Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az unalmas Susan Boyle, a varázslatos Lady Gaga és a többiek (2010 könnyűzenei összefoglalója)

Listamustra - Az unalmas Susan Boyle, a varázslatos Lady Gaga és a többiek (2010 könnyűzenei összefoglalója)

Az évek múlásával látszólag gyorsabban száll az idő. A valóságban szerencsére nincs így, ez ismét bebizonyosodott. Beleásva magam az elmúlt tizenkét hónap könnyűzenei eseményeibe rájöttem, hogy annyi minden történt, amennyihez pontosan egy évnyi idő kellett. Így megint a szokásos dilemma előtt állók: sikerül-e átfogó képet adnom az évről?

Novemberben az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyébe megérkezett az első olyan szereplő, aki már a 21. században látta meg a napvilágot. A 2000. április 9-én született Jackie Evancho az America’s Got Talent 2010-es sorozatának ezüstérmese. A négy felvételt tartalmazó O Holy Night című EP-je, amely mellé DVD-t is csomagoltak, a második helyre iratkozott fel. Vicces volt, amikor Jackie bájosan azt nyilatkozta, hogy egy öreg néni mögé került a slágerlistán…

Listamustra - Az unalmas Susan Boyle, a varázslatos Lady Gaga és a többiek (2010 könnyűzenei összefoglalója)

A néni a Britain’s Got Talent 2009-es felfedezettje, az ötvenedik életévében járó Susan Boyle. Felmerült bennem, hogy mellőzöm őt az összefoglalónkból, de nem tehetem meg. A sikereiből kiindulva itt a helye. A hangja csodás, a második nagylemeze viszont legalább annyira unalmas, mint az első. Az I Dreamed a Dream a világ legtöbb országában 2009. november 23-án került a boltokba, és az év hátralévő harminckilenc napján 8,3 millió fogyott belőle, 2009 legvásároltabb hanghordozója volt. Példányszáma már kilencmillió felett jár. Susan a szintén átdolgozásdalokat felvonultató The Gift című második albumával az amerikai és a brit eladási rangsor csúcsán debütált – egy éven belül a második CD-vel. Ő a zenetörténet első énekesnője, akinek ez sikerült. Korábban csak a The Beatles (1969 októbere és 1970 májusa), valamint a The Monkees (1966 szeptembere és 1967 januárja) tudta egy éven belül két nagylemezzel is elfoglalni a világ két legfontosabb eladási listájának élét. Ennek ellenére a skót asszonyság csillaga leszálló ágba került, kiadója előrejelzése szerint második albuma ötmillió körüli példányban talál gazdára. Azért sokan beérnék ennyivel!

Még a manchesteri Take That is. A csapat az év legnagyobb meglepetését szolgáltatta. Többször írtam, hogy Robbie Williams a híresztelésekkel ellentétben sosem tér vissza egykori társaihoz. Visszatért. Az ötös fogat novemberben kiadott Progress című nagylemeze az új évezred legjobban kezdő hanghordozója Nagy-Britanniában – a megjelenés napján 235 ezret, az első héten 520 ezret értékesítettek belőle. Az ötmilliót biztosan nem éri el, a fiúknak ugyanis hazájukon kívül jóval kevesebb babér terem.

Szóval rá kellett jönnöm, hogy a magamfajta, a könnyűzenében naprakész „öreg rókát” is érhetik meglepetések. És nem csak a Take That kapcsán ért! Nagyjából 2003-tól hangoztattam azt, hogy már nem születik több elérhetetlen és misztikus világsztár, aki szó szerint világsztár, a földkerekség minden táján kitörölhetetlen az élmezőnyből, akár évtizedeken keresztül is. A tehetségkutató show-műsorok korát éljük, amelyek tőlünk karnyújtásnyira zajlanak. A résztvevők többsége csak ideig-óráig és kizárólag odahaza hódít, az államhatárokat jóformán a hírük sem lépi át. Minden piac saját magát látja el, világsztárokra nincs szükség. Vagyis beérjük a régiekkel, az élő legendákkal. Ehhez képest egy New York-i énekesnő fenekestül felforgatta a nagyvilág zenei életét. Lady Gagának hívják. Madonna óta ő az első előadó, akinél minden adott ahhoz, hogy sokáig a csúcson legyen. Vitázhatunk arról, mennyi az eredetiség benne, de az biztos, hogy az ismert és új zenei elemeket kombinálva eredetit hozott létre. Tökéletesen kitalálta magát, vagy mások őt – a végeredmény szempontjából nem fontos, hogyan történt. A díjkiosztók állandó főszereplője volt. Olykor sokkolt, például a marhahúsból készült ruhakölteményével.

Néhány énekesnő azért megpróbálja tartani vele a tempót. Többek közt a kaliforniai Katy Perry, aki augusztusban a harmadik stúdióalbumával állt elő. Vagy a barbadosi Rihanna, aki 2006-ban járta meg először az amerikai kislemezlista élét, és már a kilencedik listavezető slágerénél tart. (Ebbe beleszámoltam azokat is, amelyekben közreműködőként hallható.) Vagy a texasi Beyoncé, aki a Grammy Awardson tíz jelölésből hatot díjra váltott. A díjátadó történetében még egyetlen énekesnő sem gyűjtött be egyszerre hat elismerést. Meg kell említenünk a nyolc kategóriában érdekelt, négy díjat kapó, pennsylvaniai Taylor Swiftet is. A novemberben kiadott harmadik, Speak Now című stúdióalbumából 1 047 000 példány kelt el az Amerikai Egyesült Államok piacán a megjelenés hetében. A Nielsen SoundScan 1991 óta állítja össze a Billboard magazin eladási listáit, köztük a nagylemezrangsort, és eddig tizenhat előadónak, valamint együttesnek sikerült elérnie az egymilliós példányszámot már az első héten. Mifelénk Taylor korántsem szerepel ilyen fényesen, a country-popnak Európában nincs nagy rajongótábora.

Magyarországon két tehetségkutató tévéműsor, a Megasztár és az X-Faktor csatázott a nézőkért. Az ilyen műsoroknak a nézettség a legfontosabb, a tehetségek elindítása másodlagos cél. Közben sajnos megváltoztatták zenei szokásainkat: állandóan új arcokra vágyunk, a meglévőket gyorsan megunjuk. Szerencsésnek mondhatja magát az a szereplő, aki a műsor után az egyre szűkülő magyar zenei piacon is labdába rúg, slágerré válik egy-két felvétele. Persze vannak kivételek, akik évekre bekerülnek az élmezőnybe. A második sorozat győztese, Caramel ezúttal is tarolt, igaz, csendben, a márciusban megjelent Lélekdonor című albuma végig az eladási listán tanyázott. Fantasztikus koronggal rukkolt elő az első széria ezüstérmese, Oláh Ibolya, CD-je szintén szépen fogyott. Az X-Faktor mentora, Keresztes Ildikó is említést érdemel, az év egyik lemezsikerét tudhatja magáénak az átdolgozásdalokat felvonultató Csak játszom című albumával. Tény, hogy több mostani szereplő a tévénézők kegyeinek megszerzése után a zenei piacot is meghódíthatja. Például Szíj Melinda, aki máris megosztja a közönséget – és ez így van rendjén –, a nagynéném, aki hatvanéves lesz, miatta, az „öreg nő” miatt nem nézte a Megasztárt.

A minőséget tekintve ismét javult a magyar felhozatal. Ebben oroszlánrésze van a közszolgálati zenei rádióadónak: már legalább tucatnyian köszönhetik neki a hírnevüket.

Összefoglalónkat hadd fejezzem be 2010 egyik szomorú hírével: a Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján adta búcsúkoncertjét a rendszerváltás utáni évek legfontosabb magyar zenekara, a Kispál és a Borz. Lovasi András szerencsére másik együttese, a Kiscsillag frontembereként folytatja pályafutását. Ja, és Kossuth-díjat kapott! Megérdemelte! (Vasárnap)

Puha József

2010. 12. 30. 17:04

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2010. 12. 31. 9:53
Érdekes összefoglaló... (szarkasztikus voltam) Eminem-et meg sem említitek, amikor az idén sokkal több lemezt adott el, mint Susan Boyle és 10 Grammy díjra jelölték.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az unalmas Susan Boyle, a varázslatos Lady Gaga és a többiek (2010 könnyűzenei összefoglalója) cikk képei
Listamustra - Az unalmas Susan Boyle, a varázslatos Lady Gaga és a többiek (2010 könnyűzenei összefoglalója)Listamustra - Az unalmas Susan Boyle, a varázslatos Lady Gaga és a többiek (2010 könnyűzenei összefoglalója)