Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/49

Listamustra - Listamustra 2010/49

Végéhez közeledik a brit The X Factor hetedik sorozata. A tehetségkutatóhoz immár harmadik éve jótékonysági dal is kötődik. Tavalyelőtt a döntősök által énekelt Hero, Mariah Carey 1993-as slágerének átdolgozása három hétig uralta a brit listát – az első héten 313 244 példányban kelt el. A tévéműsor népszerűségét mutatja, hogy 2008-ban korábban egy felvétel sem érte el a százezres eladási példányszámot a megjelenés hetében.

A csúcstartó a Girls Aloud dala, a The Promise volt 77 110 példánnyal. A Hero bevételét a Help for Heroes alapítvány kapta meg. Tavaly a műsor döntősei Michael Jackson 1995-ös You Are Not Alone című slágerét énekelték, amely egy hétig vezette a brit rangsort. Teljes bevételét a Great Ormond Street Hospital alapítványának utalták. A hetedik sorozat tehetségei David Bowie 1977-es Heroes című zeneszámát adják elő, az átdolgozás természetesen a brit összesítés élére érkezett meg. A bevétel ismét a Help for Heroes munkáját segíti.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – P!nk: Raise Your Glass
Nagy-Britannia – The X Factor Finalists: Heroes
Németország – Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole: Over the Rainbow
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

P!nk már hazájában is próféta
A Pennsylvania államban született P!nk legnagyobb rajongótábora Európában és Ausztráliában van, de évről évre egyre több rajongót szerez az Amerikai Egyesült Államokban is. A héten pályafutása harmadik hazai listavezető slágerét ünnepelheti a Raise Your Glass című felvétellel, amely a karrierösszegző, Greatest Hits… So Far!!! című albumán található. Katy Perry dala, a Firework a hatodik helyről a másodikra lépett. A tízes mezőnyben két újdonság szerepel: a The Black Eyed Peas felvétele, a The Time (Dirty Bit), a Dirty Dancing című filmben elhangzó (I’ve Had) The Time of My Life című sláger átdolgozása a 13. helyről a kilencedikre, Bruno Mars dala, a Grenade a 17. helyről a tizedikre jött fel. A brit élmezőnyben a The X Factor döntősei által jegyzett felvétel mellett még egy új belépőre lelünk: a tévéműsor tavalyi, hatodik sorozatának ezüstérmese, Olly Murs a Thinking of Me című dallal a negyedik helyen nyitott. Első felvétele, a Please Don’t Let Me Go szeptemberben egy hétig listavezető volt. Németországban kilencedik hete az 1997-ben elhunyt Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole az első az Over the Rainbow című sláger átdolgozásával – ez 2010 leghosszabban trónoló dala a német piacon. Magyarországon egy hét megszakítással 33. hete Ákos vezet a Szindbád dala című kiadványával.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Nagy-Britannia – Take That: Progress
Németország – Take That: Progress
Magyarország – Ákos: A katona imája

Három fiúcsapat a lista dobogóján
Kanye West albuma, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy 496 ezer példányban fogyott az amerikai zenepiacon a megjelenés hetében. A lemezről dicshimnuszokat zengnek a kritikusok. A Metacritic.com a maximális száz pontból kilencvennéggyel jutalmazta, ezzel 2010 három legjobb CD-je közé sorolta. A szakma a hölgyek között jelenleg Nicki Minaj-t tartja a legjobb amerikai rappernek, aki a Pink Friday című első albumával a rangsor második helyére iratkozott fel. A korongból az első héten 375 ezret értékesítettek. A hiphopénekesnőknél ez a második legjobb debütálás – Lauryn Hill 1998-as nagylemeze, a The Miseducation of Lauryn Hill 422 624 példánnyal kezdett. A TOP 10-ben további három újdonság található, mindhárom elérte a százezres eladási határt. Justin Bieber albuma, a My Worlds Acoustic a hetedik, a My Chemical Romance lemeze, a Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys a nyolcadik, Ne-Yo korongja, a Libra Scale a kilencedik helyen indít. A brit piacon megőrizte vezető helyét a Take That. A dobogó másik két fokán is fiúcsapatok állnak: a második helyre a JLS albuma, az Outta This World, a harmadikra a Westlife lemeze, a Gravity érkezett meg. Németországban a Take That albuma nyitott a csúcson. Az Alphaville lemeze, a Catching Rays on Giant a kilencedik helyen debütált. A magyar lista negyvenes mezőnyében, karácsony előtt szokatlan módon mindössze három újdonság szerepel. Legmagasabban, a hatodik helyen a szeptemberben elhunyt Szenes Iván dalszerző előtt tisztelgő Hosszú az a nap című válogatás kezdett. (Új Szó)

Puha József

2010. 12. 07. 10:28

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/49 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/49