Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A dalfesztivál küszöbén

Eurovíziós Dalfesztivál - A dalfesztivál küszöbén

Májusban 56. alkalommal rendezik meg kontinensünk legnagyobb zenei seregszemléjét, az Eurovíziós Dalfesztivált, amely egyben a legvitatottabb is, sokan megkérdőjelezik létjogosultságát. Már ismertek az indulók, a magyar képviselő személyére múlt szerdán derült fény.

Az idei verseny nagy meglepetése, hogy Olaszország is benevezett, amely 1997-ben szerepelt utoljára. Ausztria három, San Marino két, Magyarország egy év kihagyás után tér vissza.

Magyarország hivatalosan 1994-ben vett részt először a Dublinban rendezett dalfesztiválon. Bayer Friderika indult a Kinek mondjam el vétkeimet című szerzeménnyel, amellyel negyedik helyezést ért el – ez a legnagyobb magyar siker a rendezvény történetében.

Eurovíziós Dalfesztivál - A dalfesztivál küszöbén

Tavaly az 55. Eurovíziós Dalfesztiválon a német Lena diadalmaskodott, így a seregszemlének idén Németország, Düsseldorf ad otthont. Az öt alapító ország: Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország képviselői csak a döntőben mutatkoznak be, amelyet május 14-én rendeznek, a többieknek a 10-én és 12-én sorra kerülő elődöntőkben kell kiharcolniuk a döntős részvétel jogát. Érdekesség, hogy Németországot ismét Lena képviseli, Izrael színeiben pedig az 1998-as győztes, Dana International indul.

Magyarországot az X-Faktor tehetségkutató tévéműsorban ismertté vált Wolf Kati képviseli a Szerelem, miért múlsz? című dallal – jelentették be a sajtótájékoztatón. A Magyar Televízió belső válogatás során választotta ki a felvételt, amelynek zenéjét Rakonczai Viktor és Rácz Gergő szerezte (a V.I.P. együttes tagjaként 1997-ben a verseny 12. helyén végeztek a Miért kell, hogy elmenj? című dallal), szövegét Geszti Péter írta, az angol szövegét Johnny K. Palmer jegyzi. Kati az első elődöntőben szerepel.

A sajtótájékoztatón Wolf Kati hangsúlyozta: nagyon örül a lehetőségnek, és annak is, hogy népes csapat áll mögötte, megkönnyítve a munkáját. A belső válogatásra Rákay Philip, a Magyar Televízió M1 csatornájának intendánsa szerint főleg az idő- és pénzhiány miatt volt szükség. Szabó László a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap képviseletében elmondta: a dalversenyen való részvétel arra is lehetőséget ad, hogy bebizonyosodjék, az uniós elnökség nemcsak politikai, hanem kulturális szerepet is kínál Magyarországnak. A zeneszámhoz készült videoklip Szabó szerint turistákat vonzhat az országba, a kisfilm amolyan országimázs-építő etűd. Kiemelte továbbá, hogy meglehetősen régen mozog a magyar médiavilágban, de csak nagyon kevésszer, vagy talán sohasem találkozott olyan összefogással, mint ami ennek a dalnak a versenybe bocsátása és későbbi sikeressége érdekében létrejött. Várkonyi "DJ Dominique" Attila, a Magyar Televízió szórakoztató műsorainak főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazási rendszer miatt fontos a határon túli magyarok támogatása. Wolf Katira értelemszerűen csak a Magyarországon kívül élők vagy tartózkodók voksolhatnak.

Puha József

2011. 03. 19. 9:35

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A dalfesztivál küszöbén cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - A dalfesztivál küszöbénEurovíziós Dalfesztivál - A dalfesztivál küszöbén