Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/8

Listamustra - Listamustra 2011/8

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában Wiz Khalifa múlt heti listavezető dala, a Black and Yellow a negyedik helyre hátrált, s mivel nem egy korábbi első helyezett tért vissza a csúcsra, megszületett az összesítés ezredik vezetője: Lady Gaga újdonsága, a Born This Way iratkozott fel az élre.

A felvétel február 11-én délben debütált a rádiókban, s három órával később már megvásárolható volt digitális formátumban. Az Amerikai Egyesült Államokban vasárnapig 448 ezren szerezték be. A dal a New York-i énekesnő május 23-án megjelenő második stúdióalbumának előhírnöke, maxi CD-n az amerikai piacon március 15-én kerül forgalomba. Lady Gagának ez a harmadik hazai listavezető slágere, a Colby O’Donisszal készült Just Dance három, a Poker Face egy hétig uralta a mezőnyt. Várható, hogy újdonsága hosszabb időre kibéreli a csúcsot. A brit rangsorban is listavezető lesz, a szigetországban a nem egész három nap forgalmának köszönhetően a harmadik helyre érkezett meg.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Lady Gaga: Born This Way
Nagy-Britannia – Jessie J featuring B.o.B: Price Tag
Németország – Bruno Mars: Grenade
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

A Grenade már a németeknél is vezet
Nincs változás a brit lista élén, második hete Jessie J az első a B.o.B amerikai rapper közreműködésével készült Price Tag című felvétellel. A TOP 10-ben Lady Gaga újdonsága mellett még egy új belépőt találunk: a második helyen kezdett a 21. életévében járó Chipmunk londoni rapper Champion című dala, amelyben az a Chris Brown is hallható, akinek Yeah 3x című felvétele három helyezést javítva a hatodik pozícióba jött fel – Calvin Harris állítása szerint a szerzemény szinte teljesen megegyezik az ő I’m Not Alone című 2009-es slágerével. Chipmunknak már brit listavezető dala is van: a Dayo Olatunji közreműködésével rögzített Oopsy Daisy című felvétele 2009 októberében egy hétig állt a csúcson. Az angol Adele dala, a Rolling in the Deep két hét után trónfosztott lett Németországban. Bruno Mars Nagy-Britanniában két, az USA-ban két megszakítással négy hétig vezető Grenade című slágere foglalta el a rangsor élét. Magyarországon továbbra is, 44. hete Ákos uralja a mezőnyt a Szindbád dala című kiadványával.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Various Artists: Now That’s What I Call Music! 37
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – Lena: Good News
Magyarország – Janicsák Veca: Az első X – 10 dal az élő showból

Gyűjtemény indította be a piacot
Az amerikai élmezőnyben egy újdonság található, a tengerentúli zenepiac legsikeresebb válogatásalbuma, az első helyen nyitó Now That’s What I Call Music! 37. része, amelyen egyebek mellett a Hot 100 rangsor csúcsát megjárt hét sláger hallható. A gyűjteményből 151 ezer példányt értékesítettek a megjelenés hetében – az USA-ban ez az első kiadvány az idén, amelyből egy hét alatt több mint százezer fogyott. A következő új belépő a 15. helyen szerepel, a Thompson Square countryzenei duó első nagylemeze. Már a második helyen tanyázik a Mumford & Sons angol folkzenekar Sigh No More című első korongja, amit múlt héten a BRIT Awardson a legjobb brit albumnak kiáltottak ki. A kvartett a Grammyn is fellépett, így várható, hogy lemeze iránt továbbra is nagy lesz a kereslet. Az USA-ban február 11-én mutatták be a Justin Bieberről szóló Never Say Never című dokumentumfilmet, amelynek hatására mindkét albuma visszatért a tízes mezőnybe, a My World 2.0 a harmadik, a My Worlds Acoustic a tizedik helyre jött fel. A brit piacon harmadik hete Adele adja el a legtöbb hanghordozót a 21 című második nagylemezéből – 477 916 példány fogyott belőle három hét alatt. A nyolcadik helyen a birminghami Mike Skinner egyszemélyes formációja, a The Streets debütált a Computers and Blues című ötödik stúdióalbumával, a kilencediken pedig a londoni James Blake első nagylemeze kezdett. Egy éven belül a második albumával rukkolt elő a hannoveri Lena, a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál győztese. A 2010 májusában kiadott My Cassette Player című lemezéből több mint 400 ezer példány kelt el a német piacon. A Good News című második korongja a várakozásnak megfelelően a hazai lista élén landolt. Idén is az énekesnő képviseli Németországot a dalversenyen, ami nem jó döntés, nincs esélye arra, hogy megismételje (megközelítse) tavalyi sikerét. (Új Szó)

Puha József

2011. 02. 23. 11:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/8 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/8