Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/4

Listamustra - Listamustra 2011/4

Újabb katasztrofális hetet zárt az amerikai nagylemezpiac. Az albumlistának – 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze – a múlt héten volt a legkisebb példányszámú listavezetője, Taylor Swift harmadik, Speak Now című stúdiólemeze 52 ezer példánnyal uralta a mezőnyt. A negatív rekord ismét megdőlt.

A héten a kaliforniai Cake rockzenekar hatodik, Showroom of Compassion című stúdióalbuma 44 ezer példánnyal debütált a csúcson. A daloknál pozitív rekordról számolhatunk be: Britney Spears újdonságát, a Hold It Against Me címűt a megjelenés hetében legálisan 411 ezren töltötték le az USA-ban, ezzel az énekesnők táborában új csúcs született, és a szerzemény a lista élét is elfoglalta. A korábbi rekorder az említett Taylor Swift volt: a Valentine’s Day című filmben hallható Today Was a Fairytale című felvételét tavaly januárban egy hét alatt 325 ezren vásárolták meg digitális formátumban. Érdekesség, hogy a korábbi csúcstartó éppen Britney volt a Womanizer című slágerével, amelyet a megjelenés hetében, 2008 októberében 286 ezer példányban töltöttek le. Az abszolút rekorder a The Black Eyed Peas – a Los Angeles-i hiphopkvartett Boom Boom Pow című 2009-es dala 465 ezres példánnyal áll az örökranglista csúcsán. A tendencia tehát folytatódik, a vásárlók a nagylemezek helyett a digitális formátumú különálló zeneszámokat részesítik előnyben. Britney duplán örülhet, eddig egyetlen felvétele sem kapott olyan jó kritikát, mint a Hold It Against Me. Az örömbe kis üröm is vegyül, a The Bellamy Brothers plágiummal vádolja az énekesnőt, a floridai countryzenei duó az állítja, a szerzemény az ő 1979-es If I Said You Had a Beautiful Body Would You Hold It Against Me című dalának a koppintása.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Britney Spears: Hold It Against Me
Nagy-Britannia – Bruno Mars: Grenade
Németország – The Black Eyed Peas: The Time (Dirty Bit)
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Bruno Mars újabb sikere
A Hold It Against Me című felvétel Britney Spears negyedik listavezető slágere az Amerikai Egyesült Államokban. A …Baby One More Time-mal 1999-ben két, a Womanizerrel 2008-ban egy, a 3 cíművel 2009-ben ugyancsak egy hétig uralta a mezőnyt. A rövid listavezetések azzal magyarázhatók, hogy rajongói már a megjelenés hetében megvették a dalait, így a következő hetekben visszaesett a példányszámuk. Az énekesnő újdonsága a márciusra tervezett hetedik stúdiólemezét harangozza be. Jól fut Bruno Mars szekere! A hawaii születésű előadót B.o.B slágere, a Nothin’ on You közreműködőjeként ismertük meg – a felvétel az USA-ban és Nagy-Britanniában is listavezető volt. Bruno eddigi mindkét szólóslágere mindkét piacon felért a csúcsra, a briten a Just the Way You Are két hétig vezetett, a Grenade pedig a héten foglalta el a legmagasabb pozíciót. Az énekes albuma, a Doo-Wops & Hooligans az USA-ban októberben jelent meg, Nagy-Britanniában viszont csak múlt hétfőn került forgalomba. Németországban harmadik hete a The Black Eyed Peas slágere, a The Time (Dirty Bit), Magyarországon negyvenedik hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Cake: Showroom of Compassion
Nagy-Britannia – Rihanna: Loud
Németország – Unheilig: Grosse Freiheit
Magyarország – Takács Nikolas: Az első X – 10 dal az élő showból

Lassan ébredező albumpiac
Az amerikai tízes mezőnyben a Cake élen nyitó nagylemeze mellett további két új belépő található. A második helyre egy másik rockegyüttes, a Kentucky államból származó Cage the Elephant iratkozott fel a Thank You Happy Birthday című második stúdióalbumával. A hetedik helyet a nashville-i Steel Magnolia countryzenei duó szerezte meg az azonos című bemutatkozó nagylemezével. Nagy-Britanniában a 14. helyen lelünk a legmagasabban kezdő újdonságra, az Emma’s Imagination név mögé bújó skót Emma Gillespie Stand Still című albumára. Az énekesnő a Must Be the Music brit tehetségkutató tévéműsor tavalyi, első sorozatának győztese. CD-jét Gary Barlow kiadója, a Future Records gondozza. A brit piacon továbbra is a barbadosi Rihanna lemeze, a Loud a legkelendőbb. Nincs változás a német rangsor csúcsán sem, az Unheilig korongja, a Grosse Freiheit vezet. Magyarországon három hete Takács Nikolas, két hete Király L. Norbi, a múlt héten Vastag Csaba állt az élen az X-Faktorban előadott dalainak gyűjteményével, most ismét Nikolas válogatása az első. A másodikon Vastag Csaba, a harmadikon Janicsák Veca, a negyediken Király L. Norbi szerepel. (Új Szó)

Puha József

2011. 01. 25. 11:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/4 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/4