Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/28

Listamustra - Listamustra 2011/28

Manapság leginkább az foglalkoztatja Beyoncé rajongóit, hogy milyen lesz kedvencük negyedik szólóalbumának fogadtatása, beválik-e lemezcégének jóslata. Természetesen a szakma is kíváncsian figyeli a fejleményeket.

A Columbia Records – furcsa módon – már a kiadás előtt kritizálta a CD-t, a vezetőség szerint félő, hogy a 4 című album korántsem lesz olyan sikeres, mint a texasi énekesnő előző három szólólemeze, mivel nincs rajta elegendő potenciális sláger. Megkérték Beyoncét, menjen vissza a stúdióba, vegyen fel néhány új dalt, de ő arra nem volt hajlandó. Az album az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is az eladási lista élén nyitott, de ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, az eredmény a várakozásnak megfelelő. Az első napokban javarészt a rajongók szerezték be, akikre inkább pozitív hatást gyakorolt a jóslat: úgy érzik, támogatniuk kell kedvencüket, ha már a kiadó ellene fordult. A brit piacon 89 211 példányt, az amerikain 310 ezret értékesítettek a CD-ből a megjelenés hetében. Még abból az információból sem olvasható ki semmi, hogy az USA-ban a díva előző három nagylemeze az első héten jobban teljesített, ez is a vártnak megfelelően alakult, hiszen a forgalom folyamatosan csökken. A 2003-as Dangerously in Love 317 ezer, a 2006-os B’Day 541 ezer, a 2008-as I Am… Sasha Fierce 482 ezer példányban kelt el. A mostani 310 ezres példányszám 2011 harmadik legjobb debütálását jelenti: Adele a 21 című albumából 352 ezret, Lady Gaga a Born This Way címűből 1 millió 108 ezret adott el a kiadás hetében. A 4 című korong sikeressége szempontjából a következő hetek a mérvadóak. A brit piacon a második héten is listavezető 44 929 példánnyal.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – LMFAO featuring Lauren Bennett & GoonRock: Party Rock Anthem
Egyesült Királyság – DJ Fresh featuring Sian Evans: Louder
Németország – Alexandra Stan: Mr. Saxobeat
Magyarország – Ákos: Utazó

Világsláger lett a Party Rock Anthem
Legutóbb Bruno Mars slágere, a Grenade járta meg a mindhárom számunkra fontos dallista csúcsát: a németet hat, a britet két, az amerikait négy hétig uralta. Bizonyára senki sem gondolta, hogy a Party Rock Anthem lesz a következő a sorban, elektropopos szerzeményekre nem jellemző az ilyen, széleskörű siker. A Redfoo és SkyBlu alkotta Los Angeles-i LMFAO duó Lauren Bennett és GoonRock közreműködésével készült felvétele a brit rangsort négy, a németet két hétig vezette, az amerikai Billboard magazin Hot 100 összesítésén a héten szerezte meg a legmagasabb pozíciót. Az amerikai TOP 10-ben két új belépőt találunk: a coloradói OneRepublic zenekar dala, a Good Life a 18. helyről a kilencedikre, a tennessee-i Hot Chelle Rae zeneszáma, a Tonight Tonight a 13. helyről a tizedikre jött fel – a kvartett először szerepel az élmezőnyben. A brit lista élére a drum and bass vezető hazai zenésze, DJ Fresh iratkozott fel a Louder című felvételével, amelyben a Kosheen dalszerző-énekesnője, a walesi Sian Evans énekel, és ő az egyik szerzője. A felvételből 140 750 példányt értékesítettek a megjelenés hetében a szigetországban – idén ennél többet egy hét alatt csak Bruno Mars adott el a Grenade című dalából, január közepén 144 834 példány fogyott belőle. A második helyen lelünk a tízes mezőny második új belépőjére, az 1990-es születésű Loick Essien r&b-énekes Tanya Lacey közreműködésével készült How We Roll című újdonságára, amely az előadó készülő, Identity című első stúdiólemezének újabb, immár harmadik beharangozója. Németországban a kilencedik helyre érkezett meg Rihanna újdonsága, a California King Bed. A lista csúcsát Alexandra Stan román énekesnő foglalta el a Mr. Saxobeat című slágerével, amely Nagy-Britanniában a harmadik helyig jutott.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Beyoncé: 4
Egyesült Királyság – Beyoncé: 4
Németország – Limp Bizkit: Gold Cobra
Magyarország – Budapest Bár: Volume 4 – Hoppá!

Tehetségkutatósok sikere
Az USA albumeladási listájának élmezőnyében Beyoncé korongja mellett további négy új belépő található. A harmadik helyen kezdett Kanye West GOOD Music kiadójának ifjú tehetsége, Big Sean rapper a Finally Famous című első nagylemezével. A negyedik helyre Selena Gomez texasi énekesnő és the Scene együttesének harmadik, When the Sun Goes Down című stúdióalbuma érkezett meg. A hetediken és a tizediken két American Idol-győztes debütált – az előbbi pozícióban a 2008-as, hetedik sorozatot megnyert texasi David Cook a This Loud Morning című nagylemezével, az utóbbiban az idei, május 25-én véget ért tizedik széria győztese, Scotty McCreery észak-karolinai countryénekes az American Idol Season 10 Highlights: Scotty McCreery című EP-jével. Németországban a floridai Limp Bizkit várva várt ötödik, Gold Cobra című stúdióalbuma szerezte meg a rangsor élét – az USA-ban a 16., Nagy-Britanniában a harmincadik helyen startolt. A tízes mezőnyben további három újdonság szerepel: a második helyre az idei, nyolcadik Deutschland sucht den SuperStar ezüstérmese, Sarah Engels CD-je, a Heartbeat, az ötödikre Beyoncé korongja, a tizedikre a Simple Plan kanadai zenekar Get Your Heart On! című negyedik stúdiólemeze iratkozott fel. A magyar negyvenes mezőnyben egy új belépő található, Beyoncé albuma a nyolcadik helyen. (Új Szó)

Puha József

2011. 07. 12. 8:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/28 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/28