Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/16

Listamustra - Listamustra 2011/16

Adele visszatért az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának élére: a 21 című nagylemezéből április 4. és április 10. között 88 ezer példány fogyott. A CD-ből az amerikai piacon több mint egymilliót értékesítettek már, s ezzel toronymagasan vezeti az idei összesített eladási rangsort.

Elsősorban a londoni énekesnőnek köszönhetően az amerikai zeneforgalom 2011 első negyedében csak 1,6 százalékkal csökkent 2010 hasonló időszakához képest, amikor viszont több mint hatszázalékos volt a visszaesés. A digitális daleladás nyolc, a digitális albumeladás tizenöt százalékkal nőtt – Adele nagylemezéből majdnem minden másodikat digitális formátumban adják el. Az USA idei összesített albumeladási listájának második helyét is angolok birtokolják, a Mumford & Sons zenekar a Sigh No More című CD-jével, amelyből 2011-ben eddig 645 ezer példányt vásároltak az amerikai piacon. Adele hazai rekordja azonban a várakozással ellentétben nem jött össze. A brit nagylemezeladási rangsort tizenegy hétig uralta, s kénytelen volt átadni a trónt az amerikai Foo Fighters hetedik, Wasting Light című stúdióalbumának, amelyből 114 ezer fogyott a brit piacon a megjelenés hetében, Adele lemeze pedig újabb 107 ezer példányban talált gazdára. Így tehát Bob Marley és együttese, a The Wailers marad a rekordtartó – az 1984-es Legend című válogatásalbumuk megszakítás nélkül tizenkét hétig tanyázott a csúcson.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry featuring Kanye West: E.T.
Nagy-Britannia – LMFAO featuring Lauren Bennett & GoonRock: Party Rock Anthem
Németország – Jennifer Lopez featuring Pitbull: On the Floor
Magyarország – Ákos: Utazó

Saját magát győzte le Ákos
Katy Perry harmadik hete vezeti az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját a Kanye Westtel készült E.T. című slágerrel. Jennifer Lopez hetedik, Love? című stúdióalbumának előhírnöke, a Pitbull-lal készült On the Floor két hete a brit rangsor élére iratkozott fel, és a múlt héten is uralta a mezőnyt, ami azt jelenti, hogy a New York-i énekesnő pályafutása legnagyobb brit sikerét könyvelhette el. A királysága azonban véget ért, a Los Angeles-i LMFAO elektrozenei duó az új listavezető a Party Rock Anthem című szerzeménnyel – a dal Lauren Bennett és GoonRock közreműködésével készült. Jennifer Lopez korábban két felvétellel járta meg a lista csúcsát, 2001-ben a Love Don’t Cost a Thing, 2005-ben a Get Right cíművel, mindkettővel egy-egy hétig vezetett. A színész-énekesnő újdonsága Németországban is az élre került. Ott korábban az ötödik hely volt a csúcspozíciója, amit karrierje első slágerével, az 1999-es If You Had My Love cíművel ért el. Magyarországon Ákos saját magát győzte le, a Szindbád dala című kiadványát az Utazó című váltotta a rangsor élén. Ha DualDisc maxiját egy héttel később adja ki, akkor a Szindbád dala egy évig vezetett volna. Ugyan 53. hete szerepel az összesítésben, de tavaly augusztusban egy hétre az Ocho Macho felvétele, a Pancho leszorította a csúcsról.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Foo Fighters: Wasting Light
Németország – Guano Apes: Bel Air
Magyarország – Szíj Melinda: Foltos úton

Magyar listavezetők veszte
Az amerikai albumeladási rangsor élmezőnyében két új belépő található: a rapet rockkal ötvöző Los Angeles-i Hollywood Undead formáció második, American Tragedy című stúdiólemeze a negyedik, az angol Asking Alexandria metálzenekar második, Reckless & Relentless című stúdióalbuma a kilencedik helyen nyitott. Az oxfordshire-i Radiohead február 18-tól csak digitális változatban kapható, fizikai formátumban az USA-ban március 29-től beszerezhető nyolcadik stúdiólemeze, a The King of Limbs a múlt héten a hatodik helyre érkezett meg, a héten a harmadikra jött fel. A brit lista tízes mezőnyében két újdonság szerepel. A Foo Fighters albuma az első, a Glee című amerikai tévéfilmsorozat ötödik nagylemeze a negyedik helyen kezdett. Németországban a hazai, göttingeni Guano Apes CD-je, a Bel Air debütált a rangsor élén. A múlt héten a magyar albumeladási lista kilencedik helyére iratkozott fel a Megasztár ötödik sorozatából elsőként stúdiólemezzel jelentkező Szíj Melinda – a Foltos úton című CD-je a héten átvette a vezetést. Érdekesség, hogy a két héttel ezelőtti listavezető, a csúcson nyitó Subscribe budapesti metálzenekar Bookmarks című albuma a múlt héten még a negyvenes mezőnyből is kiszorult, s a héten sem található meg a rangsorban a múlt heti első helyezett, Andrewboy korongjának, a Dirty Dance címűnek a második része. (Új Szó)

Puha József

2011. 04. 19. 11:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/16 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/16