Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Végre Grammy!

Grammy - Végre Grammy!

Azt nem írom, hogy kiábrándultam belőlük, mert az nem fedné a valóságot, ráadásul akkor lelkiismereti okokból le kéne tennem a tollat. Tény azonban, hogy már nem várom olyan izgatottan az év eleji nagy zenei díjkiosztó gálákat, mint egy évtizede.

Bölcsebb is lettem, és a zenei élet is megváltozott. Ma már tudom, hogy ott ahol emberek a döntéshozók, és a lobbi is komoly szerepet kap, nem születhet objektív végeredmény. A gazdag felhozatalból amúgy is lehetetlenség megállapítani, melyik, mondjuk, a legjobb nagylemez. A zeneipar ezer sebből vérzik. Egy ideje azt vallom, hogy az ilyen ünnepségek csúcspontján vészharangot kellene kongatni. Miközben a hagyományos hanghordozók forgalma folyamatosan csökken, a legális zeneletöltés a legjelentősebb piacokat leszámítva gyerekcipőben jár, és virágzik az illegális kereskedelem. A zeneipar óriási változások elé néz, s egyelőre tízből kilencen azon a véleményen vannak, hogy az út lefelé, s nem felfelé vezet. Egy becslés szerint az ágazatban Európában 2015-ig 1,2 millióan veszíthetik el munkájukat, ha nem változik a helyzet.

Grammy - Végre Grammy!

Mindent összevetve azonban sosem volt olyan nagy szükség díjkiosztókra – meg minden egyéb eseményre, amely középpontba állítja a zenét –, mint manapság. Most az kell, hogy minél többször a zene legyen a központi téma, amelyek hatására végre beindulhat az albumforgalom például az USA-ban, ahol idén már háromszor megdőlt a negatív rekord. 2010 végéig a Dreamgirls című film zenei anyaga volt a legkisebb példányszámú listavezető – 2007 januárjában 60 ezer példánnyal állt az élen. A múlt héten Amos Lee philadelphiai énekes-dalszerző Mission Bell című nagylemeze vezetett, amelyből január 24. és január 30. között mindössze negyvenezer fogyott. Bár az is igaz, hogy különálló dalokból világszerte egyre többet értékesítenek. A Grammy Awards és a BRIT Awards végre felébresztheti a téli álmát alvó piacot. Ezek kiváló alkalmak arra, hogy egy-egy előadót, zenekart minél többen felfedezzenek. Persze az ilyen gálákon nyilván csak az élvonalban szereplők rúgnak labdába, a másik csoportot, a médiában mellőzötteket az esetek többségében nem szokták díjazni.

Az 53. Grammy Awardsot, a legrangosabb zenei díjak kiosztóját ma tartják Los Angelesben, a 31. BRIT Awardsot, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóját pedig kedden rendezik Londonban. (Új Szó)

Puha József

2011. 02. 13. 10:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Végre Grammy! cikk képei
Grammy - Végre Grammy!Grammy - Végre Grammy!