Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Szög és bicska (Jegyzet)

Eurovíziós Dalfesztivál - Szög és bicska (Jegyzet)

Legszívesebben elfelejteném az elmúlt tíz év összes Eurovíziós Dalfesztiválját. Az ideit főleg. Régen rossz, ha egy nagy rendezvényt ki akarok törölni az emlékezetemből, ennél már csak az a rosszabb, ha nem sikerül az elhatározás.

Zenei esemény kapcsán még sosem őrlődtem ennyit. Normális helyzetben most élvezni kellene a dalfesztivál gyümölcsét, azon tűnődni, melyik résztvevő CD-jét szerezzem be, a rádiók pedig frissíthetnék kínálatukat a bemutatott szerzeményekkel, slágerré érlelhetnék őket. Csakhogy a résztvevők hanghordozói – ha van nekik – legtöbb esetben csak odahaza vásárolhatók meg, az országhatárokon kívül nincs igény rájuk, a rádiók meg évek óta ignorálják a fesztivál felhozatalát. Ahogy tulajdonképpen az egész zenei szakma.

Eurovíziós Dalfesztivál - Szög és bicska (Jegyzet)

A minap kibújt a szög a zsákból. Nekem pedig kinyílt a bicska a zsebemben! Egy szervező kijelentette, hogy a fesztivál jó úton jár. Azoknak, akik a dalok miatt kritizálják, azt üzente, nem is biztos, hogy mindenáron a zenére kell helyezni a hangsúlyt. Akkor mire? – ordítottam magamban a kérdést, és meg is kaptam a választ. Az összefogásra, a kultúrák bemutatására, egymás tiszteletére. Röhej! Európának nem zenei szinten kell összefognia! Kultúrák bemutatásáról sem beszélhetünk, mert a legtöbb országot harmadvonalbeli, giccses produkció képviseli. Csak az egymás iránti tisztelet marad, a szimpátiaszavazással. Óriási a baj, ha egy dalfesztiválon a zene fokozatosan a háttérbe szorul. Megkérdezték tőle még, hogy mi kell a sikerhez. Pénz és lélegzetelállító show – mondta. Szóval nem tehetséges előadó, dalszerző, kiváló dal! Elfogadom, hogy a tehetség nem minden, azt el kell adni, s a piacon nem a tehetségek, hanem a tehetséges előadók érvényesülnek. Meg nem csak ők. Ideig-óráig bárkiből sztár lehet. Való igaz, csak pénz kell hozzá. Rengeteg pénz. A könnyűzenei pálya is egyre inkább a gazdagok kiváltsága. De az Eurovíziós Dalfesztivál szervezője nem legalizálhat ilyesmit! A zeneipar javarészt az illegális letöltések miatt haldoklik, ez közismert, s még rúgunk is bele egyet azzal, hogy nem baj, ha itt is a pénz az úr. Magyarán: már a gyermek születése előtt kiderül, hogy hivatott-e vagy sem az előadói pályára. (Forrás: Új Szó)

Puha József

2011. 05. 31. 18:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Anita 2011. 06. 05. 1:09
nice az bizti! http://kerdesek.hu

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szög és bicska (Jegyzet) cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Szög és bicska (Jegyzet)Eurovíziós Dalfesztivál - Szög és bicska (Jegyzet)