Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/40

Listamustra - Listamustra 2010/40

A hetedik sorozatát augusztusban indító The X Factor brit tehetségkutató tévéműsor konkurenciát kapott, az ugyancsak augusztusban indult, jóval kisebb költségvetésű és volumenű Must Be The Music műsort. Az utóbbiban felcsendülő szerzemények a fizetős letöltéseknek köszönhetően hetente ellepik a dalok brit listájának elsősorban alsó mezőnyeit. De vannak köztük olyanok is, amelyek a TOP 10-be is beférkőztek.

A Pepper & Piano duó három hete a hetedik helyre iratkozott fel a You Took My Heart című felvétellel. Az Emma’s Imagination néven szereplő Emma Gillespie skót énekesnő két hete a rangsor tizedik helyén kezdett a This Day című dallal, a héten a hetedikre érkezett meg a Focus cíművel. Az amerikai albumeladási lista negyedik és hetedik helye között tanyázó nagylemezekből egyenként 66 ezer példány kelt el. A negyediken Selena Gomez és the Scene nevű együttesének albuma, az A Year Without Rain, az ötödiken a Santana lemeze, a Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time debütált. A hatodikra Eminem korongja, a Recovery csúszott vissza, amely 14. hete szerepel az élmezőnyben, s most először található a dobogós pozíciókon kívül. A hetedikre a második helyről Trey Songz albuma, a Passion, Pain & Pleasure hátrált.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Bruno Mars: Just the Way You Are
Nagy-Britannia – Bruno Mars: Just the Way You Are
Németország – Eminem featuring Rihanna: Love the Way You Lie
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Dupla siker az első szólóslágerrel
Bruno Mars első szólóslágere a Billboard magazin kislemezlistáját második hete vezeti, és a héten a brit összesítés csúcsát is elfoglalta. A Just the Way You Are a Los Angeles-i énekes Észak-Amerikában tegnap megjelent Doo-Wops & Hooligans című stúdióalbumát harangozta be. Az USA-ban Rihanna dala, a múlt héten hetvenkét pozíciót javító, és a harmadik helyre lépő Only Girl (In the World) a nyolcadik helyre esett vissza, ennek ellenére továbbra is esélyes a listavezetésre. Múlt héten egy másik szerzemény is hetvenkét helyezést javított, a Florence + the Machine felvétele, a Dog Days Are Over, amely a héten a 21. pozícióból a 73. helyre hátrált. A brit tízes mezőnyben Bruno Mars és Emma Gillespie újdonsága mellett még egy új belépő szerepel. A tizedik helyen Alex Gaudino nyitott az I’m in Love (I Wanna Do It) című dalával. Az olasz lemezlovas, producer eddigi legnagyobb sikerét a Crystal Watersszel készült, 2007-ben hódító Destination Calabria című felvétellel érte el, amely a szigetországban a negyedik helyig jutott, és hónapokig a fiatalokat megcélzó zenés szórakozóhelyek nagy slágere volt. Németországban második hete Eminem dala, a Rihannával rögzített Love the Way You Lie uralja a mezőnyt. Mindkét előadónak ez a harmadik listavezetője a német piacon: a detroiti rapper 2001-ben a Didóval készült Stan cíművel egy, 2002-ben a Without Me cíművel kilenc, a barbadosi énekesnő 2007-ben a Jay-Z közreműködésével készült Umbrella cíművel öt, a Don’t Stop the Music cíművel ugyancsak 2007-ben két hétig állt az élen. Magyarországon egy hét megszakítással 24. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Zac Brown Band: You Get What You Give
Nagy-Britannia – Phil Collins: Going Back
Németország – Linkin Park: A Thousand Suns
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Kora őszi újdonságdömping
Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében hat új belépő található. A csúcson a Zac Brown Band atlantai countryzenekar negyedik stúdiólemeze, a You Get What You Give kezdett – 153 ezer példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében. 11 ezer példánnyal kevesebbet adtak el a Los Angeles-i Maroon 5 együttes Hands All Over című harmadik stúdióalbumából, amely a második helyet szerezte meg. A negyediken Selena Gomez és a the Scene, az ötödiken a Santana lemeze debütált. A nyolcadikon John Legend és a The Roots zenekar Wake Up! című albuma, a kilencediken Billy Currington countryzenész korongja, az Enjoy Yourself nyitott. Phil Collins nagylemeze, a Going Back a múlt héten a brit lista negyedik helyére iratkozott fel, a héten átvette a vezetést. A brit zenésznek ez a hatodik listavezető szólóalbuma a szigetországban, és hat Genesis-lemezzel szerepelt még az élen. Az új korongján hatvanas évekbeli Motown-dalokat ad elő. A brit TOP 10-ben két új belépő található: a harmadik helyre a walesi Manic Street Preachers tizedik stúdióalbuma, a Postcards from a Young Man, a hatodikra a Maroon 5 lemeze érkezett meg. A szigetországban a Santana albuma a 15., Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonságként a második, Németországban a tizedik helyet foglalta el. A német élmezőnyben még két új belépő szerepel: a Juli hazai együttes lemeze, az In Love a negyedik, a szintipopot játszó, brit OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) tizennégy év szünet után megjelent History of Modern című stúdióalbuma az ötödik helyen kezdett. A magyar tízes mezőnyben a Santana CD-je mellett további három új belépőre lelünk: az Anna and the Barbies lemeze, a Gyáva forradalmár a harmadik, a Therion svéd metálzenekar albuma, a Sitra Ahra az ötödik, az Amorphis finn metálegyüttes lemeze, a Magic & Mayhem – Tales from the Early Years a hatodik helyen nyitott. (Új Szó)

Puha József

2010. 10. 06. 8:53

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/40 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/40