Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Albumeladási siker a brit piacon

Adele - Albumeladási siker a brit piacon

Adele idei sikertörténetével van tele a zenei sajtó. Az 1988. május 5-én született londoni énekesnő az új évezred egyik legnagyobb és kétségkívül legváratlanabb sikerét könyvelheti el.

Adele januárban kiadott 21 című nagylemezéből már több mint hétmilliót értékesítettek világszerte. A 2008 januárjában megjelent 19 című első albumának példányszáma 2,8 milliónál tart – ennek jelentős része idén kelt el. A hatalmas siker az egész zeneiparra nagy jelentőséggel bír.

Százhatvankilenc – idén mindössze ennyi napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban a digitális, azaz a letöltős nagylemezforgalom elérje a tízmilliós álomhatárt. Tavaly az év százhatvankilencedik napján, június 18-án a digitálisalbum-forgalom 7,1 milliónál járt a szigetországban – az is minden idők legjobb teljesítménye volt.

Adele - Albumeladási siker a brit piacon

A diadal javarészt Adele-nek köszönhető, a 21 című nagylemezéből 513 ezer fogyott el digitális formátumban a brit piacon. További három előadó érte el a százezres digitális példányszámot. Az egyik a barbadosi Rihanna, akinek novemberben boltokba került ötödik, Loud című stúdióalbuma már tavaly is óriási sikert aratott a szigetországban, az év negyedik legnépszerűbb korongja volt 839 600 példánnyal. A másik előadó a hawaii Bruno Mars, akinek Doo-Wops & Hooligans című nagylemeze Észak-Amerikában még tavaly októberben, a brit piacon januárban jelent meg. A harmadik előadó a londoni Jessie J, akit a BBC brit közszolgálati rádió a szokásos, évente megrendezendő szakmai szavazásán január elején 2011 leendő legnagyobb felfedezettjének kiáltott ki. Első albuma Who You Are címmel februárban legvégén került forgalomba.

A fizikai formátumú nagylemezek eladási mutatói Nagy-Britanniában az elmúlt év hasonló időszakához képest romlottak ugyan, de kevesebb mint tíz százalékkal. A szakértők szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy a CD-k néhány éven belül eltűnnek a boltokból.

Puha József

2011. 07. 08. 8:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Albumeladási siker a brit piacon cikk képei
Adele - Albumeladási siker a brit piaconAdele - Albumeladási siker a brit piacon