Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/48

Listamustra - Listamustra 2010/48

Rihanna ötödik, Loud című stúdióalbumáról először a másodikként csatasorba küldött dal ért fel az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának csúcsára. A barbadosi énekesnő a kanadai Drake-kel készült What’s My Name? című felvétele két hete, a rangsorban tartózkodás harmadik hetében volt listavezető. A korong első, Only Girl (In the World) című szerzeménye a héten, az összesítésben tartózkodás 11. hetében foglalta el a legmagasabb pozíciót.

Rihannának ez a kilencedik listavezető slágere az Amerikai Egyesült Államokban. 2006-ban vezetett először az SOS című dallal három hétig. 2007-ben a Jay-Z-vel készült Umbrella cíművel hét hétig szerepelt az élen. 2008-ban triplázott: a Take a Bow-val egy, a Disturbiával két, a T.I.-jal rögzített Live Your Life-fal (ebben közreműködőként hallható) hat hétig uralta a mezőnyt. 2010 az eddigi legsikeresebb éve. Tavasszal a Rude Boy cíművel bérelte ki az első helyet, öt hétig tanyázott vele a csúcson. Július végétől Eminemmel vezetett hét hétig a rapper Love the Way You Lie című slágerének közreműködőjeként. Két hete pedig – ahogy írtuk – a Drake-kel készült What’s My Name? című felvétellel volt listavezető.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Rihanna: Only Girl (In the World)
Nagy-Britannia – JLS: Love You More
Németország – Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole: Over the Rainbow
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Fiúcsapatok hete a brit zenepiacon
Az Amerikai Egyesült Államokban egyre magasabban jár P!nk a Raise Your Glass című felvételével – a héten a negyedik helyről a másodikra lépett. A Pennsylvania államban született harmincegy éves énekesnőnek két hazai listavezetője van: a So What cíművel 2008-ban egy hétig, a Christina Aguilera, Lil’ Kim és Mya társaságában előadott Lady Marmalade cíművel 2001-ben öt hétig vezetett. A brit rangsorban Rihanna slágere, az Only Girl (In the World) két hét után trónfosztott lett. Az öttagú Take That dala, a The Flood maradt az ezüstérmes pozícióban. A 2008-as brit The X Factor második helyezettje, a JLS debütált az összesítés élén a Love You More című szerzeménnyel, amelyet a fiúkvartett második, múlt hétfőn kiadott Outta This World című stúdiólemezén találunk. A JLS-nek eddig öt felvétele jelent meg, közülük négy listavezető volt, csak a One Shot címűnek kellett beérnie a hatodik hellyel. A 39. pozícióból a harmadikra jött fel Ellie Goulding a Your Song című dallal, Elton John 1970-es slágerének átdolgozásával – sikerét annak köszönheti, hogy felhasználták egy reklámban. Meglepetésre csak a tizedik helyre érkezett meg a Westlife felvétele, a Safe, az ír kvartett múlt hétfőn boltokba került tizedik, Gravity című stúdióalbumának beharangozója. A fiúknak ez a legrosszabbul kezdő dala, és a 25. felvétele a tízes mezőnyben, közülük tizennégy listavezető volt. Németországban nyolcadik hete az 1997-ben elhunyt Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole az első az Over the Rainbow című sláger átdolgozásával – ez 2010 leghosszabban vezető dala. A Yolanda Be Cool és DCUP slágere, a We No Speak Americano hét hétig uralta a mezőnyt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Susan Boyle: The Gift
Nagy-Britannia – Take That: Progress
Németország – Bruce Springsteen: The Promise
Magyarország – Ákos: A katona imája

Az első 21. századi az élmezőnyben
Az amerikai albumeladási listán Susan Boyle megőrizte a vezető helyét a második, The Gift című nagylemezével. A korongból a második héten 335 ezer példányt adtak el, többet, mint a megjelenés hetében – akkor 318 ezer példányban fogyott. A tavalyi, I Dreamed a Dream című albumából viszont már az első héten elkelt 701 ezer példány az USA-ban. A skót asszonyság mögött a második helyen a közel negyven évvel fiatalabb, 2000. április 9-én született Jackie Evancho kezdett a négy felvételt tartalmazó O Holy Night című EP-jével. Susan a Britain’s Got Talent, Jackie az America’s Got Talent felfedezettje. A kislány az amerikai rangsor tízes mezőnyének első olyan szereplője, aki már a 21. században született. A harmadik helyre Rihanna nagylemeze, a Loud iratkozott fel, amelyből 207 ezer példány kelt el az amerikai piacon a megjelenés hétében – ezzel máskor listavezető lett volna, most, a karácsony előtti időszakban azonban ennyi nem elég a csúcsszerzéshez. A negyedik helyen Josh Groban albuma, az Illuminations, az ötödiken Kid Rock nagylemeze, a Born Free, a hatodikon a Rascal Flatts korongja, a Nothing Like This, a hetediken Keith Urban hanghordozója, a Get Closer, a nyolcadikon a Glee tévéfilmsorozat karácsonyi albuma debütált. A tízes mezőny végén Nelly újdonsága, a 5.0 található. Nagy-Britanniában a várakozásnak megfelelően a Take That foglalta el a lista élét. A Progress című nagylemezéből az első napon 235 ezer, a megjelenés hétében 520 ezer példányt értékesítettek a brit piacon, ahol az új évezred legjobban kezdő hanghordozója lett. Legutóbb az Oasis adott el többet az első héten az 1997-es Be Here Now című stúdióalbumából. Az élmezőnyben további négy új belépő szerepel: Rihanna lemeze a második, André Rieu & His Johann Strauss Orchestra albuma, a Moonlight Serenade a negyedik, P!nk gyűjteménye, a Greatest Hits… So Far!!! az ötödik, Bruce Springsteen korongja, a The Promise a hetedik helyen nyitott. Springsteen lemeze Németországban a csúcson, Rihannaé a második, P!nké a harmadik helyen kezdett. Magyarországon a legmagasabbra érkező újdonság P!nk albuma a 21. helyen. (Új Szó)

Puha József

2010. 11. 30. 13:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/48 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/48