesek adottságait/képességeit tökéletesítette, mint Yazz, Eternal, Louise, Dina Carroll. A LCGC hallhattuk/ láthattuk filmen a Kísértés két szólamban (The Fighting Temptations) című Beyoncé főszereplésével készült amerikai vígjátékban, az Igazából szerelem (Love Actually) című angol vígjátékban, és az Oroszlánkirály ismert betétdalában, a Circle of Life című dalban, ahol is Elton Johnt kísérték. Ezenkívül számos pop-rock korongokon is közreműködtek, mint a "Hey Ya!” című számban Razorlighttal, Will Young debütáló albumán (From Now On), az Erasure 1995-ös Erasure című lemezén mint vokalista, vagy Nick Cave and the Bad Seeds 2005-ös dupla korongján, az „Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus”-on. Ismertebb kooperációik közé tartozik még a Gorillaz Demon Days albumán való szereplés, a „Don't Get Lost in Heaven” című dalban. De a kórus dolgozott már együtt Paul McCartney-val, a Westlife-fal, Tori Amos – szal és Madonnával is.

A Hillsong dalok világszerte fiatalok millióinak szívében ébresztették fel a hitet és a reményt. A Hillsong hangzás mára fogalommá vált és új színt hozott a modern gospel zene világába. Koncertjeikről nem hiányoznak a forradalmian új, látványos vizuál elemek és az egyedi színpadi megjelenés sem.
A London Community Gospel Choir-t hallgatni fantasztikus élmény, energikus gospel - mind zeneileg, mind koreográfiailag ízig végig hiteles forrásból.
Az Arénabeli közös koncertjük mind hangzásában, mind látványában egyedülállónak ígérkezik.

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2010. november 3. 19.00

-CsL-

2010. 10. 01. 12:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 24. 9:15
Szuper!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Soul & Gospel Fesztivál cikk képei
Soul & Gospel Fesztivál - Soul & Gospel FesztiválSoul & Gospel Fesztivál - Soul & Gospel Fesztivál