Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/5

Listamustra - Listamustra 2011/5

A katonából lett angol énekes, James Blunt pályafutása a csúcson kezdődött: a You’re Beautiful című dala hatalmas világsláger lett, a brit piacon hivatalosan 2005 júniusában megjelent Back to Bedlam című első nagylemezéből tizenkétmilliót értékesítettek világszerte. Ez az elmúlt évtized legkelendőbb albuma Nagy-Britanniában – eddig 3,2 milliót adtak el belőle a szigetországban. Egyértelmű volt, hogy Bluntnak ezt a sikert nehéz lesz túlszárnyalnia, nem is sikerült neki, sőt csillaga a vártnál gyorsabban került leszálló ágba.

A 2007 szeptemberében kiadott All the Lost Souls című nagylemezéből 4,5 millió fogyott, a tavaly novemberben megjelent harmadikból, a Some Kind of Trouble címűből pedig még félmillió sem kelt el. A brit albumeladási lista negyedik helyére iratkozott fel, onnan a 13. helyre csúszott vissza, azóta a huszadik és a 35. pozíció között mozog. A korongot január 18-án az USA-ban is kiadták, az eladási rangsor 11. helyén debütált. Az ír The Script második stúdiólemeze, a Nagy-Britanniában szeptemberben boltokba került Science & Faith is a héten érkezett meg az amerikai listára, a bronzérmes pozícióba 49 ezer példánnyal, de ez a brit piacon is jóval népszerűbb, mint James Blunt CD-je.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Bruno Mars: Grenade
Nagy-Britannia – Bruno Mars: Grenade
Németország – The Black Eyed Peas: The Time (Dirty Bit)
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Egy hétig vezető megaslágerek
Úgy néz ki, Britney Spearsnek meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy egy hétnél tovább képtelen uralni az Billboard magazin Hot 100 listáját. Akárcsak az előző két listavezető slágerével, a Womanizer és a 3 címűekkel, pályafutása negyedik hazai listavezetőjével, a Hold It Against Me cíművel is egy hétig vezetett, a héten a hatodik helyre csúszott vissza. (A …Baby One More Time cíművel 1999 elején két hétig állt az élen.) Ez azzal magyarázható, hogy hűséges rajongótábora már az első napokban beszerzi az újdonságait, amelyek iránt a következő hetekben csökken a kereslet. Bruno Mars tért vissza az amerikai rangsor csúcsára a Grenade című felvétellel, amely két megszakítással harmadik hete uralja a mezőnyt. A hawaii születésű fiatalember a brit összesítést is vezeti, második hete. Öt új belépő található a brit tízes mezőnyben: a legmagasabban, a második helyen 2008 felfedezettje, az 1988-as születésű Adele kezdett a Rolling in the Deep című dalával, amely a múlt hétfőn megjelent második, 21 című stúdióalbumát harangozta be. A londoni dalszerző-énekesnő első nagylemeze a 19 címet viseli. Az újdonságok közt szerepel Britney Spears hatodik helyen nyitó felvétele, a Hold It Against Me. Németországban negyedik hete a The Black Eyed Peas slágere, a The Time (Dirty Bit), Magyarországon 41. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – The Decemberists: The King Is Dead
Nagy-Britannia – Bruno Mars: Doo-Wops & Hooligans
Németország – Bruno Mars: Doo-Wops & Hooligans
Magyarország – Janicsák Veca: Az első X – 10 dal az élő showból

Véget ért az év eleji pihenő
Beindult az albumpiac: az amerikai eladási rangsor első öt helyén újdonságok találhatók. Az élre a 2000-től létező, Oregon államból származó The Decemberists rockzenekar hatodik stúdiólemeze, a The King Is Dead iratkozott fel – a megjelenés hetében 94 ezret értékesítettek belőle az amerikai piacon, ami szép eredménynek nevezhető az elmúlt két hétben bekövetkezett negatív rekordok tükrében. Az albumról elsőként kimásolt Down By the Water című zeneszámban Gillian Welch és az R.E.M. gitárosa, Peter Buck működik közre. Colin Meloy, a The Decemberists frontembere szerint nagylemezüket javarészt az R.E.M. repertoárja inspirálta. A második helyen Kidz Bop 19. része nyitott – a korongon gyerekek adják elő napjaink slágereit. A harmadik helyre az ír The Script albuma (Science & Faith), a negyedikre a Social Distortion kaliforniai rockegyüttes hetedik stúdiólemeze (Hard Times and Nursery Rhyme), az ötödikre a hatvanhárom éves Gregg Allman rock- és bluesénekes CD-je (Low Country Blues) érkezett meg. Bruno Mars első albuma, a Doo-Wops & Hooligans az Amerikai Egyesült Államokban és több európai országban már október elejétől megvásárolható, Németországban viszont csak január 14-én, Nagy-Britanniában január 17-én került a boltokba – a felfokozott várakozás természetesen mindkét piacon a csúcsra repítette a korongot. A brit TOP 10-ben még egy új belépő szerepel: a White Lies rockzenekar második, Ritual című nagylemeze a harmadik helyen startol. Magyarországon ezúttal Janicsák Veca az X-Faktorban elhangzott dalainak válogatásából adták el a legtöbbet. A négy legtovább jutó előadó albuma mellé kiadták Vastag Tomi és Wolf Kati gyűjteményét is – előbbié a tizedik, utóbbié a 12. helyen debütált. (Új Szó)

Puha József

2011. 02. 04. 8:36

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/5