Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Biztosan megdől Bob Marley rekordja!

Adele - Biztosan megdől Bob Marley rekordja!

Az Amy Winehouse által kitaposott úton feltűnt előadók közé illeszthető Adele 2008 januárjában megjelent első, 19 című nagylemeze kiváló popos, soulos számokat vonultat fel. Az 1988-as születésű, londoni dalszerző-énekesnő tavaly a készülő második albumáról azt nyilatkozta, hogy countrys ihletésű lesz, mert beleszeretett a Rascal Flatts zenéjébe.

Ennek ellenére az új szerzeményein az amerikai trió hatása nem nagyon érződik. A 21 című CD karakteres felvételei közül kiemelkedik a beharangozóként megismert bluesos, gospeles, diszkós Rolling in the Deep.

Adele Nagy-Britanniában csúcsokat döntöget. Először olyan hőstettet hajtott végre, ami legutóbb a The Beatlesnek sikerült 1964-ben: egyszerre két-két dallal és nagylemezzel szerepelt a brit eladási listák ötös mezőnyében. Két héttel ezelőtt beállította Madonna rekordját – az énekesnők közül korábban a popkirálynő uralta legtovább a brit eladási listát egy albummal, kilenc hétig állt a csúcson az 1990-ben kiadott első, The Immaculate Collection című válogatáskorongjával. Az énekesnő a múlt héten a Dire Straits rekordját állította be – legutóbb az angol zenekar 1985-ben megjelent Brothers in Arms című nagylemeze vezetett tíz egymást követő héten 1986-ban.

Adele - Biztosan megdől Bob Marley rekordja!

Adele a héten is az első helyen található, immár 11. hete, így Bob Marley fantasztikus rekordja is veszélyben van. A reggae-sztár az abszolút csúcstartó a The Wailers nevű együttesével: 1984-ben a Legend című válogatásalbumuk tizenkét hétig uralta a mezőnyt. Nagy-Britanniában természetesen lehet fogadni arra, hogy az ifjú tehetség beállítja-e Marley rekordját. Az előrejelzések szerint igen, és további három hétig az élen marad még.

Az énekesnő brit népszerűségét jól mutatja, hogy az újból felfedezett 19 című nagylemeze a szigetországban a legtöbb példányban elkelt albumok 2011-es listáján a második helyet foglalja el a 21 mögött. Adele az Amerikai Egyesült Államokban is tarol, ahol második stúdiólemeze szintén az év eddigi legkelendőbb hanghordozója. A német nyelvterületen is hatalmas sztár már, és várhatóan mifelénk is verbuvál rajongótábort.

Brit sikere nem magyarázható azzal, hogy kiadás szempontjából az év csendesebb időszakában tanyázik a lista csúcsán, mivel olyan fantasztikus eladást produkál – CD-jéből a szigetországban közel kétmillió fogyott már –, amivel máskor is első volna, ráadásul nincsenek botrányai, nem szerepel a bulvárban, ami manapság nehezítő tényező a népszerűségi versenyben.

Puha József

2011. 04. 13. 11:04

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Biztosan megdől Bob Marley rekordja! cikk képei
Adele - Biztosan megdől Bob Marley rekordja!Adele - Biztosan megdől Bob Marley rekordja!