Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/14

Listamustra - Listamustra 2011/14

Még csak 2011 első negyedét hagytuk magunk mögött, kis túlzással mégis kijelenthetjük, hogy a brit piacon ismerjük az év legkelendőbb nagylemezét, Adele sikerét ugyanis nagyon nehéz lesz túlszárnyalni. A londoni énekesnő második stúdióalbuma, a 21 Nagy-Britanniában stílszerűen január 21-én jelent meg, és azóta, tizedik hete vezeti a brit eladási listát.

Ez idő alatt 1 755 719 példányt értékesítettek belőle a szigetországban. Adele beállította a Dire Straits rekordját – legutóbb az angol együttes 1985-ös Brothers in Arms című nagylemeze uralta a rangsort tíz egymást követő héten. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján csúcsra ért Katy Perry tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című stúdióalbumának negyedik dala, az E.T. is, amelynek kislemez-változatában Kanye West működik közre. A kaliforniai énekesnő CD-jének előző felvételei: a Firework négy, a Teenage Dream két, a Snoop Dogg-gal készült California Gurls hat hétig szerepeltek az élen. Egy albumról legutóbb Ushernek sikerült négy listavezető slágert elérnie az USA-ban. A 2004 márciusában megjelent Confessions című nagylemezéről a Lil Jon és Ludacris közreműködésével készült Yeah! tizenkettő, a Burn nyolc, a Confessions Part II két, az Alicia Keysszel készült My Boo hat hétig tanyázott a legmagasabb pozícióban – az utóbbi csak a korong 2004 októberében kiadott második változatán hallható.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry featuring Kanye West: E.T.
Nagy-Britannia – Jennifer Lopez featuring Pitbull: On the Floor
Németország – Bruno Mars: Grenade
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Visszavonulóban Lady Gaga slágere
Az E.T. Katy Perry karrierjének ötödik amerikai listavezetője. Az énekesnő az elsővel, az I Kissed a Girl cíművel 2008 nyarán hét hétig uralta a mezőnyt. A Hot 100 lista hatodik helyére érkezett meg Wiz Khalifa újdonsága, a No Sleep. A 24. életévében járó észak-dakotai rapper első slágere, a Black and Yellow februárban egy hétig állt a csúcson – ez volt a rangsor történetének 999. első helyezettje. Ezt követően hat hétre Lady Gaga felvétele, a Born This Way foglalta el a legmagasabb pozíciót, és a héten lett trónfosztott. Nagy-Britanniában Jennifer Lopez dala, a Pitbull-lal készült On the Floor vette át a vezetést újdonságként, amely részben a Kaoma 1989-es Lambada című slágerének átdolgozása. A New York-i énekesnő ezzel harangozza be a Nagy-Britanniában május 2-án boltokba kerülő Love? című hetedik stúdióalbumát. Jennifer korábban két felvétellel járta meg a brit lista élét: 2001-ben a Love Don’t Cost a Thing, 2005-ben a Get Right cíművel vezetett. A TOP 10-ben még egy új belépő található. A nyolcadik pozícióban kezdett Katy B dala, a Broken Record. A londoni énekesnő hétfőn jelentette meg az On a Mission című első stúdiólemezét, amelyről korábban megismertük már a rangsor tízes mezőnyét szintén megjárt Katy On a Mission és a Ms. Dynamite-tal készült Lights On című szerzeményeket. Lady Gagát nemcsak az USA-ban, hanem Németországban is legyőzték, ott a Born This Way két hétig szerepelt a csúcson. A német listán egy visszatérő az első, Bruno Mars a Grenade című zeneszámmal, amely összességében ötödik hete tanyázik az élen. Ezzel a slágerével a Hawaiion született fiatalember az amerikai rangsort négy, a britet két hétig vezette.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Chris Brown: F.A.M.E.
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – Herbert Grönemeyer: Schiffsverkehr
Magyarország – Subscribe: Bookmarks

A Subscribe meglepetéssikere
Chris Brown az Amerikai Egyesült Államokban pályafutása legnagyobb sikerét könyvelheti el – negyedik, F.A.M.E. című stúdióalbuma az első helyre iratkozott fel 270 ezer példánnyal. Bár a virginiai botrányhős 2007 novemberében kiadott második, Exclusive című stúdiólemezéből több, 294 498 példány fogyott az amerikai piacon az első héten, de az akkor csak a negyedik helyet szerezte meg. Az amerikai TOP 10-ben további hat új belépő található. A második helyen Jennifer Hudson chicagói énekes-színésznő második stúdióalbuma, az I Remember Me, a negyediken a The Strokes New York-i rockzenekar negyedik stúdiólemeze, az Angles, az ötödiken a texasi Kirk Franklin gospelénekes korongja, a Hello Fear, a hatodikon a Songs for Japan című válogatás, a hetediken a Panic! at the Disco Las Vegas-i rockegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Vices & Virtues, a kilencediken Bobby V Mississippi államból származó előadó negyedik stúdiólemeze, a Fly on the Wall nyitott. A brit tízes mezőnyben három újdonság szerepel. A hatodik helyen a brit The X Factor tavalyi, hetedik sorozatában ismertté vált, 1959-es születésű, dublini Mary Byrne első albuma, a Mine & Yours, a hetediken az oxfordshire-i Radiohead február 18-tól csak digitális verzióban kapható, március 28-tól fizikai formátumban is beszerezhető nyolcadik stúdiólemeze, a The King of Limbs kezdett. Meglepetésre csak a nyolcadik pozícióban debütált Britney Spears hetedik stúdióalbuma, a Femme Fatale. Németországban a göttingeni Herbert Grönemeyer nagylemeze, a Schiffsverkehr, Magyarországon a Subscribe budapesti metálzenekar albuma, a Bookmarks startolt az eladási lista csúcsán. (Új Szó)

Puha József

2011. 04. 05. 20:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/14 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/14