Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/3

Listamustra - Listamustra 2011/3

Három hét után véget ért a brit The X Factor hetedik sorozatában diadalmaskodó Matt Cardle tündöklése a brit lista élén – a Biffy Clyro skót rockzenekar Many of Horror című 2009-es dalának When We Collide című átdolgozásával uralta a mezőnyt. Rihanna felvétele, a kanadai Drake hiphopelőadóval készült What’s My Name? foglalta el a helyét. Ezzel a barbadosi sztár rekordot állított fel.

Ő az első énekesnő a szigetországban, aki öt egymást követő évben listavezető slágert könyvelhet el. 2007-ben a Jay-Z-vel sikerre vitt Umbrella, 2008-ban a Take a Bow cíművel vezetett. Tavalyelőtt Jay-Z dalával, a vele és Kanye Westtel készült Run This Townnal állt a legmagasabb pozícióban, tavaly pedig az Only Girl (In the World) című felvétellel ért fel a csúcsra.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Bruno Mars: Grenade
Nagy-Britannia – Rihanna featuring Drake: What’s My Name?
Németország – The Black Eyed Peas: The Time (Dirty Bit)
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Bruno Mars trónvisszaszerzése
Katy Perry slágere, a Firework egy hét megszakítással négy hétig uralta az amerikai Billboard magazin százas listáját. A héten a két héttel ezelőtti listavezető, Bruno Mars tért vissza az élre a Grenade című felvétellel, pályafutása második szólódalával. Az elsővel, a Just the Way You Are cíművel tavaly októberben négy hétig vezetett. A szólóelőadók közül legutóbb Puff Daddynek (újabban Diddy néven hódít) sikerült elfoglalnia a rangsor csúcsát az első két felvételével: 1997-ben a Mase közreműködésével készült Can’t Nobody Hold Me Downnal hat, az évtized egyik nagy slágerével, a The Notorious B.I.G. emlékére rögzített, az 1997. március 9-én meggyilkolt rapper feleségével, Faith Evansszel és a 112 r&b-formációval készült I’ll Be Missing You-val tizenegy hétig szerepelt az élen. Ezt követően két hétre The Notorious B.I.G. dala, a Mo Money Mo Problems vette át a vezetést, amelyben Mase mellett Puff Daddy is hallható. Valójában a Grenade a huszonöt éves, hawaii születésű Bruno Marsnak nem a második, hanem a harmadik listavezető slágere az Amerikai Egyesült Államokban: az első szólófelvételének sikere előtt, tavaly májusban két hétig tanyázott a csúcson B.o.B dalával, a Nothin’ on You cíművel, amelyben közreműködőként hallható. Az 1988. február 20-án született Rihanna a héten három zeneszámmal van jelen a brit TOP 10-ben. A What’s My Name? a listavezető, az Only Girl (In the World) a kilencedik helyen található, a tizediken pedig David Guetta francia producer Who’s That Chick? című felvétele szerepel, amelyben közreműködik az énekesnő. Németországban második hete a The Black Eyed Peas slágere, a The Time (Dirty Bit), Magyarországon 39. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Speak Now
Nagy-Britannia – Rihanna: Loud
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Vastag Csaba: Az első X – 10 dal az élő showból

Negatív csúccsal indult az év
Taylor Swift harmadik, Speak Now című stúdióalbumából január 3. és január 9. között csak 52 ezer példányt értékesítettek az USA-ban, mégis megőrizte vezető helyét az eladási listán. Ez a legkisebb példányszámú listavezető 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze a rangsort. A korábbi rekorder a Dreamgirls című film zenei anyaga volt, 2007 januárjában 60 ezer példánnyal állt az élen. A 149. helyről a tizedikre lépett elő a Country Strong című film nagylemeze, amelynek címadó felvételét a főszereplő, Gwyneth Paltrow énekli. Az albumok brit listáját Rihanna uralja az ötödik, Loud című stúdiólemezével, amelyből már több mint 900 ezer fogyott a szigetországban. A negyedik helyre az atlantai Cee Lo Green harmadik szólóalbuma, a The Lady Killer jött fel – a novemberben kiadott korong korábbi csúcspozíciója a kilencedik hely volt. Németországban az Unheilig CD-je, a Grosse Freiheit a legkelendőbb. Magyarországon Vastag Csaba lemezéből, az X-Faktorban előadott dalainak gyűjteményéből adták el a legtöbbet. Érdekesség, hogy két hete Takács Nikolas, a múlt héten Király L. Norbi válogatása állt az első helyen. (Új Szó)

Puha József

2011. 01. 18. 10:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/3 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/3