Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Nagy nap a mai!

Take That - Nagy nap a mai!

Azt javarészt képtelenség előre megmondani, milyen napok kerülnek majd be a történelemkönyvekbe. A nagyvilág egy szelete, a zeneipar viszont másképpen működik, itt sok minden kikövetkeztethető. Jóstehetség nélkül is leszögezhető, hogy a mai nap piros betűs ünnepként vonul be a zenetörténetbe.

Nagy-Britanniában ma jelent meg a manchesteri Take That új nagylemeze. Egy olyan korong, amilyenre két éve még semmi esély sem volt.

1991 júliusában senki sem gondolt nagy sikerszériára. Az öt srác akkor rukkolt elő az első, Do What U Like című dalával. A szakma fanyalogva fogadta, és a formációt a bostoni New Kids on the Block utánzójaként skatulyázta be.

Eleinte döcögősen mentek a dolgok. A Take That az első brit listavezető slágerét a Pray című felvétellel 1993 júliusában ünnepelte. Innentől kezdve felgyorsultak az események: az együttes a szigetország és egész Európa első számú fiúcsapatává vált.

Take That - Nagy nap a mai!

Robbie Williams 1995 júliusában intett búcsút a társainak. A fiúk egy rövid ideig négyesben még folytatták, 1996 februárjában jelentették be a feloszlást. Akkor már egyértelmű volt, hogy a Take That a zenetörténetben külön fejezetet kap. A szakma csak az együttes motorjának, Gary Balow-nak jósolt szép szólókarriert, a többiekről azt feltételezte, pillanatok alatt eltűnnek a süllyesztőben.

Csakhogy másképpen alakult. Gary helyett Robbie futott be, olyannyira, hogy a brit zenetörténet legnagyobb egyéniségei közé került. Azóta nem született ekkora csillaga a brit könnyűzenének, s valószínűleg már nem is fog, Robbie az utolsó a sorban.

Aztán újabb nem várt események jöttek. Gary, Mark, Howard és Jason négyesben 2005-ben visszatért. És elindult az újabb sikersorozat. Két stúdióalbum, díjak, telt házas koncertek – röviden így jellemezhetők az elmúlt évek. Nagy-Britanniában 2008. október 31-től a Take That tartja a leggyorsabban elfogyott belépőjegyek rekordját: a 2009-es nyári brit turnéjának 600 ezer jegye öt óra alatt kelt el.

És elérkezett 2010. november 15-e, a Progress brit megjelenésének napja. A Take That hatodik stúdiólemezének különlegessége, hogy az eredeti felállásban, Robbie-val készült. És folytatódik a rekordhalmozás. Biztos, hogy mostantól nem beatlesi magasságokról fogunk beszélni a könnyűzenében, hanem Take That-i magasságokról.

Hogy a CD milyen, az teljesen lényegtelen. (Új Szó)

Puha József

2010. 11. 15. 22:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nagy nap a mai! cikk képei
Take That - Nagy nap a mai!Take That - Nagy nap a mai!