Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/11

Listamustra - Listamustra 2011/11

A londoni Adele második, 21 című stúdiólemeze Észak-Amerikában február 22-től szerezhető be. Az Amerikai Egyesült Államokban a megjelenés hetében 352 ezret, a második héten 168 ezret értékesítettek belőle, ezzel toronymagasan vezeti az idei összesített amerikai albumeladási rangsort, akárcsak a britet.

A 21 Nagy-Britanniában január 21-én került forgalomba, és hetedik hete a legkelendőbb kiadvány a szigetországban. A múlt héten a BBC által január elején 2011 legnagyobb reménységének kikiáltott Jessie J sem tudta legyőzni Adele-t. Első, Who You Are című nagylemezéből a megjelenés hetében 105 ezer kelt el a brit piacon, míg 2008-ban ugyanezt a címet elnyert Adele albumát 180 493 példányban vették meg, a múlt héten pedig 161 580 példányban talált gazdára. Az amerikai lista ezüstérmes pozíciójában – meglepetésre – Marsha Ambrosius kezdett az első, Late Nights & Early Mornings című nagylemezével, amelyből 96 400 példány fogyott. A liverpooli dalszerző-énekesnő rhythm and bluesban és hiphopban utazik. A harmadik helyen – akárcsak múlt héten – a Mumford & Sons angol folkzenekar található a Sigh No More című korongjával, amely ötvenedik hete tanyázik az összesítésben.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Lady Gaga: Born This Way
Nagy-Britannia – Adele: Someone Like You
Németország – Bruno Mars: Grenade
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Hódít a Lambada átdolgozása
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának ezredik vezetője, Lady Gaga slágere, a Born This Way negyedik hete uralja a mezőnyt. A New York-i énekesnőnek ez az eddigi leghosszabban vezető felvétele odahaza – a Colby O’Donisszal készült Just Dance három, a Poker Face egy hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. A listán tartózkodás második hetében a kilencedik helyről az ötödikre jött fel Jennifer Lopez Pitbull-lal készített dala, az On the Floor, amely részben a Kaoma 1989-es Lambada című slágerének átdolgozása. A legmagasabban nyitó újdonság Britney Spears huszadik helyen indító Till the World Ends című felvétele, amely a hónap végén megjelenő Femme Fatale című hetedik stúdióalbumának második beharangozója a rangsor csúcsát megjárt Hold It Against Me után. A brit tízes mezőny egyetlen új belépője az amerikai Hot 100 történetének 999. vezetője, az ott egy hétig trónoló, a szigetországban az ötödik helyen debütáló Wiz Khalifa-dal, a Black and Yellow. A lista élén negyedik hete Adele tanyázik a Someone Like You című szerzeménnyel. Az énekesnőnek ez a második slágere a 21 című stúdiólemezéről. Az elsőnek, a Rolling in the Deep címűnek a második hely volt a csúcspozíciója. Több ország rádióállomásai már a Set Fire to the Rain című felvételét is beszerkesztették adásukba – Hollandiában ez az album második kislemezdala. Németországban negyedik hete a Hawaiion született Bruno Mars második szólóslágere, a Grenade, Magyarországon 47. hete Ákos kiadványa, a Szindbád dala az első.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – In Extremo: Sterneneisen
Magyarország – Janicsák Veca: Az első X – 10 dal az élő showból

A Beady Eye gyenge bemutatkozása
Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében az elmúlt három héten csak az első helyen találtunk újdonságokat, most a második helyen kezdő Marsha Ambrosius lemeze mellett további két új belépőre lelünk. A hatodikon a Dropkick Murphys hetedik stúdióalbuma, a Going Out in Style nyitott – a massachusettsi, amerikai írek alkotta punkegyüttes most először szerepel a TOP 10-ben. A hetedik helyre a szintén massachusettsi Staind rockzenekar énekes-gitárosának, Aaron Lewisnak az öt szerzeményt és a Country Boy című dal további két verzióját felvonultató Town Line EP-je érkezett meg. Nagy-Britanniában nem durrant nagyot az Oasisből megalakult, Liam Gallagher vezette Beady Eye első nagylemeze – a Different Gear, Still Speeding a múlt héten a harmadik helyre iratkozott fel, a héten a tizedikre hátrált. A brit tízes mezőnyben ezúttal négy újdonság található. A második helyen a manchesteri Elbow ötödik stúdióalbuma, a Build a Rocket Boys!, az ötödiken a georgiai R.E.M. 15. stúdiólemeze, a Collapse into Now, a nyolcadikon a folkzenét játszó, londoni Noah and the Whale harmadik korongja, a Last Night on Earth, a kilencediken a kanadai Avril Lavigne negyedik stúdióalbuma, a Goodbye Lullaby kezdett. Németországban a berlini In Extremo metálegyüttes CD-jéből, a Sterneneisen címűből értékesítették a legtöbbet. Magyarországon Janicsák Veca az X-Faktorban előadott zeneszámait felvonultató válogatáslemeze a legkelendőbb kiadvány. A magyar negyvenes mezőnyben mindössze egy újdonságot találunk, Ágnes dupla albumát, A lélek aljából – Radnóti száz plusz egy címűt a 38. helyen, amelyen az énekesnő Radnóti Miklós verseit énekli. (Új Szó)

Puha József

2011. 03. 16. 10:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/11 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/11