Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/18

Listamustra - Listamustra 2011/18

Adele második, 21 című nagylemezét az amerikai és a brit piacon is legyőzte a Foo Fighters hetedik, Wasting Light című stúdióalbuma. Ez különösen Nagy-Britannia tekintetében bosszantó, a londoni énekesnőnek ugyanis ezáltal nem sikerült beállítania, illetve megdöntenie Bob Marleyék rekordját.

A 21 tizenegy hétig uralta a mezőnyt, a csúcstartó, Marley és zenekara, a The Wailers 1984-es Legend című válogatáslemeze pedig megszakítás nélkül tizenkét hétig tanyázott a rangsor élén. Ráadásul a rekord nem sokon múlott! Az adott héten az amerikai rockerek korongjából közel 115 ezret, Adele CD-jéből 107 ezret értékesítettek a brit piacon. A történtek azért is bosszantóak, mert a 21 visszatért a legmagasabb pozícióba, tehát ha Dave Grohlék nem most jelentkeznek új albummal, akkor Adele nemcsak beállítja, hanem meg is dönti Marleyék fantasztikus rekordját. Az énekesnő az Amerikai Egyesült Államokban is visszavágott a rockereknek, ismét ő vezet, a 21 című nagylemezéből ezúttal 153 ezret adtak el. A Foo Fighters albuma, a Wasting Light a megjelenés hetében 235 ezer példányban fogyott az amerikai piacon, s ezzel pályafutása során először volt listavezető az együttes. A korong a héten a harmadik helyre hátrált 72 ezer példánnyal. A Hot 100 csúcsán is visszatérőt találunk. A múlt heti első helyezett, Rihanna slágere, az S&M – amelynek új változatában Britney Spears is hallható – a negyedik helyre csúszott vissza. Az első helyet egy hét után visszaszerezte Katy Perry. A kaliforniai énekesnő a Kanye Westtel készült E.T. című slágerével összességében negyedik hete szerepel a legmagasabb pozícióban.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Katy Perry featuring Kanye West: E.T.
Nagy-Britannia – LMFAO featuring Lauren Bennett & GoonRock: Party Rock Anthem
Németország – Jennifer Lopez featuring Pitbull: On the Floor
Magyarország – Ákos: Utazó

A barbadosi énekesnő jubileuma
Rihanna először 2006-ban járta meg a Billboard magazin Hot 100 listájának élét – az SOS című felvételével májusban és júniusban három hétig vezetett. Öt évnek sem kellett eltelnie ahhoz, hogy a barbadosi énekesnő a tizedik amerikai listavezetőjét is elérje. 2007-ben a Jay-Z-vel készült Umbrella cíművel hét hétig tanyázott a csúcson. 2008-ban triplázott: a Take a Bow-val egy, a Disturbiával két, a T.I.-jal rögzített Live Your Life-fal (ebben közreműködőként hallható) hat hétig uralta a mezőnyt. 2010 az eddigi legsikeresebb éve. Tavasszal a Rude Boy cíművel bérelte ki az első helyet, öt hétig szerepelt vele az élen. Július végétől Eminemmel vezetett hét hétig a rapper Love the Way You Lie című slágerének közreműködőjeként. Novemberben a Drake-kel készült What’s My Name? című dallal volt listavezető egy hétig, decemberben pedig az Only Girl (In the World) cíművel szintén egy hétig. A múlt héten a Loud című stúdiólemezének harmadik slágerével, az S&M cíművel foglalta el a legmagasabb pozíciót. Nagy-Britanniában harmadik hete a Los Angeles-i LMFAO elektrozenei duó a listavezető a Party Rock Anthem című szerzeménnyel – a felvétel Lauren Bennett és GoonRock közreműködésével készült. Németországban szintén harmadik hete Jennifer Lopez slágere, a Pitbull-lal készült On the Floor, Magyarországon ugyancsak harmadik hete Ákos kiadványa, az Utazó található az első pozícióban.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – Herbert Grönemeyer: Schiffsverkehr
Magyarország – Szíj Melinda: Foltos úton

Tarol a magyar antisztár CD-je
Újdonságszegények a heti albumeladási rangsorok tízes mezőnyei. A Glee ötödik nagylemeze a múlt héten a brit lista negyedik helyén kezdett. Az USA-ban a héten az amerikai tévéfilmsorozat egy másik albuma a TOP 10 egyetlen új belépője, a Glee: The Music Presents the Warblers a második helyre iratkozott fel 86 ezer példánnyal. Egy hete a 18. helyre érkezett meg, onnan a negyedikre lépett elő a Lemonade Mouth című film zenei anyaga. A brit élmezőnyben is csak egy újdonság szerepel: a The Wombats liverpooli rockzenekar második, This Modern Glitch című stúdiólemeze a harmadik helyen debütált. Németországban két hét kihagyás után visszatért a csúcsra Herbert Grönemeyer albuma, a Schiffsverkehr. A német tízes mezőnyben is csak egy új belépő található: a rockabillyt játszó The Baseballs berlini zenekar Strings ‘n‘ Stripes című nagylemeze a hatodik helyen. Magyarországon harmadik hete a Megasztár ötödik sorozatából elsőként stúdióalbummal előrukkoló Szíj Melinda adja el a legtöbb hanghordozót. A TOP 40 egyetlen újdonsága a Kerekes Band harmincadik helyen nyitó What the folk?! című nagylemeze. (Új Szó)

Puha József

2011. 05. 03. 8:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/18 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/18