Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/21

Listamustra - Listamustra 2011/21

Már világszerte kapható Lady Gaga második, Born This Way című stúdiólemeze. A 2011 első napjaiban közzétett előrejelzések szerint a New York-i énekesnő albuma az év legjobban várt hanghordozója. Most viszont kijelenthetjük már, korántsem biztos, hogy a legkelendőbb is lesz.

Adele csodás sikere ugyanis egykönnyen nem szárnyalható túl. A londoni énekesnő második, 21 című stúdiólemeze a brit és az amerikai piacon egyaránt az év eddigi legnépszerűbb albuma, Nagy-Britanniában több mint 2,3 milliót, az Amerikai Egyesült Államokban 1,7 milliót értékesítettek belőle, világszerte több mint hatmillió példányban fogyott. A brit eladási listát egy hét megszakítással 16. hete, az amerikait három megszakítással nyolcadik hete uralja. Az USA-ban május 9. és május 15. között 156 ezret adtak el belőle, nagyjából ezer példánnyal többet, mint az előző időszakban.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Adele: Rolling in the Deep
Nagy-Britannia – Pitbull featuring Ne-Yo, Afrojack & Nayer: Give Me Everything
Németország – Pietro Lombardi: Call My Name
Magyarország – Ákos: Utazó

Lady Gaga ontja a slágereket
Az amerikai és a magyar lista élén nincs változás: az USA-ban második hete Adele felvétele, a Rolling in the Deep, Magyarországon hatodik hete Ákos kiadványa, az Utazó vezet. Az amerikai rangsorban a nyolcadikról a negyedikre, a britben a negyedikről az első helyre lépett Pitbull floridai rapper dala, a két amerikai énekes, Ne-Yo és Nayer, valamint Afrojack holland lemezlovas-producer közreműködésével készült Give Me Everything. A brit húszas mezőnyben négy felvétel található Lady Gaga második stúdiólemezéről: az első hivatalos kislemezdal, a Born This Way a 16., a második, a Judas a nyolcadik helyre jött fel, a letöltéseknek köszönhetően a The Edge of Glory a hatodik, a Hair a 13. helyen szerepel. A The Edge of Glory az amerikai listán a harmadik helyre iratkozott fel. Az 56. Eurovíziós Dalfesztivál a várakozásnak megfelelően nem nagyon hagy nyomot a brit rangsoron: a hazai színeket képviselő Blue felvétele, az I Can a 22., Írország képviselője, a Jedward a Lipstick című zeneszámmal a negyvenedik, a győztes, az azerbajdzsáni Ell & Nikki duó a Running Scared című szerzeménnyel a 61. helyen tanyázik. Németországban öt hét után trónfosztott lett Jennifer Lopez Pitbull-lal készített slágere, az On the Floor. Ahogyan arra számítani lehetett, a Deutschland sucht den SuperStar május 7-én véget ért nyolcadik sorozatának győztese, Pietro Lombardi érkezett meg a csúcsra a Call My Name című szerzeménnyel. A dal a tehetségkutató tévéműsor döntőjében legyőzött Sarah Engels előadásában a második helyen debütált.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Adele: 21
Németország – AC/DC: Live At River Plate
Magyarország – Szenes Iván: Hosszú az a nap

Beindultak a megasztárosok
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében négy új belépőre lelünk. A harmadik helyen a kaliforniai The Lonely Island második nagylemeze, a Turtleneck & Chain, a negyediken a 25. életévében járó philadelphiai Christina Perri első stúdióalbuma, a lovestrong., az ötödiken az Odd Future Wolf Gang Kill Them All kaliforniai hiphopcsapat rappere, Tyler, the Creator második szólólemeze, a Goblin, a hetediken az 1976-tól 1988-ig működött, tavaly újjáalakult The Cars albuma, a Move Like This nyitott. A bostoni rockzenekar előző stúdiólemeze, a Door to Door 1987 augusztusában került a boltokba. A brit TOP 10-ben két újdonság található: az angol Kate Bush albuma, a Director’s Cut a második, a szintén angol Friendly Fires dance-punk formáció Pala című második stúdiólemeze a hatodik helyre iratkozott fel. A 140. helyről a tizedikre lépett Caro Emerald első korongja, a Deleted Scenes from the Cutting Room Floor – a holland énekesnő CD-je odahaza elérte már az ötszörös platinastátuszt, és Lengyelországban is rendkívül népszerű. Németországban az AC/DC kiadványa, a Live At River Plate érkezett meg az élre – a DVD-t 2009 augusztusában Buenos Airesben három telt házas koncerten rögzítették. A Megasztár ötödik sorozatából Szíj Melinda és a Fivérek trió után a második helyen végzett Kökény Attila is előrukkolt a stúdióalbumával Nincs semmi másom címmel, amely a magyar lista második helyén kezdett. A Fivérek korongja, a Luxus tangó második hete tanyázik a rangsorban, az ötödik helyről a negyedikre jött fel. Szíj Melinda CD-je, a Foltos úton hetedik hete szerepel a listán, ebből négy hétig a csúcson állt, a héten a másodikról a hetedik helyre csúszott vissza. Az élre Szenes Iván szerzői lemeze, a Hosszú az a nap került. (Új Szó)

Puha József

2011. 05. 25. 12:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/21 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/21