Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/13

Listamustra - Listamustra 2011/13

A Record Industry Association of America (RIAA) adatai szerint Lady Gaga már több mint húszmillió dalt értékesített digitális formátumban – a New York-i énekesnő az első, aki elérte ezt az álomhatárt. A május 23-án boltokba kerülő második stúdiólemezének előhírnöke, a Born This Way az Amerikai Egyesült Államokban pályafutásának legnagyobb slágere, hatodik hete vezeti a Billboard magazin Hot 100 listáját.

A Colby O’Donisszal előadott Just Dance három, a Poker Face egy hétig uralta a mezőnyt. A szerzemény Németországban második hete áll az élen, ott ez karrierjének negyedik listavezetője. A Poker Face-szel tizenhárom, a Paparazzival és a Bad Romance-szel egy-egy hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. A Born This Way Nagy-Britanniában – meglepetésre – nem volt listavezető, a harmadik helyig jutott. A napokban napvilágot látott a felvétel countrys változata is, az énekesnő a Twitteren osztotta meg rajongóival. Azért napjaink legnépszerűbb világsztárja is legyőzhető. A brit piacon eddig ő adta el a legtöbb digitális példányt egy albumból, most a londoni Adele túlszárnyalta őt – a 21 című lemezét már több mint 320 ezren töltötték le legálisan a szigetországban.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Lady Gaga: Born This Way
Nagy-Britannia – Adele: Someone Like You
Németország – Lady Gaga: Born This Way
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Tovább nyomul Katy Perry
Lady Gaga amerikai uralmát egyre jobban veszélyezteti Katy Perry. A kaliforniai énekesnő a tavaly augusztusban megjelent Teenage Dream című harmadik stúdióalbumának negyedik slágerével, az E.T. cíművel egy helyet javítva már az ezüstérmes pozícióban található – a felvétel single-változata Kanye Westtel készült. Katy lemezének előző slágerei az USA-ban listavezetők voltak. A Snoop Dogg-gal rögzített California Gurls hat, a címadó szerzemény két, a Firework négy hétig tanyázott a csúcson. Az énekesnők közül ez a bravúr legutóbb Monicának sikerült. Az 1998 júliusában kiadott The Boy Is Mine című albumáról a kor másik vezető r&b-énekesnőjével, Brandyvel előadott címadó dal tizenhárom, a The First Night öt, az Angel of Mine négy hétig állt az élen. A 22. helyről az ötödikre lépett a The Black Eyed Peas felvétele, a Just Can’t Get Enough, amely a Los Angeles-i hiphopkvartett pályafutásának tizedik TOP 10-es dala az USA-ban, közülük három – a Boom Boom Pow, az I Gotta Feeling és az Imma Be – listavezető is volt. A rangsor hatodik helyén a Glee című amerikai tévéfilmsorozat szereplői debütáltak a Loser Like Me című szerzeménnyel. Nagy-Britanniában visszatért a csúcsra Adele a Someone Like You című felvétellel, amely összességében ötödik hete vezet. A jövő héten minden bizonnyal Jennifer Lopez dala, a Pitbull-lal készült On the Floor veszi át a vezetés, amely részben a Kaoma 1989-es Lambada című slágerének átdolgozása.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – Rise Against: Endgame
Magyarország – Janicsák Veca: Az első X – 10 dal az élő showból

A londoni Adele újabb duplája
Az amerikai albumeladási összesítést két hétig vezető Adele a 21 című CD-jével a múlt héten a második helyre csúszott vissza 133 ezer példánnyal. Az első helyre megérkező Lupe Fiasco nagylemezéből, a Lasers címűből 204 ezer kelt el. A héten a londoni énekesnő visszatért az élre, ezúttal 98 ezer példány is elegendő volt a trón megszerzéséhez. Az amerikai tízes mezőnyben két új belépő szerepel. A második helyre a Rise Against hatodik stúdiólemeze, az Endgame iratkozott fel. Az 1999-ben alakult, punkrockot játszó chicagói zenekar Németországban az első helyen nyitott, ami meglepetés – az együttes korábbi német csúcspozíciója a 21. hely volt, amit az előző, 2008-as Appeal to Reason című stúdióalbumával ért el. Az amerikai élmezőny másik újdonsága a Blink-182 dobosának, Travis Barkernek a kilencedik helyen kezdő Give the Drummer Some című első szólólemeze. Adele második stúdióalbuma, a 21 Nagy-Britanniában stílszerűen január 21-én jelent meg, és azóta, kilencedik hete vezeti a brit eladási listát – ez idő alatt 1 497 988 példányt értékesítettek belőle a szigetországban. Az énekesnő ezzel beállította Madonna rekordját – a popkirálynő az 1990 novemberében boltokba került első, The Immaculate Collection című válogatáslemezével uralta kilenc hétig a rangsort. A brit TOP 10-ben négy újdonság található. A harmadik helyen a The Strokes albuma, az Angles, az ötödiken az ír Ronan Keating nyolcadik stúdiólemeze, a 83. életévében járó Burt Bacharach szerzeményeit felvonultató When Ronan Met Burt, a nyolcadikon a Hawaiion született Nicole Scherzinger első szólóalbuma, a Killer Love, a tizediken Chris Brown korongja, a F.A.M.E. nyitott. Magyarországon összességében hetedik hete Janicsák Veca az X-Faktorban előadott dalainak válogatásából adják el a legtöbbet. A múlt heti listavezető, az Ossian Az lesz a győztes című CD-je a negyedik helyre hátrált. A negyvenes mezőnyben két új belépő szerepel: Adam Lambert koncertlemeze, a Glam Nation Live a 16., a Zanzibar albuma, az Ádám keresi Évát a 19. helyre érkezett meg. (Új Szó)

Puha József

2011. 04. 03. 19:48

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/13 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/13