Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/2

Listamustra - Listamustra 2011/2

A tavalyi karácsony előtti brit zenei piacnak is vannak olyan nagylemezei, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A McFly és Shayne Ward november 15-én megjelent albumainak igencsak mérsékelt sikere azonban nem meglepetés. Még 2006 novemberében írtuk, hogy a McFly népszerűsége komoly aggodalmakat rejt.

A slágerlistákon 2004 tavaszán bemutatkozott angol fiúcsapat 2006 októberében már a hatodik brit listavezető slágerét érte el a Star Girl című felvétellel, de az összkép arról árulkodott, hogy rajongóinak száma folyamatosan csökken, a dalai ugyanis a csúcspozíciójuk megszerzése után egyre látványosabb mélyrepüléseket produkáltak. A kvartett ezt követően már csak egyszer foglalta el a rangsor élét, 2007 májusában a Baby’s Coming Back és a Transylvania című szerzeményeket felvonultató maxi CD-jével. A tendencia folytatódik, a McFly rajongótábora tovább zsugorodik, aminek következtében az Above the Noise című ötödik stúdiólemeze odahaza csak a huszadik helyen debütált. További öt hétig szerepelt a százas mezőnyben, a 43., 51., 63., 73., 93. pozíciókban, s a héten kiszorult belőle. A teljesítmény bizonyára az együttes végét jelenti. A manchesteri Shayne Ward népszerűsége is évről évre csökken, ám még így is dicséretes, hogy tehetségkutató tévéműsorból indulva ilyen sokáig az élmezőnyben volt. A brit The X Factor második, 2005-ös sorozatának győztese az Obsession című harmadik stúdióalbumával csak négy hétig tanyázott a hazai eladási listán, a 15., 40., 71., 96. helyeken.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry: Firework
Nagy-Britannia – Matt Cardle: When We Collide
Németország – The Black Eyed Peas: The Time (Dirty Bit)
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Trónvisszaszerzés az USA-ban
Egy hét után visszatért az amerikai lista csúcsára Katy Perry slágere, a Firework, összességében negyedik hete vezet. A kaliforniai énekesnő augusztusban kiadott harmadik, Teenage Dream című stúdiólemezének eddigi mindhárom felvétele megjárta az összesítés élét. A Snoop Dogg-gal rögzített California Gurls hat, a címadó szerzemény két hétig uralta a mezőnyt. A Firework Katy negyedik amerikai listavezető dala, az elsővel, az I Kissed a Girl cíművel 2008 nyarán hét hétig tanyázott a csúcson. A brit rangsort harmadik hete a hazai The X Factor hetedik sorozatának győztese, Matt Cardle vezeti a Biffy Clyro skót rockzenekar Many of Horror című 2009-es felvételének When We Collide című átdolgozásával. A tehetségkutató tévéműsor eddigi összes győztese listavezető volt az első dalával, de csak a fent említett Shayne Ward (That’s My Goal) és Leona Lewis (A Moment Like This) szerepelt az élen három hétnél tovább – négy hétig vezettek. A The Black Eyed Peas felvétele, a The Time (Dirty Bit), az 1987-ben bemutatott Dirty Dancing betétdalának, az (I’ve Had) The Time of My Life címűnek az átdolgozása decemberben egy hétig állt a brit lista csúcsán, most Németországban foglalta el az első helyet. A Los Angeles-i hiphopkvartettnek ez a negyedik német listavezető slágere: a Justin Timberlake-kel készült Where Is the Love? 2003-ban négy, a Shut Up 2003 végén és 2004 elején hat, a Meet Me Halfway 2009-ben egy hétig vezetett.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Speak Now
Nagy-Britannia – Rihanna: Loud
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Király L. Norbi: Az első X – 10 dal az élő showból

Király L. Norbi váltotta Nikolast
Taylor Swift harmadik, Speak Now című stúdióalbumából 1 047 000 példányt értékesítettek az Amerikai Egyesült Államok piacán a megjelenés hetében, tavaly októberben, ami csodaszép eredmény a csökkenő forgalom közepette. A korong 2010 harmadik legkelendőbb nagylemeze az USA-ban, és harmadik hete ismét ebből adják el a legtöbbet. A múlt heti ezüstérmes, a skót Susan Boyle albuma, a The Gift a 31. helyre csúszott vissza. 41. hete található a listán az angol Mumford & Sons együttes CD-je, a Sigh No More, most a nyolcadik helyre jött fel. Nagy-Britanniában 2010 legnépszerűbb hanghordozója, a Take That hatodik, Progress című stúdiólemeze hat hétig szerepelt az eladási lista élén, a héten a második helyre hátrált. Az első helyet Rihanna albuma, a Loud szerezte meg. Az Unheilig lemeze, a Grosse Freiheit először tavaly március 5-én foglalta el a német összesítés csúcsát, múlt héten hetedik alkalommal tért vissza az élre, összességében 21. hete uralja a mezőnyt. Magyarországon Takács Nikolas az X-Faktorban előadott dalainak albumát Király L. Norbi gyűjteménye váltotta az első helyen. A legmagasabban kezdő újdonság, a Magna Cum Laude unplugged, Csak ülünk és zenélünk című lemeze az ötödik helyre iratkozott fel. (Új Szó)

Puha József

2011. 01. 11. 8:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/2 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/2