Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/10

Listamustra - Listamustra 2011/10

A brit zenetörténetben korábban csak a The Beatles tudott egyszerre két szerzeménnyel és két nagylemezzel jelen lenni a dal- és albumeladási lista ötös mezőnyében 1964-ben. A múlt héten a 23. életévében járó, londoni Adele hajtotta végre ismét ezt a bravúrt, és második hete duplán szerepel a rangsorok szűk élmezőnyében.

A Someone Like You című felvétele második hete vezet, előző slágere, a Rolling in the Deep a negyedik pozícióban található. Második, 21 című nagylemeze ötödik hete uralja az összesítést – ez alatt 839 858 példányt értékesítettek belőle a szigetországban. Első albuma, a 2008 januárjában megjelent 19 című a negyedik helyről a másodikra jött fel. Európa legtöbb országában január 21-én kiadott 21 című korongja az észak-amerikai kontinensen február 22-től szerezhető be. Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is az élen nyitott – az utóbbi piacán 352 ezer fogyott belőle a megjelenés hetében. Ez a legjobb első heti eredmény 2010 novembere óta, amikor Kanye West csúcsra megérkező nagylemeze, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy 496 ezer, Nicki Minaj második helyen debütáló albuma, a Pink Friday 375 ezer példányban talált gazdára az első héten. Adele 19 című nagylemeze az USA-ban az ötvenedik helyről a 16. pozícióba lépett.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Lady Gaga: Born This Way
Nagy-Britannia – Adele: Someone Like You
Németország – Bruno Mars: Grenade
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

A Quimby csodálatos jubileuma
Lady Gaga egyelőre csak digitális formátumban kapható slágere, a Born This Way harmadik hete vezeti az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát. A New York-i énekesnőnek ez a harmadik hazai listavezetője: a Colby O’Donisszal készült Just Dance 2009 januárjában és februárjában három, a Poker Face 2009 áprilisában egy hétig tanyázott az élen. A 28. helyről a nyolcadikra ugrott Katy Perry tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című albumának negyedik dala, az E.T. című, amelynek single-változatát Kanye Westtel rögzítette. Áprilisban új nagylemezzel rukkol elő az utóbbi években az élvonalból kiszorult Jennifer Lopez. A Love? című korong Pitbull-lal készült On the Floor című beharangozó felvétele a kilencedik helyre iratkozott fel. A brit TOP 10 egyetlen újdonsága Alexis Jordan hatodik helyen kezdő Good Girl című dala. A Dél-Karolinából származó énekesnő bemutatkozó slágere, a Happiness a harmadik helyig jutott a szigetországban, első albuma múlt hétfőn került a boltokba. Odahaza egyelőre teljesen ismeretlen. Németországban harmadik hete Bruno Mars slágere, a Grenade vezet – a Hawaiion született énekes a felvétellel az USA-ban négy, Nagy-Britanniában két hétig uralta a mezőnyt. Magyarországon 46. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első. A Quimby harmadik helyen szereplő, öt szerzeményt felvonultató Ajjajjaj című EP-je századik hete tanyázik az összesítésben.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – Lena: Good News
Magyarország – Janicsák Veca: Az első X – 10 dal az élő showból

Tarolnak az X-Faktor döntősei
Az USA tízes mezőnyében harmadik hete kizárólag az első helyen találhatók újdonságok. Két hete a Now That’s What I Call Music! 37. része nyitott a csúcson 151 ezer példánnyal, a múlt héten Justin Bieber albuma, a Never Say Never – The Remixes kezdett az élen 165 ezer példánnyal, a héten pedig a fent említett Adele nagylemeze, a 21 debütált a legmagasabb pozícióban, a kanadai tinisztár által eladott mennyiség több mint duplájával. A brit TOP 10-ben is csak egy új belépőre lelünk – a Glee című amerikai tévéfilmsorozat negyedik korongja, a negyedik helyre megérkező Glee: The Music, Volume 4 az amerikai és egyebek mellett a német piacon még novemberben megjelent. 73. hete szerepel a listán a Mumford & Sons folkzenekar a BRIT Awardson a legjobb brit albumnak kikiáltott Sigh No More című CD-jével – a második helyről az ötödikre hátrált. Németországban az újjáalakult Roxette múlt héten az első helyre feliratkozó Charm School című lemeze az ötödikre csúszott vissza. A csúcsra a két héttel ezelőtti első helyezett, Lena albuma, a Good News tért vissza. Az énekesnő tavaly megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, s idén is ő képviseli a német színeket a seregszemlén a Taken by a Stranger című felvétellel, amely a dallista második helyén indít. Magyarországon összességében ötödik hete Janicsák Veca az X-Faktorban előadott zeneszámait felvonultató lemezéből adják el a legtöbbet. Takács Nikolas albuma két, Vastag Csabáé és Király L. Norbié egy-egy hétig vezetett. Wolf Kati lemezének a hatodik, Vastag Tomiénak a hetedik hely eddigi csúcspozíciója. (Új Szó)

Puha József

2011. 03. 08. 11:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/10 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/10