Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Öröm a köbön (Jegyzet)

Grammy - Öröm a köbön (Jegyzet)

Kellenek az olyan események, amelyek kapcsán bekerül a zene a fő híradásokba. Amelyek arra ösztönzik a dalokat nemcsak hallgató, hanem olykor vásárló közönséget, hogy térjen be a lemezboltba (ha ilyet nem talál, akkor a műszaki áruház zenei részlegébe), és vásároljon, vagy digitális formátumban szerezzen be egy-két zeneszámot, albumot, lehetőleg legálisan.

Néhány eseménynek köszönhetően most úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a szakíró a legszebb álmában elképzelte.

Megszületett a zenészszakma legfontosabb slágerlistájának, az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának ezredik vezetője. Lady Gagáé a dicsőség, a Born This Way című dallal érte el a bravúrt, amely Madonna két slágerére (Express Yourself, Vogue) emlékeztet. Ennek ellenére ő az, aki ezt a legjobban megérdemelte. A csajt lehet utálni, azt viszont el kell ismerni, hogy isteni tehetség és vérprofi. Tök mindegy, hogyan adja el magát, a cél a fontos. A popkirálynő óta ő az első énekesnő, akiről elhiszem, hogy akár húsz év múlva is az élvonalban lehet.

A Radiohead is fokozta az endorfintermelésemet. A zenekar – szokásának megfelelően – váratlanul jelentette be, hogy új nagylemezzel rukkol elő, s ahogy esetében megszokhattuk, most sem a hagyományos kiadást választotta. A The King of Limbs című album – az előzővel ellentétben – nem ingyen, vagy tetszőleges, hanem meghatározott összegért tölthető le. Aztán a tervezettnél egy nappal korábban elkezdődött az árusítás.

A legnagyobb örömet azonban a díjkiosztók, a Grammy Awards, a BRIT Awards és a Fonogram szolgáltatták. Régen alakultak ilyen izgalmasan. Mintha a zsűri jobban odafigyelt volna arra, hogy a gáláknak hosszabb utóéletük legyen – olyanokat is díjazott, akiket korábban nem szokott. A Grammyn például egy, a nagyközönség előtt ismeretlen dzsesszénekesnő, Esperanza Spalding lett a legjobb új előadó, a favorizált Justin Bieber helyett. A kanadai tinisztár rajongói ebbe máig nem nyugodtak bele, az interneten gyűlöletkampányt folytatnak az énekesnő, meg mindenki ellen. Jókat nevetek ezen, és egyáltalán nem bánom, mivel ezek a bejegyzések remélhetőleg minél több embert arra késztetnek, hogy felfedezzék Esperanza repertoárját. Többen furcsállják az Arcade Fire kanadai zenekar diadalát is, amely a Grammyn az Év albuma kategóriában vitte el a pálmát Lady Gaga, Katy Perry, Eminem és a Lady Antebellum orra elől. Ezt meg én furcsállom, hiszen világszerte az élmezőnyben tanyázik már, és rászolgált az elismerésre. De sebaj, beszéljenek róla! Az interneten egy tematikus Tumblr-oldal is elindult, amely az említett, hoppon maradt jelöltek az Arcade Fire létezésével szembesülő rajongóinak szórakoztató reakcióiból csemegéz. Öröm böngészni a gálák után kiadott eladási listákat: a díjazottak repertoárja iránt jócskán megnőtt a kereslet, de a legyőzöttek, fellépők vagy csupán a szóba kerültek dalai, lemezei is nagyobb példányszámban fogynak, mint korábban. Ez a díjkiosztók elsődleges feladata, hogy növelje a forgalmat.

A magamfajta zenerajongó reméli, hogy ez az örömteli állapot sokáig kitart, s a jövőben is lesznek hasonlóan izgalmas események, hogy ne csak a tehetségkutató tévéműsorok kapcsán legyen miről beszélni, írni. (Új Szó)

Puha József

2011. 03. 10. 19:08

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Öröm a köbön (Jegyzet) cikk képei
Grammy - Öröm a köbön (Jegyzet)