Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

SZIGET: a nagykorú feszt idén új helyszínekkel is bővül

Sziget - SZIGET: a nagykorú feszt idén új helyszínekkel is bővül

Idén 18 éves és egyben 19. a Sziget. 2011. augusztus 10-15 között ismét Sziget, a megszokott helyen, a tavalyi árakon, új helyszínekkel, aktuális trendekkel, nagy öregekkel, itthon elsőként bemutatkozó ígéretekkel.

Tavalyi jegyár, készpénz nélkül kártyával vagy mobillal
S mielőtt a programokról beszélnénk, ejtsünk néhány szót a háttér-információkról, melyek nem is oly lényegtelenek, hiszen például az idén a szervezők nem emelnek jegyárat, tehát a tavalyi jegyárak maradnak érvényben, ráadásul április 30-ig (jegytípustól függően) 15-18%-kal kevesebbért. Másrészt továbbra is marad az este 23 óra utáni félárú lehetőség és idén is lehet diákkedvezménnyel, akár 50%-os engedménnyel Sziget jegyet venni. És most is lesz Percalapú Szigetjegy, ami azt jelenti, hogy csak annyit fizet a látogató – ráadásul a mobiljával – amennyit a Szigeten akar tartózkodni, tehát akár csak egy koncertnyi időt. Várhatóan gyorsabb, kényelmesebb lesz a kiszolgálás a Sziget egész területén, hiszen a szervezők a tavalyi kísérleti programot kiterjesztik az egész fesztiválra, ami szerint eltűnik a készpénz, és a Szigeten a – Metapay rendszerének teljeskörű bevezetésével – csak Sziget kártyával és esetleg okostelefonnal lehet majd fizetni. Ezt az innovatív technológiát világviszonylatban első alkalommal építik ki ekkora méretű rendezvényen. A Sziget kártya biztonságos fizetési lehetőséget kínál a fesztivál látogatóinak. Az egyenleg könnyedén feltölthető, nyomon követhető, a kártya egyszerűen letiltható. A Vodafone az idei Szigeten a mobilinternetes megoldásokra fókuszál, ezért a fesztiválok történetében először 21 mbit/sec sebességre képes mobilinternetes szupersztrádát ad az okostelefonozó fesztivál közönségnek. A 2011-es esztendő is azokról az innovatív mobilszolgáltatásokról szól majd, amelyek kényelmessé és biztonságossá varázsolják az egyhetes sziget-létet.

Mínusz egyedik nap – augusztus 8.
Az elmúlt időszakban Geszti Péter életében egy kicsit háttérbe szorult a zenélés, mivel más nagyszabású projektekbe vágott, de mindenképpen szeretett volna visszatérni előadóként a zenei életbe. Ezt készítette elő az is, hogy a közelmúltban mentorként szerepet vállalt az X-Faktorban. A Sziget felkérése nyomán zenészbarátait hívja meg egy nagy közös koncertre, hogy együtt játsszák el a legsikeresebb Geszti dalokat, közösen szerzett műveiket. Első Emelet, A dzsungel könyve, Rapülők és Jazz+Az slágerek csendülnek fel eredeti hangszerelésben, s miközben színpadra lépnek a formációk meghatározó szereplői, mégsem mondható, hogy újra összeállnak az egykori zenekarok.
Egyszerre szerzői és előadói showműsorról van szó, hiszen az előbb felsoroltakon kívül Geszti Péter rengeteg előadónak írt és ír dalokat a mai napig (Zséda, Szulák Andrea, Wolf Kati, Oláh Ibolya, Rúzsa Magdi, Manhattan, Azok a fiúk, Lord, A miniszter félrelép, Üvegtigris stb.) Alapvetően azok a Geszti dalok kerülnek színpadra, amelyekben előadóként közreműködött és amelyek meghatározóak voltak eddigi zenei pályafutásában.
Más szóval egy nagyszabású Geszti koncert lesz. Jókedvű, óriási táncolós buli, hatalmas tánckarral a nézőtéren.

Fesztiválnapok

Nagyszínpadok
Aktuális trendek, nagy előadók és a jövő ígéretei: e hármasság köré szerveződik már évek óta a Sziget zenei programja, s a hangsúlyok idén az aktuális trendekre estek. A Sziget közepén lévő Pop-Rock Nagyszínpad korábban bejelentett nevei – a teljesség igénye nélkül a Pulp, a Kasabian, a Chemical Brothers, Amy Winehouse, Dizzee Rascal, az Interpol, a Rise Against, a Good Charlotte, a Smash Mouth, a Gogol Bordello, a Flogging Molly, a Maccabees - mellé sorakozott számos zenekar. Így például az igényes gitár rock zene szerelmesei az idei Szigeten újra találkozhatnak Nagy-Britannia legtrendibb indie zenekarával, a White Lies-szal, de itt lesz a szinte összes rangos szakmai díjra nominált La Roux vagy a Manic Street Preachers, mely legfrissebb albumával, a 2010 őszén megjelent Postcards From A Young Mannel folytatja forradalmi Szigetes tevékenységét. Sőt, a magyar rajongók abban is bízhatnak, hogy új albumáról, a várhatóan 70 Songs Of Hatred and Failure címmel novemberben megjelenő lemezről is lejátszik majd néhány izgalmas tételt. Bizonyára kevesen gondolják úgy, hogy egy hardcore punk banda tagjainak is lehet szolid, visszafogott és érzékeny arca, pedig igen. A megalkuvást nem ismerő kaliforniai punk együttesből, a The Bronxból létrejött Mariachi El Bronx az elő példa rá, hogy mindez lehetséges, és ez a Szigeten látható is lesz. Itt lesz még Új-Zéland egyik legkelendőbb zenei exportcikke a Batucada Sound Machine. És idén augusztusban a Sziget közönsége is megismerheti a jövő soulnemzedékének egyik legígéretesebb előadóját Benjamin Duterdét, akit csak Ben l'Onlce Soul művésznéven ismer a világ.

Új építmény, egy szabadtéri helyszín várja a keményebb zenét kedvelőjet. A Rock-Metál Nagyszínpadon korábban már fény derült – mások mellett – a nagy öregek, a Judas Priest és a Motörhead mellett fellépő Within Temptation, Deftones, Lostprophets és Sonata Arctica nevére.

Az A38-Wan2 Színpadon a Crystal Castles, a Peter Bjorn and John és a Marina and the Diamonds s a Hurts már ismert nevek. Az újabbak közt erős a brit jelenlét: a Bomb The Bass, a Kode9, a Digital Mystikz és a Gaslamp Killer tartozik ide, mellettük a Suicidal Tendencies és a Xiu Xiu az Egyesült Államokból érkezik. Van három holland fellépő, ők a De Jeugd van Tegenwoordig, a DeWolff és Kees van Hondt. És ezen a színpadon lép még fel a Selah Sue (B), Terry Poison (ISR) és a Buraka Som Systema Live (P) is.

Végül, de nem utolsó sorban a nagyszínpadok közt lesz az erős hazai, a Magyar Nagyszínpad mely az elmúlt évek sikerein felbuzdulva újra felsorakoztatja majd a legjobb hazai előadókat A-tól Z-ig.

Új helyszínek:

EURÓPA SZÍNPAD
A Sziget új, szabadtéri színpadán Európa több országából érkeznek jobbnál jobb és hazájukban már nagy ismertségnek örvendő zenekarok. Biztosan fellép a Go Back To The Zoo Hollandiából, a Triggerfinger és a Wallace Vanborn Belgiumból, a Verdena Olaszországból, a Söhne Mannheims Németországból, az Ismo Alanko & Teho Finnországból, a For a Minor Reflection Izlandról, az Elvis Jackson Szlovéniából, a Puding Pani Elvisovej Szlovákiából, a Skyline Csehországból, a Mitch & Mitch Lengyelországból, a Gravity Co. Bulgáriából, a Francis International Airport Ausztriából és a The Mono Jacks Romániából.
A Sziget nemzetközi tehetségkutatójának győztesei szintén itt lépnek fel a nulladik napon.

KÖZÉP-KELET-EURÓPAI VURSTLI
Azok a fiatalok, akik szerte Európából, sőt azon túlról is érkeznek Budapestre, hogy egy nagy buli részesei legyenek, már olyan korban nőhettek fel, amikor Európa keleti vagy nyugati felén élni földrajzi adottság csupán. Nekik az a természetes, hogy nincsenek határok, hogy szabadon utazhatnak, tanulhatnak, barátkozhatnak. A Közép-Kelet-Európa Vurstli arra vállalkozik, hogy megmutassa nekik azt a világot és azt a mára egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik még mindennapjaikat élték.

SZIGET PARADISE & LASSÚZÓS SÁTOR
Ezen a helyszínen a szerelem és a boldogság kerül a középpontba.
Az emberi kapcsolatok, a szeretet és a szenvedély testi és lelki vonatkozásai, kultúrtörténeti érdekességei mellett. Lassúzós Sátor és szerelmes programok várják a helyszínre látogatókat.
Sziget Paradise – ünnepeld a szerelmet!

KUZO
Izgalmas, elgondolkodtató, vicces, valamint társadalmi kérdéseket feszegető képzőművészeti installációkat felvonultató KUltúrZÓna, európai és dél-amerikai művészek tolmácsolásában.

2011. 04. 25. 12:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

SZIGET: a nagykorú feszt idén új helyszínekkel is bővül cikk képei
Sziget - SZIGET: a nagykorú feszt idén új helyszínekkel is bővül