Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Radioheades hétvége

Radiohead - Radioheades hétvége

Az angol Radiohead 2007. október 10-én adta ki a zenetörténeti jelentőségű In Rainbows című hetedik stúdiólemezét, amit eleinte csak letölthető formátumban lehetett beszerezni, és a vásárló maga dönthette el, mennyit fizet érte, akár ingyen is hozzájuthatott.

Az elején, amikor javarészt a hűséges rajongók szerezték be az albumot, értelemszerűen magas volt a napi átlagár, majd fokozatosan csökkent. Legtöbben ingyen töltötték le, ráadásul közülük az illegális oldalakról többen jutottak hozzá, mint a hivatalos honlapról. A menedzsment folyamatosan figyelte az átlagárat azzal a céllal, ha túl alacsony lesz, véget vet a vásárnak. Három hónap után véget is vetett – a szerzemények hanghordozón 2007 utolsó napjaiban kerültek a boltokba. Az együttes tájékoztatása szerint a digitális formátum így is jövedelmező volt, nagyobb bevételt hozott, mint amennyi az előző, 2003-as Hail to the Thief című stúdiólemez értékesítéséből összesen befolyt. Hogy pontosan mennyit, azt nem hozta nyilvánosságra.

Radiohead - Radioheades hétvége

A zenészek a tavalyi nyarat pihenéssel töltötték, készülő albumuk stúdiómunkálatait félbeszakították. Szeptember végén azt nyilatkozták, pár napon belül kiderül, nagyjából mennyit kell várni az új dalokra. „Friss füllel térünk vissza a stúdióba. Először megnézzük, mit hasznosíthatunk abból, amit korábban rögzítettünk. Kiderül, hol tartunk, és mennyi munkára van szükség ahhoz, hogy befejezhessük a lemezt. Az is elképzelhető, hogy a teljes anyagot a kukába dobjuk, és újrakezdjük a dalszerzést” – mondta Phil Selway dobos.

Azóta nem került szóba az album. Hétfőn, amikor zenei berkekben mindenki a Grammy-díjkiosztóról beszélt, a zenekar a honlapján nagy meglepetésre bejelentette, hogy szombaton megjelenik a The King of Limbs című lemeze – a thekingoflimbs.com honlapról lehet letölteni. (Már pénteken beszerezhető volt.) A hírek most már arról szólnak, hogy az In Rainbows esetében alkalmazott modell nem vált be teljesen, ezért változott a kiadás módja, mindenkinek fizetnie kell a letöltésért. Az mp3 formátum hét euróba kerül, a wav formátum négy euróval drágább. A vásárlók között egy dedikált, kétdalos, tizenkét hüvelykes vinillemezt sorsolnak ki.

A korong május 9-én fizikai formátumban is napvilágot lát, ez lesz a zenetörténet első úgynevezett újságalbuma. Már előrendelhető, harminchat illetve harminckilenc eurót kell fizetni érte attól függően, melyik letöltési módot választjuk mellé. Az egy CD-t, két tízhüvelykes vinillemezt és egy 625 képből álló műalkotást tartalmazó kiadványt környezetbarát tasakba csomagolják. A vásárlók között itt is kisorsolnak egy aláírt ajándéklemezt.

Zeneileg semmi sem szivárgott ki a The King of Limbs című albumról. Ed O’Brien gitáros azt nyilatkozta, hogy az In Rainbows nyögvenyelős készítésével szemben – ami majdnem az együttes feloszlásához vezetett – kifejezetten élvezték a zenélést.

Puha József

2011. 02. 21. 7:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Radioheades hétvége cikk képei
Radiohead - Radioheades hétvégeRadiohead - Radioheades hétvége