Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/45

Listamustra - Listamustra 2010/45

A slágerlistás helyezéseknél sokkal fontosabbak az eladási adatok – csak azokból mérhetjük le a hanghordozók népszerűségét. A Kings of Leon az Amerikai Egyesült Államokban október 18. és október 24. között 184 ezer példányt értékesített az ötödik, Come Around Sundown című stúdiólemezéből. Ennyivel az esetek túlnyomó többségében megszerezhető az eladási lista csúcsa.

A múlt héten azonban nem volt elég, a kvartett az ezüstérmes pozícióba érkezett meg az első helyre feliratkozó Sugarland atlantai countryzenei duó The Incredible Machine című albuma mögé, amelyből 203 ezer fogyott az első héten. A három Followill testvér: Anthony Caleb, Ivan Nathan és Michael Jared, valamint unokatestvérük, Cameron Matthew Followill alkotta, Tennessee államból származó Kings of Leon az elmúlt két évben világszerte a legnépszerűbb zenekarok közé küzdötte fel magát, sokan a U2 utódjának tartják. Nagy-Britanniában népszerűbb, mint odahaza. A szigetországban a múlt héten természetesen elfoglalta az eladási rangsor élét – a korongjából 183 ezer kelt el a megjelenés hetében –, és a héten is listavezető. A kvartett nagylemeze egy hete Németországban is az első helyen debütált. 184 ezerrel egyébként ezen a héten sem szerezte volna meg az amerikai összesítés csúcsát. Sőt egymillióval sem! Taylor Swift albuma, a Speak Now ugyanis 1 047 000 példánnyal nyitott az első helyen!

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Ke$ha: We R Who We R
Nagy-Britannia – Cheryl Cole: Promise This
Németország – Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole: Over the Rainbow
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Ke$ha rajt–cél győzelme az USA-ban
A hiphopot elektronikával ötvöző Far*East Movement formáció az indie popot játszó The Cataracs duóval és Dev énekesnővel készült Like a G6 című felvétele két hétig vezette az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját. A héten az első helyen kezdett Ke$ha a We R Who We R című újdonságával, amellyel az amerikai piacon november 22-én megjelenő, kilencdalos Cannibal című EP-jét harangozza be. A Los Angeles-i születésű énekesnőnek ez a második hazai listavezető slágere – a Tik Tok cíművel az év elején kilenc hétig uralta a mezőnyt. A múlt héten három hét kihagyás után visszatért a brit rangsor élére Bruno Mars a Just the Way You Are című felvétellel. A szerzemény sikere javarészt azzal magyarázható, hogy a hawaii születésű énekes első albuma, az Észak-Amerikában október 5-én kiadott Doo-Wops & Hooligans Nagy-Britanniában még nem kapható, csak január 24-én jelenik meg. A héten Cheryl Cole foglalta el a brit összesítés csúcsát a Promise This című dallal, amellyel a Girls Aloud énekesnője a múlt hétfőn boltokba került Messy Little Raindrops című második nagylemezét vezette fel. Szólóban ez pályafutása második hazai listavezető slágere, az első, a 3 Words című albumáról származó Fight for This Love tavaly ősszel két hétig tanyázott a legmagasabb pozícióban. A második helyre a barbadosi Rihanna felvétele, a Loud című ötödik stúdiólemezének előhírnöke, az Only Girl (In the World) iratkozott fel. Németországban ötödik hete az 1997-ben elhunyt Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole az első az Over the Rainbow című sláger átiratával. A magyar rangsorban egy hét megszakítással 29. hete Ákos vezet a Szindbád dala című kiadványával.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Speak Now
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Come Around Sundown
Németország – Andrea Berg: Schwerelos
Magyarország – Ákos: A katona imája

Csak bronzérmes a tavalyi győztes
Az USA tízes mezőnyében az első helyen debütáló Taylor Swift-album mellett mindössze egy új belépő található. A tizedik helyen Michael Bublé hanghordozója, a Hollywood: The Deluxe EP nyitott. A kanadai énekes új felvételei Európában (ahogy ilyen esetekben megszokhattuk) nem külön EP-n szerezhetők be, a CD-t a 2009-es Crazy Love című nagylemezéhez csomagolták – a Crazy Love az újrakiadásnak (Hollywood Edition) köszönhetően Nagy-Britanniában a hetedik helyről a másodikra jött fel. A szigetországban a harmadik helyre a brit The X Factor tavalyi, hatodik sorozatának győztese, Joe McElderry érkezett meg a Wide Awake című első stúdióalbumával. A negyedik helyen a július végén a brit zenei élmezőnybe berobbanó, a kislemezlista élét az All Time Low című dallal elfoglaló, öttagú The Wanted csapat első albuma kezdett. A fiúk új felvétele, a Heart Vacancy a múlt héten a második helyen rajtolt. A hatodik helyen Taylor Swift nagylemeze startol. Németországban Andrea Berg korongja, a Schwerelos iratkozott fel az első helyre – az 1966-os születésű német énekesnő a hazai albumeladási lista alapján a kétezres évek első évtizedének második legsikeresebb előadója Robbie Williams mögött. Magyarországon második hete Ákos nagylemeze, A katona imája a legvásároltabb kiadvány. A legmagasabban kezdő újdonság a 11. helyre megérkező Óriás albuma, a Példák hullámokra című. Ezen kívül csak egy új belépő szerepel a negyvenes mezőnyben: Polyák Lilla és Homonnay Zsolt nagylemeze, a Két szív a 29. helyen debütált. (Új Szó)

Puha József

2010. 11. 11. 10:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/45 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/45