Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/52

Listamustra - Listamustra 2010/52

Különböző, egymásnak ellentmondó esélylatolgatások láttak napvilágot arról, hogyan fogadja a közönség Michael Jackson posztumusz, Michael című nagylemezét. Az intő jel volt, hogy a beharangozó felvétel, az Akon közreműködésével készült Hold My Hand nem szerepel túl fényesen a slágerlistákon. A várakozásnak megfelelően az albumról is megoszlanak a vélemények.

A korong több európai országban elfoglalta az eladási rangsor csúcsát – például Németországban, Olaszországban, Svédországban –, de a legjelentősebb piacokon várakozáson alul teljesít: Nagy-Britanniában a negyedik, Ausztráliában a tizedik, Kanadában a második, az Amerikai Egyesült Államokban a harmadik helyen nyitott. Az USA-ban 228 ezer példány kelt el belőle a megjelenés hetében, ami elmarad a várttól. Ráadásul a lemez mostantól zuhanórepülésbe kezd, mivel az átlagos zenehallgatót nem, csak Michael rajongóit szólítja meg, s legtöbbjük már az első napokban beszerezte.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry: Firework
Nagy-Britannia – Matt Cardle: When We Collide
Németország – Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole: Over the Rainbow
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Nem jött össze Matt Cardle legyőzése
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját harmadik hete Katy Perry vezeti a Firework című slágerével. A tízes mezőnyben egy újdonság is található: a kilencedik helyre iratkozott fel Lil Wayne felvétele, a 6 Foot 7 Foot, amelyet egy szárnyát bontogató New York-i hiphopelőadó, a mixalbumaival már befutott Cory Gunz közreműködésével rögzített. Cory édesapja az a Peter Gunz rapper, aki a Lord Tariq társaságában készített Make It Reign című 1998-as nagylemezével az USA-ban a 38. helyig jutott. A brit összesítés élére a hazai The X Factor hetedik sorozatának győztese, Matt Cardle érkezett meg a Biffy Clyro skót rockzenekar Many of Horror című 2009-es dalának When We Collide című átdolgozásával. Tavaly a slágerlistán karácsony hetében sikerült legyőzni a The X Factor aktuális győztesét, Joe McElderryt – az összefogásnak köszönhetően a Rage Against the Machine 1992-es Killing in the Name című felvétele uralta a rangsort. Idén viszont a sok kezdeményezés megosztotta a potenciális vásárlókat. A legnagyobb siker egy Facebookon indult kampányt övezte, amelynek köszönhetően a The Trashmen minnesotai együttes 1963-as Surfin’ Bird című slágere a harmadik helyen kezdett. Matt Cardle dalának eredetije a nyolcadik pozícióban debütált. A brit The X Factor összes eddigi győztese megjárta a lista csúcsát az első felvételével, az első sorozat győztese, Steve Brookstein és a hatodiké, Joe McElderry nem karácsonykor, egy héttel később vezetett.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Speak Now
Nagy-Britannia – Take That: Progress
Németország – Michael Jackson: Michael
Magyarország – Quimby: Kicsi ország

Ákos trónfosztott lett, a Take That nem
Taylor Swift visszatért az amerikai albumlista élére. A pennsylvaniai énekesnő december 13. és december 19. között ötezerrel több példányt, 259 ezret értékesített a Speak Now című harmadik stúdiólemezéből, mint a skót Susan Boyle a második, The Gift című albumából. Taylor októberben kiadott korongjából már több mint 2,6 millió fogyott, ez 2010 harmadik legvásároltabb hanghordozója az USA-ban. Az első helyen Eminem áll a Recovery című lemezzel, amelyből 3,2 millió kelt el. Mögötte a Lady Antebellum countryzenei trió található a Need You Now című albummal, amelyből eddig hárommillió talált gazdára. Michael Jackson harmadik helyen startoló lemeze mellett még két új belépőre lelünk a TOP 10-ben: R. Kelly albuma, a Love Letter a hatodik, Diddy formációjának, a Dirty Moneynak (rajta kívül két énekesnő, Dawn Richard és Kalenna Harper alkotja) a Last Train to Paris című lemeze a hetedik helyen nyitott. A brit zenei piac legnépszerűbb hanghordozója ötödik hete a Take That hatodik stúdióalbuma, a Progress – újabb 330 ezer példányt adtak el belőle. A korong 2010 legkelendőbbje Nagy-Britanniában. Michael Jackson negyedik helyen indító lemeze az egyetlen újdonság a hetvenötös mezőnyben. A popkirály albumából a német piacon 85 ezret értékesítettek, s ezzel a lista csúcsára iratkozott fel. A CD Magyarországon a kilencedik helyre érkezett meg. A legmagasabban kezdő új belépő, a Quimby nagylemeze, a Kicsi ország a várakozásnak megfelelően elfoglalta a rangsor élét. Ákos nyolc hétig vezető A katona imája című albuma a második helyre hátrált. (Új Szó)

Puha József

2010. 12. 30. 8:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/52 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/52