Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/1

Listamustra - Listamustra 2011/1

Az amerikai Billboard magazin százas listáján Bruno Mars karrierje második szólódalával, a Grenade cíművel is feljutott a csúcsra. A szólóelőadók közül legutóbb Puff Daddynek (újabban Diddy néven hódít) sikerült elfoglalnia a rangsor élét az első két felvételével.

1997-ben a Mase közreműködésével készült Can’t Nobody Hold Me Downnal hat, az évtized egyik nagy slágerével, a The Notorious B.I.G. emlékére rögzített, az 1997. március 9-én meggyilkolt rapper feleségével, Faith Evansszel és a 112 r&b-formációval készült I’ll Be Missing You-val tizenegy hétig uralta a mezőnyt. Ezt követően két hétre The Notorious B.I.G. dala, a Mo Money Mo Problems vette át a vezetést, amelyben Mase mellett Puff Daddy is hallható. Valójában a Grenade a huszonöt éves, hawaii születésű Bruno Marsnak nem a második, hanem a harmadik listavezető slágere az Amerikai Egyesült Államokban. Első szólófelvételével, a Just the Way You Are cíművel tavaly októberben négy hétig vezetett, de korábban már állt a csúcson két hétig B.o.B dalával, a Nothin’ on You cíművel, amelyben közreműködőként szerepel.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Bruno Mars: Grenade
Nagy-Britannia – Matt Cardle: When We Collide
Németország – Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole: Over the Rainbow
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Újdonságszegény élmezőnyök
Három hétig uralta a dalok amerikai listáját Katy Perry slágere, a Firework. A kaliforniai énekesnő augusztusban kiadott harmadik, Teenage Dream című stúdióalbumának eddigi mindhárom felvétele megjárta az összesítés élét. A Snoop Dogg-gal rögzített California Gurls hat, a címadó szerzemény két hétig vezetett. Az énekesnők közül ez a bravúr legutóbb Monicának sikerült. Az 1998 júliusában megjelent The Boy Is Mine című nagylemezéről a kor másik vezető r&b-énekesnőjével, Brandyvel előadott címadó dal tizenhárom, a The First Night öt, az Angel of Mine – az angol Eternal slágerének átdolgozása – négy hétig állt a csúcson. Katy Perrynek a Firework a negyedik amerikai listavezető felvétele, az elsővel, az I Kissed a Girl cíművel 2008 nyarán hét hétig tanyázott az élen. A dalok brit rangsorát második hete a hazai The X Factor hetedik sorozatának győztese, Matt Cardle vezeti a Biffy Clyro skót rockzenekar Many of Horror című 2009-es felvételének When We Collide című átdolgozásával. A legmagasabban kezdő újdonság a negyedik helyen Katy B londoni énekesnő Lights On című dala, amelyben az a Ms Dynamite működik közre, aki a 2002-ben kiadott, a kritikusok által agyondicsért első, A Little Deeper című stúdióalmával kiérdemelte a Mercury Prize-t, a legjobb brit nagylemezért járó díjat, azóta viszont nem találja a helyét. A német összesítés csúcsán egy hét megszakítással 12. hete az 1997-ben elhunyt Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole átirata, az Over the Rainbow szerepel. A magyar listát szintén egy hét megszakítással 37. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala vezeti.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Speak Now
Nagy-Britannia – Take That: Progress
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Takács Nikolas: Az első X – 10 dal az élő showból

A listán Nikolas legyőzte Csabát
Taylor Swift az Amerikai Egyesült Államokban december 20. és december 26. között 36 ezerrel többet, 276 ezret értékesített a Speak Now című albumából, mint a skót Susan Boyle a második, The Gift című lemezéből, s ezzel megőrizte vezető helyét. A TOP 10-ben két új belépő található: Jamie Foxx negyedik, Best Night of My Life című stúdióalbuma a hatodik, Keyshia Cole szintén negyedik, Calling All Hearts című stúdiólemeze a kilencedik pozícióba iratkozott fel. A 22. helyről a hetedikre lépett elő Eminem korongja, a Recovery bizonyára annak hatására, hogy bejelentették, ez 2010 legnépszerűbb hanghordozója az USA-ban. A brit zenei piac legkelendőbb albuma hatodik hete a Take That hatodik stúdiólemeze – tavaly ebből adták el a legtöbb példányt Nagy-Britanniában. Németországban ismét a hazai Unheilig albuma, a Grosse Freiheit vezet. A korong először március 5-én foglalta el a német rangsor élét, már hetedik alkalommal tért vissza a csúcsra, összességében huszadik hete uralja a mezőnyt. Magyarországon az eladási lista első négy helyére az X-Faktor szereplői érkeztek meg a műsorban elhangzott dalaik lemezeivel. A negyedik helyen Janicsák Veca, a harmadikon Király L. Norbi, a másodikon Vastag Csaba, az élen Takács Nikolas indít. (Új Szó)

Puha József

2011. 01. 05. 15:19

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/1 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/1