Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/22

Listamustra - Listamustra 2011/22

Ahogy arra számítani lehetett, Adele csodálatos sorozatának Lady Gaga vetett véget. A londoni énekesnő CD-je, 2011 eddigi legkelendőbb nagylemeze, a 21 az Egyesült Királyságban már elbúcsúzott, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a jövő héten búcsúzik el az eladási lista első helyétől, de nem kizárt, hogy itt is, ott is visszatér még oda.

A New York-i Lady Gaga második, Born This Way című stúdióalbuma a megjelenés hetében a brit piacon 215 639 példányban, az amerikain a becslések szerint 800–850 ezer példányban fogyott. Adele nagylemezéből május 16-tól május 22-ig az USA-ban újabb 137 ezer példányt értékesítettek, és megszakításokkal kilencedik hete uralja az összesítést. A kétezres években eddig három CD szerepelt kilenc vagy annál több hétig az amerikai albumeladási rangsor csúcsán: a Santana 1999-es nagylemeze, a Supernatural (1999-ben három, 2000-ben kilenc hétig vezetett), Usher 2004-es albuma, a Confessions (kilenc hétig) és Taylor Swift 2008-as korongja, a Fearless (tizenegy hétig). Az énekesnők között 1956 óta Adele nagylemeze a 12., amely kilenc vagy annál több hetet töltött az élen. A rekorder Whitney Houston CD-je, a The Bodyguard című film zenei albuma, amely húsz hétig tanyázott a legmagasabb pozícióban.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Adele: Rolling in the Deep
Nagy-Britannia – Pitbull featuring Ne-Yo, Afrojack & Nayer: Give Me Everything
Németország – Pietro Lombardi: Call My Name
Magyarország – Ákos: Utazó

A Blue a német élmezőnyben
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját harmadik hete Adele még tavaly novemberben kiadott Rolling in the Deep című slágere uralja. A huszadik helyről a nyolcadikra jött fel a Los Angeles-i LMFAO elektrozenei duó Lauren Bennett és GoonRock közreműködésével készült Party Rock Anthem című szerzeménye, amely a brit rangsort négy hétig vezette. Az amerikai TOP 10 másik új belépője Lupe Fiasco dala, a The Show Goes On, amely a 12. helyét a kilencedikre cserélte – a chicagói rapper ilyen magasan még sosem járt, a tizedik hely a korábbi csúcspozíciója, amit a Matthew Santosszal készült, 2007-es Superstar című felvétellel ért el. Nagy-Britanniában második hete Pitbull floridai rapper dala, a két amerikai énekes, Ne-Yo és Nayer, valamint Afrojack holland lemezlovas-producer közreműködésével készült Give Me Everything az első. A nyolcadik helyen debütált a The Saturdays felvétele, a Notorious, amely az öttagú lánycsapat készülő harmadik stúdióalbumának előhírnöke. Németországban második hete a Deutschland sucht den SuperStar május 7-én véget ért nyolcadik sorozatának győztese, Pietro Lombardi vezet a Call My Name című zeneszámmal. A szerzemény a tehetségkutató tévéműsor második helyén végzett Sarah Engels előadásában a másodikról a 14. helyre hátrált. Az idei Eurovíziós Dalfesztivál brit résztvevője, a Blue kvartett az I Can című felvétellel a hetedik helyre iratkozott fel. A hazai induló, Lena Meyer-Landrut a Taken by a Stranger című dallal a 33. pozícióból a 16. helyre jött fel – a szerzemény korábban a második helyig jutott. A magyar rangsorban hetedik hete Ákos kiadványa, az Utazó a listavezető.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Adele: 21
Nagy-Britannia – Lady Gaga: Born This Way
Németország – Bushido: Jenseits von Gut und Böse
Magyarország – Ocho Macho: Online a Világ

Az Ocho Macho rajt–cél-győzelme
Az amerikai tízes mezőnyben két újdonságra lelünk. Az ezüstérmes pozícióban debütált a Seether hatodik, Holding Onto Strings Better Left to Fray című stúdióalbuma, amelyből a megjelenés hetében 61 ezer példányt adtak el az amerikai piacon. Az 1999-ben Saron Gas néven a dél-afrikai Pretoriából induló metálzenekar 2005-ös Karma and Effect című nagylemezéből ugyan több, 82 ezer fogyott az első héten, de az akkor csak a nyolcadik helyhez volt elég. A tizedik pozícióban kezdett a popoperában utazó Il Volo olasz trió Il Volo című első albuma. A brit TOP 10-ben két új belépőt találunk, Lady Gaga nagylemeze mellett a The Prodigy koncertzenei, World’s on Fire című CD-jét és DVD-jét, amely az ötödik helyen nyitott. A német eladási rangsor élére Bushido hazai hiphopelőadó Jenseits von Gut und Böse című albuma érkezett meg. A magyar negyvenes mezőnyben három újdonság szerepel: a 35. helyen a Dr. House-t alakító Hugh Laurie nagylemeze, a Let Them Talk, a másodikon a Budapest Bár negyedik albuma, a Hoppá! a csúcson az Ocho Macho második CD-je, az Online a Világ kezdett. (Új Szó)

Puha József

2011. 06. 01. 19:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Anita 2011. 06. 05. 1:12
Milyen zenén nőttél fel? Még most is azt hallgatsz? Változtatott valamit az élet stílusodon? http://kerdesek.hu/milyen-zenen-nottel-fel-meg-most-is-azt-hallgatsz-valtoztatott-valamit-az-elet-stilusodon

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/22 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/22